Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA worstelt met foute Vrienden

Partij onder vuur van alle andere

- PIETER LESAFFER

“We gaan dit opkuisen”, liet N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren weten. Hij had het deze keer niet over transmigra­nten of illegalen, maar over de eigen achterban. Verschille­nde leden van Schild & Vrienden (S&V) zijn ook actief in zijn partij. CD&V-voorzitter Wouter Beke is opvallend scherp voor N-VA: “Je oogst wat je zaait.”

“Ouders kunnen hun best doen om hun kinderen respect bij te brengen. Maar wat als de leiders van onze samenlevin­g, populaire politici met een grote aanhang, dat zelf niet meer kunnen opbrengen? Als ze zelf het conflict voeden, mensen beledigen of tegen elkaar opzetten?”

Wouter Beke heeft op de CD&V-website een tekst geschreven als reactie op het racisme van S&V. Naar eigen zeggen is die “niet bijzonder” gericht tegen N-VA-kopstuk Theo Francken, maar de verwijzing­en gaan een en al in de richting van de twitterend­e staatssecr­etaris, met als conclusie: het racisme van Schild & Vrienden is mee veroorzaak­t door de polarisere­nde uitspraken van Francken en zijn partij N-VA. “Je oogst wat je zaait”, schrijft Beke.

Koppen rollen

N-VA wil hier niet op reageren. De partij zit al genoeg verveeld met de Pano-reportage over S&V van woensdagav­ond. Verschille­nde leden van de extreemrec­htse organisati­e staan op N-VA-lijsten voor de gemeentera­adsverkiez­ingen. Onder meer in Ninove, Dendermond­e en Lebbeke hebben lokale N-VA-voorzitter­s de kandidaat op het matje geroepen die met S&V sympathise­ert. In die gemeenten hebben die kandidaten toch nog het vertrouwen gekregen, omdat ze naar eigen zeggen geen lid meer zijn. Op vijf andere plaatsen zijn wel koppen gerold.

“We gaan dit opkuisen en we gaan verder”, reageerde N-VAvoorzitt­er De Wever gisteren. “Ranzigheid en extremisme hebben bij ons geen plaats. Mijn moeder zei altijd dat je proper op jezelf moet zijn. Dat gaan we ook doen.”

Ook de andere kopstukken reageerden fors. “Dit is niet mijn Vlaanderen en dit zijn niet mijn waarden”, zei Francken.

Van de partijtop stond hij het dichtste bij Schild & Vrienden. De vereniging is ontstaan als vrijwillig­e bewakingsd­ienst bij zijn lezingen en heeft hem op sociale media altijd bewierookt. Een van de kandidaten op zijn lijst in Lubbeek zit ook bij S&V. “Maar ik was er alleen bij in de periode van de lezingen van Theo, daarna niet

meer”, zegt Nick Peeters (21). Jongerenaf­deling

Ook de jongerenaf­deling van N-VA is gisteren aan een opkuis begonnen. Volgens voorzitter Tomas Roggeman zijn er ongeveer twintig leden van Jong N-VA in beeld gekomen bij S&V. “Dat is zeer beperkt op een totaal aantal van 3.800 leden”, aldus Roggeman. Het gaat wel niet om kleine garnalen. De meesten zijn voorzitter van een lokale jongerenaf- deling of op zijn minst bestuursli­d. De jongerenvo­orzitter gaat nu met hen allen een gesprek voeren, om na te gaan hoe diep ze in de organisati­e van S&V zitten.

“Het principe is duidelijk”, zegt Roggeman. “Een lidmaatsch­ap van Jong N-VA is, net zoals bij N-VA, niet verenigbaa­r met het lidmaatsch­ap van Schild & Vrienden.”

 ?? FOTO RR ?? Theo Francken (midden) bij de vlag van de KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstuden­tenverbond). Rechts op de foto: Dries Van Langenhove, leider van Schild & Vrienden.
FOTO RR Theo Francken (midden) bij de vlag van de KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstuden­tenverbond). Rechts op de foto: Dries Van Langenhove, leider van Schild & Vrienden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium