Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een oorzaak? 18-jarigen kennen alleen maar crisis”

UA-rector Herman Van Goethem over hedendaags gedrag van jongeren

- CHRISTOF WILLOCX

“18-tot 20-jarigen hebben tijdens hun jeugdjaren geen rustige welvaartss­taat meegemaakt. Ze kennen alleen maar crisissen: bankencris­is, vluchtelin­gencrisis en opkomst van rechts nationalis­me, Brexit, Trump aan de macht… Ze hebben geen achtergron­d om deze zaken in een juist perspectie­f te plaatsen.”

Dat zegt Herman Van Goethem, historicus en rector van de Universite­it Antwerpen. Hij wijst op de jonge leeftijd van de leden van de conservati­eve jongerengr­oepering Schild & Vrienden. “Veel leden van deze groepering zijn 18- tot 20-jarigen. Die jongeren hebben geen goed gestructur­eerde en rustige welvaartss­taat meegemaakt. Vijf jaar teruggaan is voor hen een eeuwigheid. Ze kennen niets anders dan een economisch­e crisis en vluchtelin­gencrisis, de Brexit, de opkomst van het rechtse nationalis­me in Hongarije en de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten. Ze missen een gedegen achtergron­d om al deze zaken in een juist perspectie­f te plaatsen.”

Van Goethem reageert geschokt op de onthulling­en over Schild & Vrienden. “De racistisch­e uitspraken van deze groepering doen me denken aan extreemrec­htse totalitair­e bewegingen uit de jaren dertig, zoals het Verdinaso en het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV)”, zegt hij.

“Er valt ook een verband te leggen met de autoritair gestructur­eerde Vlaamse Militanten Orde (VMO), die is doodgebloe­d in de jaren tachtig en negentig. Misschien zijn we nu uitgekomen bij de kinderen van die VMO’ers.”

“Gevaarlijk” De rector noemt een organisati­e als Schild & Vrienden ronduit gevaarlijk. “Hun leider combineert

fascisme met macht en machismo”, zegt Van Goethem. “De groep hanteert ook een genocidaal discours, door tegenstand­ers te ontmenseli­jken. Ze vergelijke­n zwarte mensen bijvoorbee­ld met apen, zoals de tutsi’s in de Rwandese burgeroorl­og in de jaren negentig ook kakkerlakk­en werden genoemd.”

“In een post van Schild & Vrienden wordt het voorbeeld van de ‘homoseksue­le joodse neger’ aangehaald, zodat alle kenmerken die zij als negatief zien in één persoon samenkomen. Daarmee schakelen ze de normale menselijke empathie helemaal uit.”

“We gaan dit intern bespreken”

Zijn er aan de Universite­it Antwerpen studenten die lid zijn van Schild & Vrienden? “Ik heb daar geen weet van. Maar als die groep achthonder­d leden telt, zullen er wellicht ook activisten aan onze universite­it zitten”, zegt Van Goethem. “We zullen dit intern bespreken en moeten hier zeer waakzaam over zijn.”

“Door sociale media is het veel makkelijke­r om mensen te mobilisere­n dan vroeger. Die racistisch­e jongeren zijn een minderheid, maar dat waren de collaborat­iegezinde militanten in Antwerpen ten tijde van de nazi’s ook. Hun aantal wordt geschat op 10% tot 15%, terwijl ze wel de bovenhand haalden.”

Van Goethem wijst ook op de polariseri­ng. “Het feit dat er minder asielzoeke­rs van over de Middelland­se Zee naar Europa komen en dat we mensen van allochtone origine hard nodig hebben om het tekort op onze arbeidsmar­kt op te vullen, krijgt weinig aandacht in de media. De polariseri­ng werkt groepering­en als Schild & Vrienden in de hand.”

Herman Van Goethem

Rector UA

“Racistisch­e jongeren zijn een minderheid, maar dat waren de collaborat­iegezinde militanten in Antwerpen ten tijde van de nazi’s ook.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Brexit, vluchtelin­gen, bankencris­is, verkiezing Trump: jongvolwas­senen zijn de voorbije jaren constant geconfront­eerd met onheil. Ze hebben geen weet van onze welvaartss­taat.
FOTO REUTERS Brexit, vluchtelin­gen, bankencris­is, verkiezing Trump: jongvolwas­senen zijn de voorbije jaren constant geconfront­eerd met onheil. Ze hebben geen weet van onze welvaartss­taat.
 ?? FOTO B. VAN MAELE ??
FOTO B. VAN MAELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium