Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen plaats voor racisme bij ons”

Mechelse scouts willen snel duidelijkh­eid

-

In de Pano-reportage over Schild & Vrienden werd een scoutsleid­er uit Mechelen herkend. De hoofdleidi­ng van de bewuste groep wil zo snel mogelijk voor klaarheid zorgen.

In de reportage werden beelden getoond van hoe Schild & Vrienden-leden, in een gesloten online groep, racistisch­e antisemiti­sche berichten hadden gedeeld. Enkele ouders uit het Mechelse zagen een scoutsleid­er in beeld als lid van de groepering en maakt zich zorgen.

Woordvoerd­er van Scouts & Gidsen Vlaanderen Jan Van Reusel zei gisteren op Radio 2 dat ze geschrokke­n waren van het nieuws. “Als blijkt dat er een betrokkenh­eid is, zullen wij onderzoeke­n hoe wij gepast zullen reageren. In de eerste plaats willen we een gesprek voeren over gedeelde normen en waarden.”

“Scout ben je ook buiten scouts”

De hoofdleidi­ng van de betrokken scoutsgroe­p wil zo snel mogelijkhe­id klaarheid.

“We hebben de reportage zelf gezien”, luidt het. “We waren geschokt door wat er werd getoond. We zitten vanavond nog samen met de leider in kwestie. Wij willen uit zijn mond horen wat zijn band is met Schild & Vrienden en hoe ver zijn betrokkenh­eid gaat. Laat het duidelijk zijn: iemand die verantwoor­delijkheid opneemt als leider bij de scouts moet die normen en waarden

(gisteren) ook doortrekke­n buiten de scouts. Er is bij ons geen plaats voor racisme. Daarna zullen we beslissen of er eventuele maatregele­n moeten genomen worden. Ik begrijp dat sommige ouders ongerust zijn, maar zelf ben ik nog niet gecontacte­erd geweest.”

Schepen van Jeugd Greet Geypen (Open Vld) had nog niet de gelegenhei­d om de reportage te bekijken. “Het spreekt voor zich dat we dit niet goedkeuren maar het is aan de scouts om te onderzoeke­n in hoeverre hun leider deel uitmaakt van de groepering Schild & Vrienden. Ik heb er het volste vertrouwen in dat ze, indien noodzakeli­jk, de gepaste maatregele­n zullen treffen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium