Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niet leerkracht maar computer verbetert voortaan examens

Brasschaat­se autoriteit in artificiël­e intelligen­tie ontwikkelt technologi­e voor leraars

- ANDREAS ROTTY www.gradescope.com

Pieter Abbeel is professor Artificiël­e Intelligen­tie aan de prestigieu­ze University of California, Berkeley. Hij heeft met zijn bedrijf een technologi­e ontwikkeld die professore­n en leerkracht­en kunnen gebruiken om sneller én eerlijker te verbeteren.

Abbeel werd in 2017 door Humo nog tot een van de vijftig invloedrij­kste Belgen gerekend. Hij schudde al de hand van Barack Obama op het Witte Huis en werkte in het verleden samen met toponderne­mer Elon Musk. Een man met een palmares dus. Vanuit Silicon Valley maakt hij het ook onze leerkracht­en makkelijke­r. De technologi­e van zijn bedrijf Gradescope zorgt ervoor dat testen, taken of examens op een andere manier verbeterd kunnen worden.

Ten eerste moeten de testen ofwel op de computer gemaakt zijn, of moet er een foto of scan van gemaakt worden. Dan kan de technologi­e alles per vraag ordenen. “Zo kan de leerkracht in plaats van per test per vraag verbeteren. Eerst vraag 1 van alle studenten, daarna vraag 2 van alle studenten. Wat veel sneller gaat”, zegt Pieter Abbeel. Het grote voordeel is ook dat die zelf niet meer met papieren moet knoeien. Daardoor wint een leerkracht volgens Abbeel 50% tijd. “En het is eerlijker. Diegene die verbetert moet steeds dezelfde vraag opnieuw aanpakken, de correcties zullen dus consistent­er zijn. De naam van de leerling staat er nooit bij, dat heeft als gevolg dat de prof nooit vooroordel­en kan hebben. Die weet ook niet hoe goed of slecht die student op de vorige vraag scoorde.” Bij taken of testen wordt bij elk type van antwoord ook dezelfde feedback gegeven, waardoor de leerkracht nog eens tijd wint.

Orde

Maar het gaat verder. “Een geavanceer­dere vorm van de technologi­e ordent de antwoorden per type antwoord”, vervolgt professor Abbeel. “Dezelfde soorten antwoorden worden herkend door bepaalde woorden of getalzulle­n len die erin staan en bepaalde getekende figuren of tabellen. Wie verbetert, moet alleen maar aanduiden dat een bepaald type antwoord fout is en dat wordt toegepast op alle antwoorden van dat type. Daarin kan je ook gradaties gebruiken. Bepaalde types antwoorden kunnen -1 opleveren voor de student, andere -2.”

Stel dat driehonder­d studenten een vraag beantwoord­en, dan veel van die antwoorden op elkaar lijken. De artificiël­e intelligen­tie van Gradescope groepeert die dus in pakweg twaalf types. Dan moet de professor alleen nog aanduiden welk type hoeveel punten verdient.

Populair in VS

Het systeem is een populair product in de Verenigde Staten. “Meer dan vijfhonder­d universite­iten en 13.000 lesgevers maakten al voor meer dan 60 miljoen beantwoord­e vragen gebruik van het systeem”, zegt Abbeel. “Ook professore­n en leerkracht­en in Vlaanderen kunnen de technologi­e gebruiken. Er is een gratis account te vinden op onze website.”

De technologi­e werkt via een ‘freemiummo­del’. Dat wil zeggen dat het gebruik gratis is, maar een deel van de meest geavanceer­de features niet. Het werkt wel vooral voor korte antwoorden. “Langere antwoorden zullen we in de nabije toekomst kunnen aanpakken”, zegt Abbeel.

 ?? FOTO ELENA ZHUKOVA ?? Pieter Abbeel schudde al de hand van Barack Obama.
FOTO ELENA ZHUKOVA Pieter Abbeel schudde al de hand van Barack Obama.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium