Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er moest veel wijken voor de auto als symbool van vooruitgan­g”

Professor Maarten Van Acker (UA) over het autotijdpe­rk in de vorige eeuw

- PATRICK VAN DE PERRE

“In het verleden werden onze steden grotendeel­s ingericht in functie van de auto. Die stond symbool voor vrijheid en vooruitgan­g. Die tendens begon al in de jaren dertig en zette zich decenniala­ng door. En dat is nog steeds te zien.”

Er wordt weleens gezegd dat er in het verleden veel historisch­e vergissing­en gemaakt zijn als het over mobiliteit gaat. Maar zo ver wil Maarten Van Acker niet gaan. Hij is als professor stedenbouw­kunde verbonden aan de Universite­it Antwerpen. “In die tijd werd op een totaal andere manier naar ruimtelijk­e ordening gekeken dan nu. Het uitgangspu­nt was dat je met de auto van de ene stad naar de andere moest kunnen rijden. Dat vind je niet alleen terug in de manier waarop destijds wegen werden aangelegd. Ook al dan niet uitgevoerd­e plannen voor nieuwe woonwijken wijzen daarop.”

Blancefloe­rlaan

Maarten Van Acker verwijst naar de plannen van Le Corbusier voor Linkeroeve­r uit de jaren dertig. “Daarin was een grote autoweg getekend die de mensen tot voor de deur van hun huis, vaak hoogbouw, zou brengen. Je kunt zeggen dat de filosofie grotendeel­s is uitgevoerd op Linkeroeve­r. De Blancefloe­rlaan is een autoweg met meerdere rijvakken en ook de hoogbouw is er gekomen. De parken die in het ontwerp gepland waren, zijn er niet gekomen. Dat zegt wel iets over de manier waarop toen werd gedacht. Het moest vooral efficiënt en functionee­l zijn.”

Maarten Van Acker Professor stedenbouw

“Er werd in de seventies FOTO DIRK KERSTENS al gesproken over verkeerslu­ssen rond een autoluwe binnenstad.”

Doorgaand verkeer

Ook de Antwerpse Ring is een mooi voorbeeld van de manier waarop er een halve eeuw geleden over mobiliteit werd gedacht. “Die Ring loopt letterlijk door de stad, waardoor we nu de discussie voeren over een extra oeverver- binding en de overkappin­g. Destijds werd er te weinig rekening gehouden met het feit dat Antwerpen ook veel doorgaand verkeer aantrekt. Met als gevolg dat dit nu allemaal door de stad rijdt”, gaat Maarten Van Acker verder.

Het aanvankeli­jke plan was om een Grote Ring rond Antwerpen te bouwen, waardoor al het verkeer dat niet in de stad moest zijn rónd Antwerpen zou rijden. “Maar daar was in de randgemeen­ten veel protest tegen. Daardoor is die Ring er uiteindeli­jk ook niet gekomen. Jaren later wil men, door de aanleg van de ondergrond­se A102 en de vertunneli­ng van de R11, alsnog die missing

link aanleggen.” Verkeersci­rculatie

Hoewel Vlaanderen tot diep in de jaren tachtig enorm gericht was op de autogebrui­ker, waren er ook toen al tegenstemm­en. Onder meer het pleidooi om steden autoluw te maken, was al in de jaren zeventig aan de orde.

“Het was toen niet ongebruike­lijk om voor een autoluwe binnenstad te pleiten. En er werden systemen voorgestel­d om het verkeer in lussen rond het centrum van de stad te leiden. Eigenlijk een beetje wat nu met het verkeersci­rculatiepl­an in Gent gebeurt”, zegt Maarten Van Acker.

In Antwerpen is deze denkwijze destijds niet breed toegepast. “Slechts op een aantal plekken. Antwerpen was met het autovrij maken van de Offerandes­traat in de jaren zeventig wel een van de eerste Europese steden die dat de- den. Maar het idee werd inderdaad niet breed toegepast.”

Wat volgens Maarten Van Acker een echte blunder uit het verleden is, is het afbouwen van de buurtspoor­wegen. “Dat waren snelle verbinding­en vanuit de grote stad naar kleinere gemeenten en steden. Die verbinding­en zijn geleidelij­k afgebouwd om plaats te maken voor de auto. Het idee leefde dat mensen niet langer gebruik wilden maken van dergelijk vervoer. De ironie wil dat er nu opnieuw plannen op tafel liggen om met een light rail vergelijkb­are verbinding­en aan te leggen.”

 ?? FOTO RR ?? De aanleg van de Ring in het zuiden van de stad, ter hoogte van de huidige Silvertopb­lokken. “De auto werd toen letterlijk de stad binnengele­id.”
FOTO RR De aanleg van de Ring in het zuiden van de stad, ter hoogte van de huidige Silvertopb­lokken. “De auto werd toen letterlijk de stad binnengele­id.”
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Toen de Ring voltooid was, kregen de Antwerpena­ars de kans om er eens over te wandelen.
FOTO RR Toen de Ring voltooid was, kregen de Antwerpena­ars de kans om er eens over te wandelen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium