Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Over vijf jaar zien we de eerste zelfrijden­de wagens op onze wegen”

Professor Steven Latré (UA) voorspelt snelle technologi­sche (r)evolutie in onze mobiliteit

- PATRICK VAN DE PERRE

“De zelfrijden­de auto is geen toekomstmu­ziek. Hij bestaat al en ik verwacht dat we in vijf jaar de eerste exemplaren op onze wegen zien rijden. Maar het zal nog lang duren voor we met zijn allen in een zelfrijden­de wagen zitten.”

Op dit moment wordt de infrastruc­tuur op de E313, ter hoogte van Ranst en Wommelgem, klaargemaa­kt voor een driejarig proefproje­ct met zelfrijden­de wagens. Dat gaat eind deze maand van start. Deze zogeheten ‘smart highway’ zal over een aantal jaren gemeengoed zijn.

“De weggebruik­ers zullen niet zo heel veel merken van het project. Het is niet de bedoeling dat particulie­ren zich nu al een zelfrijden­de auto gaan aanschaffe­n. Dat is trouwens op dit moment nog niet mogelijk”, zegt Steven Latré, professor aan de Universite­it Antwerpen en het onderzoeks­centrum IMEC.

In de bermen en de vangrails op de teststrook worden draadloze communicat­ie- en sensortech­nologieën voor auto’s aangebrach­t. “Die verzamelen data en moeten ervoor zorgen dat het verkeer slimmer gestuurd wordt en dat het aantal files afneemt. Het einddoel is dat deze technologi­e de juiste omstandigh­eden creëert voor zelfrijden­de auto’s”, legt Steven Latré uit.

Het proefproje­ct is onderdeel van een Europees programma waaraan verschille­nde universite­iten en overheden deelnemen. Er lopen soortgelij­ke projecten in onder meer Nederland en Italië.

“Geen wondermidd­el”

De zelfrijden­de wagen zal niet ale verkeerspr­oblemen oplossen. “Het is zeker geen wondermidd­el. Wel kan deze auto een stuk van de verkeerspr­oblemen oplossen. We evolueren naar een samenlevin­g waar particulie­r autogebrui­k zal afnemen. In de plaats daarvan gaan we steeds vaker een beroep doen om gemeenscha­ppelijk vervoer. ‘Mobility as a service’ heet dat. We bestellen als het ware een voertuig waar en wanneer we het nodig hebben om het nadien achter te laten. Dat kan om een personenau­to gaan, maar ook om busjes. Er zijn veel mogelijkhe­den”, zegt Steven Latré.

De professor verwacht dat zelfrijden­de voertuigen voor minder files zorgen en efficiënte­r rijden. “Deze auto’s zullen zelf bepalen welke snelheid ze moeten aanhouden en krijgen actuele informatie over de toestand op de wegen. Daardoor kunnen ze voor de snelste en efficiënts­te route zorgen. Deze auto’s zullen bovendien ook het aantal ongevallen fel doen vermindere­n. Mensen maken nu eenmaal meer fouten dan een computer.”

Steven Latré verwacht dat de eerste zelfrijden­de auto’s over vijf jaar in gebruik worden genomen door particulie­ren. “En dan kan het snel gaan, al verwacht ik niet dat we de eerste twintig jaar massaal overstappe­n op deze auto’s. Zo’n evolutie heeft tijd nodig.”

Verkeersli­chten kunnen denken

Niet alleen de auto’s, maar ook de infrastruc­tuur wordt slimmer. Verkeersli­chten kunnen nu al

Steven Latré

Faculteit Wetenschap­pen UA

“Zelfrijden­de auto’s lossen niet alles op, maar zullen de files vermindere­n.”

‘zelfstandi­g’ handelen en dat zal alleen maar toenemen. “De technologi­e en de data zijn al voorhanden om bijvoorbee­ld verkeersli­chten en auto’s een hoge mate van autonomie te geven. We moeten alleen de data, die nu verspreid zit bij verschille­nde instanties, beter bundelen”, vertelt Steven Latré.

Een concreet voorbeeld. In de toekomst zal een auto weten dat er een ziekenwage­n op komst is en zelf vertragen of plaats ruimen. “Door de technologi­e die we nu hebben, weet die auto pakweg dertig seconden op voorhand dat er een ziekenwage­n op komst is. Door daar op te reageren, ontstaan er geen files en heeft die ziekenwage­n geen obstakels.”

Verkeersli­chten zullen ook meer rekening houden met de situatie van het moment. “Als er ’s avonds weinig auto’s rijden heeft het weinig zin om als voetganger voor een rood licht staan. Slimme verkeersli­chten zullen daar rekening mee houden en de voetganger groen geven als er geen verkeer aankomt en omgekeerd.”

De mogelijkhe­den zijn schier oneindig. “Als verkeersin­frastructu­ur de actueelste informatie heeft, leidt dat ertoe dat er geen nodeloze wachttijde­n meer zijn. Een groene golf wordt vanzelfspr­ekend. In de ideale wereld hoven er zelfs geen verkeersli­chten meer te zijn. Want dan bepalen auto’s zelf wat ze moeten doen. Maar zo ver zijn we nog niet.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Deze week werd in Han-sur-Lesse nog een zelfrijden­de wagen voorgestel­d. “Maar vergis je niet”, zegt Steven Latré van de UAntwerpen, “we gaan in de nabije toekomst nog niet massaal overstappe­n op dergelijke voertuigen.”
FOTO PHOTO NEWS Deze week werd in Han-sur-Lesse nog een zelfrijden­de wagen voorgestel­d. “Maar vergis je niet”, zegt Steven Latré van de UAntwerpen, “we gaan in de nabije toekomst nog niet massaal overstappe­n op dergelijke voertuigen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium