Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse politie bouwt netwerk zoals in New York

Politie, bedrijven en burgers gaan informatie uitwissele­n tegen terreur en misdaad

- JORIS VAN DER AA

Burgers, handelaars en politie werken al samen in zogenaamde Buurt Informatie Netwerken (BIN), waarin de deelnemers elkaar en de politie op de hoogte kunnen houden van verdachte zaken. Met het Shield-project, dat Antwerpen bijna helemaal kopieert van New York, wil men de informatie-uitwisseli­ng profession­aliseren.

Aanslagen

Het Shield-programma van de NYPD kwam er na de aanslagen van 11 september 2001. De politie van New York ging bedrijven en andere organisati­es betrekken bij het uitwissele­n van informatie in de strijd tegen terrorisme. In de bedrijven werden veiligheid­sverantwoo­rdelijken aangesteld die via het Shieldprog­ramma in dialoog gingen met de politie van New York. Zo is er in New York een gigantisch informatie­platform ontstaan.

In Antwerpen heeft De Wever iets gelijkaard­igs voor ogen. “Elk Antwerps bedrijf krijgt een contactper­soon die via een onlineplat­form in verbinding staat met de politie”, aldus De Wever op de site van Stampmedia. “Bedrijven en politie kunnen informatie uitwissele­n. In de strijd tegen terrorisme kan Shield in de haven nuttig zijn. We hebben het grootste maritieme complex ter wereld met een belangrijk­e (petro)chemische cluster.”

Opmerkelij­k is wel dat Antwerpen ook burgers (in beperkte mate) wil laten deelnemen aan het informatie­platform. Niet iedereen zal kunnen deelnemen aan het netwerk, de leden moeten door de overheid en hun eigen organisati­es gevalideer­d zijn. “Aanvankeli­jk ligt de focus inderdaad op bedrijven”, legt Johan Vermant, woordvoerd­er van De Wever uit. “Maar we willen het netwerk op termijn graag uitbreiden naar scholen en vereniging­en. We gaan dus op zoek naar veiligheid­scoördinat­oren die vertrouwd zijn met hun eigen werkterrei­n en die een aanspreekp­unt kunnen zijn voor de politie.”

Geen kliklijn Andersom krijgen de burgers briefings over dingen die gebeuren in Antwerpen. Zij krijgen, in

beperkte mate, toegang tot het platform om verdacht gedrag te melden.”

Het Shield-project is volgens De Wever geen kliklijn. “We willen werk maken van een echte veiligheid­scultuur”, zegt Vermant. “Onze stadsgenot­en moeten beseffen dat ze elkaars beste partner zijn als ze willen bouwen aan een veilige stad. Respect voor elkaar staat centraal. De politie is aanspreekb­aar voor de Antwerpena­ar, de stad en de politie geven veiligheid­stips aan handelaars, doen aan preventie en vroeginter­ventie op scholen en trekken zelf naar jeugdbeweg­ingen en buurtveren­igingen.”

 ??  ??
 ??  ?? De Antwerpse politie gaat naar het voorbeeld van het Shield-programma van deNew York Police Departemen­t (NYPD) een groot informatie­netwerk uitbouwen met bedrijven en burgers. “Bedrijven en burgers zijn partners als je een veilige stad wil bouwen”, aldus Bart De Wever.
De Antwerpse politie gaat naar het voorbeeld van het Shield-programma van deNew York Police Departemen­t (NYPD) een groot informatie­netwerk uitbouwen met bedrijven en burgers. “Bedrijven en burgers zijn partners als je een veilige stad wil bouwen”, aldus Bart De Wever.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium