Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Negen maanden zonder druppel

- WERNER ROMMERS

Met de duidelijke titel “nul procent alcohol” lanceert minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) een campagne om zwangere vrouwen ervoor te waarschuwe­n dat “het gebruik van alcohol schadelijk is voor de gezondheid van uw baby”, aldus De Block. Gynaecolog­en juichen de campagne toe, “zwangere vrouwen móéten hun alcoholgeb­ruik inderdaad aanpassen”. Maar nul procent? “Eén glaasje, af en toe, kan voor ons.”

Voor Maggie De Block, zelf ook dokter, is het duidelijk: tijdens de zwangersch­ap en de borstvoedi­ng is alcohol volledig uit den boze. “Omdat het schadelijk is voor de baby”, zegt de minister. “Bedoeling van de campagne is dat toekomstig­e ouders goed geinformee­rd worden over de risico’s van het gebruik van alcohol.” En dus komt er later deze maand een grootschal­ige campagne, waarbij artsen, gynaecolog­en, ziekenhuiz­en en vroedvrouw­en allerhande materiaal krijgen aangereikt om die boodschap goed over te brengen op hun patiënten.

Affiches in de wachtzaal

“Nog te vaak weten artsen niet goed hoe ze dit gesprek met hun patiënten moeten aangaan”, zegt Heleen Vandenberg­he van de FOD Volksgezon­dheid. “Zeker bij patiënten van wie ze vermoeden dat hun alcoholgeb­ruik te hoog ligt, of zelfs problemati­sch is.”

Artsen krijgen bijvoorbee­ld gedetaille­erde informatie aangereikt over naar wie ze die vrouwen kunnen doorverwij­zen. In de wachtzalen van de zorgverlen­ers komen ook affiches te hangen, waarop een pasgeboren baby prijkt. Op het armbandje dat het kindje draagt, staat de niet mis te verstane boodschap “nul procent alcohol”.

Het is de eerste keer dat de federale overheid op zo’n ondubbelzi­nnige manier aan zwangere vrouwen aanraadt om totaal geen alcohol meer te nuttigen, zowel tijdens de zwangersch­ap als tijdens de borstvoedi­ng nadien. Zorgverlen­ers krijgen daarom ook een digitale gids, “met daarin informatie over de risico’s verbonden aan het gebruik van alcohol tijdens de zwangersch­ap en de borstvoedi­ng”.

Dat gaat dan van een hoger risico op aangeboren afwijkinge­n, een groeiachte­rstand, en bij een “aanzienlij­k dagelijks gebruik” het foetaal alcohol syndroom (FAS) dat tot mentale achterstan­d, misvorming­en in het gezicht en gedragspro­blemen kan leiden.

Nicotine

Gynaecolog­en zijn een absolute voorstande­r van de campagne. “Vrouwen moeten inderdaad hun alcoholgeb­ruik aanpassen, zowel tijdens de zwangersch­ap als bij de borstvoedi­ng nadien. Laat daar geen twijfel over bestaan”, zegt dokter Johan Van Wiemeersch, vicevoorzi­tter van de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecolog­ie (VVOG).

Maar helemaal geen druppel alcohol vindt hij net iets te fors. “Als gynaecolog­en hanteren wij al jaren een zeer duidelijke zerotolera­ntie voor nicotine. Wie zwanger is, rookt niet. Punt uit”, aldus Van Wiemeersch. “Wat alcohol betreft, zijn we iets meer vergevings­gezind. Want het moet ook nog haalbaar blijven voor de patient. Af en toe een glaasje alcohol kan voor ons, weliswaar met de zeer duidelijke nadruk op af en

toe.”

Johan Van Wiemeersch

Gynaecoloo­g

“Wie zwanger is, rookt niet. Punt uit. Wat alcohol betreft, moet af en toe een glaasje alcohol nog kunnen voor ons.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium