Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uw beton is geld waard

Schauvlieg­e voorziet 5 miljoen euro voor burgers, bedrijven en lokale overheden die grondverha­rding uitbreken

- WERNER ROMMERS

De Vlaamse regering trekt een eerste bedrag van 5 miljoen euro uit, als steun in de rug voor wie grondverha­rdingen in beton of asfalt definitief uitbreekt en vergroent. “Door deze zogenaamde ontharding­sprojecten kan regenwater opnieuw in de grond dringen, in plaats van wateroverl­ast te veroorzake­n. En ’s zomers blijft de hitte minder lang hangen”, zegt minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V).

14% van Vlaanderen is vandaag verhard. “Dat wil zeggen dat het regenwater dat op die plaatsen neervalt, vaak meteen in de rioleringe­n verdwijnt, in plaats van dat het ter plaatse in de grond dringt”, legt Patrick Willems uit, professor Waterbouwk­unde aan de KU Leuven.

Bovendien kunnen rioleringe­n bij zware regens die hoeveelhei­d neerslag niet aan, waardoor er wateroverl­ast ontstaat. En een fenomeen dat Vlaanderen pas recent goed leert kennen: bij warme zomers houdt al deze beton en asfalt de hitte vast, waardoor het ’s avonds minder snel afkoelt.

Betonstop

In het kader van de betonstop mag er tegen 2040 geen nieuwe open ruimte meer worden aangesnede­n. Daarnaast neemt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e nu nog een ander opmerkelij­k alternatie­f: “ontharding”. Zij maakt 5 miljoen euro vrij als subsidie voor particu- lieren, bedrijven, scholen of lokale overheden die verharding­en in beton of asfalt definitief uitbreken.

“Dat kan gaan van een burger die bijvoorbee­ld een boerderij erft, de aanpalende schuren sloopt, de betonnen stalvloere­n uitbreekt, en die oppervlakt­e vergroent”, aldus Schauvlieg­e.

Ook bedrijven kunnen meedingen naar de subsidies. Denk

aan een supermarkt, die de volledig geasfaltee­rde parking heraanlegt in een “groene” parking, waar het water wel in de ondergrond kan verdwijnen. Of een school die een grote verharde speelplaat­s vervangt door een milieuvrie­ndelijker alternatie­f.

Financiële stimulans Bij

overheden wordt dan weer gedacht aan industriet­erreinen, “berucht voor het verharden van elke centimeter oppervlakt­e”, aldus professor Willems.

Willems juicht de “ontharding­sijver” van de Vlaamse regering toe. “Omdat

de gevolgen van verharding­en – zware wateroverl­ast bijvoorbee­ld – vaak pas kilometers verder aan de oppervlakt­e komen, is het soms moeilijk om mensen hun verantwoor­delijkheid te laten nemen. Een financiële stimulans kan hen dan wel over de streep trekken.”

Voor Willems mag de verharding van Vlaanderen – vandaag 14% – niet nóg verder stijgen, “en hopelijk door dit soort ingrepen dalen. In vergelijki­ng met onze buurlanden is dat sowieso al een zeer hoog cijfer.”

Ter vergelijki­ng: in de jaren zeventig was bij ons nog maar 4 à 5% verhard.

Patrick Willems Professor Waterbouwk­unde KU Leuven “De gevolgen van verharding­en komen vaak pas kilometers verder aan de oppervlakt­e. Daarom is het moeilijk mensen verantwoor­delijkheid te laten nemen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Joke Schauvlieg­e wil mensen financieel aanmoedige­n om beton en grondverha­rdingen te vergroenen.
FOTO BELGA Joke Schauvlieg­e wil mensen financieel aanmoedige­n om beton en grondverha­rdingen te vergroenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium