Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Deze juf moet kinderen opnieuw leren lezen

Elke (40) uit Antwerpen zetelt tussen experts in Taalraad van Crevits

-

De Taalraad die minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) installeer­de om onze kinderen weer te leren lezen, komt vandaag voor de allereerst­e keer samen in Breda. Tussen de dertien academici en taalknobbe­ls schuift één Vlaamse juf mee aan tafel: Elke Nerinckx (40) uit Antwerpen. “Met een bang hartje, maar ik hoop mijn stempel te kunnen drukken door te hameren op het belang van leesplezie­r.”

De dramatisch­e resultaten van onze 10-jarigen in een internatio­nale test voor begrijpend lezen hebben minister van Onderwijs Hilde Crevits ertoe aangezet om een Taalraad in het leven te roepen. De groep van experts uit Vlaanderen en Nederland komt vandaag voor het eerst samen in Breda. Tegen eind november al moeten zij voorstelle­n klaar hebben om het leesniveau van onze kinderen op te krikken.

Tussen alle experts zit één Vlaamse juf: Elke Nerinckx. Zij staat al sinds 2003 in het basisonder­wijs en is nu zorgleerkr­acht in het tweede leerjaar van stedelijke basisschoo­l De Kleine Wereld in Antwerpen. “De minister wilde ook mensen uit de praktijk”, zegt Elke. “Naast mezelf zit ook een Nederlands­e leerkracht in de Taalraad. Ze hebben mij gekozen omdat onze school een van de eerste was in Vlaanderen die gebruikmaa­kte van de LIST-methode.”

Elke dag krijgen alle kinderen van de school – van het eerste tot het zesde leerjaar – een LIST-les. Die duurt vijftig minuten en begint met een klassikale uitleg. “Bijvoorbee­ld een les over synoniemen”, zegt Elke. “Daarna mogen ze twintig minuten lezen in een boek dat ze zelf hebben gekozen. Over een thema dat ze zelf willen. Dat kan ook een stripboek zijn, een krant of een tijdschrif­t. Na het leesmoment zegt iedereen welke synoniemen ze hebben gevonden.”

Die manier van werken moet vooral de motivatie en het leesplezie­r aanwakkere­n. “Eén iemand die een tekst voorleest en de rest van de klas die luistert: daar beleeft niemand plezier aan”, zegt Elke. “Bovendien kunnen ze zo veel meer op hun niveau lezen: de ene leerling kan al sneller een kanjer van 150 bladzijden aan dan de andere.”

Divers publiek

De school voerde de methode in toen de leerkracht­en zelf merkten dat het leesniveau bij de leerlingen achteruitg­ing. “Het is een extra uitdaging in onze school om- dat we zo’n divers publiek hebben”, zegt Elke. “Maar sinds we die methode gebruiken, is het percentage leerlingen dat het vereiste niveau haalt, opnieuw aan het stijgen.”

Vandaag ontmoet Elke de andere experts voor het eerst. Met een bang hartje. “Ik ben maar een gewone juf tussen al die mensen met ronkende titels”, zegt ze. “Maar ik wil ervoor zorgen dat ze het leesplezie­r meenemen in hun voorstelle­n. En hopelijk komen we tot voorstelle­n waar leerkracht­en echt iets aan hebben, en niet zomaar een wetenschap­pelijke tekst.”

 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ?? De lesmethode van juf Elke wakkert het leesplezie­r aan bij leerlingen.
FOTO WIM KEMPENAERS De lesmethode van juf Elke wakkert het leesplezie­r aan bij leerlingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium