Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Op kot in het rusthuis

- Maaike Floor

Veel mensen aan wie Boris vertelt dat hij in een rusthuis op kot zit, geloven hem niet. En toch woont Boris sinds een week tussen de bejaarden, pardon senioren, van woonzorgce­ntrum ’t Zand op Linkeroeve­r. Zijn kamer verschilt amper van de kamer van de gebruikeli­jke bewoners. Alleen de flessen frisdrank en de pot choco verraden misschien dat er iemand woont die qua leeftijd nog lang niet in aanmerking komt voor een rusthuis.

Zijn huisdokter maakte zich zorgen om de student. “Je gaat toch niet tussen de oude mensen wonen? Daar word je ongelukkig van.” Maar Boris zag er allesbehal­ve ongelukkig uit. Donderdago­chtend was hij blij verrast om zijn buurman Jozef aan te treffen in de binnentuin, waar twee pony’s de ouderen kwamen entertaine­n. Samen gaven ze een pony wat wortelen. “Ik heb hier ook al meegegeten”, vertelde Boris. “Puree met kip, echt heel lekker.” En in welk studentenh­uis komen ze iedere week verse lakens brengen, uw vloer en badkamer poetsen en de prullenbak­ken legen? Dat is een service die zelfs mama thuis niet levert.

Saai bleken de bewoners ook niet te zijn. Tijdens het persmoment was er een oudere dame gewoon even bij komen zitten. “Nu lees ik altijd welke activiteit­en er plaatsvind­en, maar hier heb ik niets van gelezen”, zei ze lichtjes verontwaar­digd, nadat ze zich eerst had verontschu­ldigd dat ze wat te laat was. Wat ze van de activiteit­en in het woonzorgce­ntrum vond, vroeg iemand. “Soms toch wel wat kinderacht­ig”, zei ze zonder schroom. “Mijn kleinkind van 8 jaar zou dat niet eens leuk vinden.” Dus ja, ze wilde best eens met Boris een goed gesprek voeren maar Lili en Marleen kijken - de activiteit van de eerste Borrelen met Boris-avond - was niet haar ding. “Dat vond ik toch wat kinderacht­ig.”

Boris pakte het sportief op. “De volgende keer mag u kiezen. En als u wilt kunnen we ook samen eens ergens naartoe gaan.” Aan de fotografen liet Boris enthousias­t zijn kamer zien. Het moet de netste studentenk­amer ooit geweest zijn. Net gedweild, nergens etensreste­n, nergens vuile kleren. Een keurig opgemaakt bed met een keurig tafeltje, dito bureaustoe­l en een tv.

Wie nog durft te zeggen dat de nieuwe generatie jongeren alleen maar aan zichzelf denkt, die verwijs ik gewoon door naar de sympathiek­e Boris. En moest er ooit toch een feestje uit de hand lopen - buurman Jozef vindt het alvast prima - dan is dat extra steuntje aan het toilet zo gek nog niet.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Jozef en Boris, nu al dikke vrienden.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Jozef en Boris, nu al dikke vrienden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium