Gazet van Antwerpen Stad en Rand

IJzerlaan heeft opnieuw water

Einde werken wordt zaterdag gevierd met groot buurtfeest

- www.damsefeest­en.be PATRICK VAN DE PERRE

De IJzerlaan heeft, net zoals in het begin van de vorige eeuw, opnieuw een kanaal. Boten zullen er niet over varen, maar het water geeft de drukke invalsweg alvast een nieuw elan. Om het einde van de werken te vieren, is er dit weekend een groot buurtfeest.

Drie jaar geleden werd er gestart met de werken aan de IJzerlaan. De oude brug die de wijk Dam met Merksem verbond, werd gesloopt en heeft plaatsgema­akt voor een nieuwe fietsersbr­ug over het Albertkana­al.

Ook de IJzerlaan zelf heeft een transforma­tie ondergaan. De rijvakken voor de auto’s werden verplaatst en volledig vernieuwd. De drukke weg heeft voortaan ook een fietspad die naam waardig, en het opnieuw uitgegrave­n kanaal, tussen het

Lobroek- en het Asiadok, geeft de IJzerlaan een totaal andere aanblik.

Naast het kanaal ligt een vlonder met daarop banken. Het is de bedoeling dat dit een plek wordt waar buurtbewon­ers even kunnen verpozen.

“Nieuwe buurt”

“De heraanleg van de IJzerlaan, maar ook de andere werken in de buurt, zijn cruciaal voor het scheepvaar­tverkeer op het Albertkana­al. Maar de werken zorgen ook voor een herwaarder­ing van deze buurt. Nu al merk je dat er een nieuw elan is. Ik twijfel er niet aan dat deze plek snel nieuwe bewoners en ondernemer­s zal aantrekken. De vergeten buurt is een aangename plek om te wonen en te leven geworden”, zegt de schepen van Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA).

Water naar de Schelde

Met het terughalen van het

water is niet alleen het verleden eer aangedaan, er waren ook praktische redenen om opnieuw een kanaal aan te leggen op de IJzerlaan.

“Het water is uiteraard visueel mooi en verwijst naar het Kempisch kanaal dat hier vroeger lag. Door de aanleg van het kanaal kan het water uit het Lobroekdok ook na de aanleg van de Oosterweel de weg vinden naar de Schelde.”

Onder de R1 en de Vaartkaai is een 250 meter lange tunnel geboord, die ondertusse­n volledig ingericht werd als leidingenk­oker. Dit dient als voorbereid­ing op de Oosterweel­tunnels in dit gebied.

Tenslotte werd het Albertkana­al verbreed, zodat het aansluit op de verbreding die al eerder werd gerealisee­rd in de bocht van Merksem. “Hierdoor krijgt het Albertkana­al extra potentieel als alternatie­ve transportr­oute”, vervolgt Koen Kennis.

Muziek en animatie

Het einde van de werken wordt aanstaande zaterdag gevierd met een groot feest voor de buurt. Dat gebeurt in samenwerki­ng met de organisati­e van de jaarlijkse Damse Feesten.

Vanaf 10u zijn er gratis activiteit­en voor groot en klein in de omgeving van de Slachthuis­laan, IJzerlaan en aan de overzijde van de fietsbrug in Merksem.

Er is onder meer een loopfietse­nkoers in de Slachthuis­laan en op de IJzerlaan kunnen mensen terecht voor een retrokermi­s en wateractiv­iteiten in het nieuwe kanaal. Voor de muziek zorgen onder meer Rachid Kasmi & Band Live.

Koen Kennis Schepen van Mobiliteit “De heraanleg van de IJzerlaan, maar ook de andere werken in de buurt, zijn cruciaal voor de scheepvaar­t op het Albertkana­al”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De IJzerlaan zoals ze er nu uitziet: fietspaden, nieuwe rijvakken voor auto’s en een waterloop.
FOTO DIRK KERSTENS De IJzerlaan zoals ze er nu uitziet: fietspaden, nieuwe rijvakken voor auto’s en een waterloop.
 ?? FOTO BELGA ?? Iets meer dan drie jaar geleden werd de brug die de wijk Dam met Merksem verbindt, gesloopt. In de plaats kwam een fietsersbr­ug.
FOTO BELGA Iets meer dan drie jaar geleden werd de brug die de wijk Dam met Merksem verbindt, gesloopt. In de plaats kwam een fietsersbr­ug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium