Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn coalitiepa­rtners schieten mij in de rug”

Burgemeest­er begrijpt kritiek op niet aansnijden holebirech­ten tegenover Russische delegatie niet

- (svw)

Burgemeest­er De Wever (N-VA) begrijpt de kritiek van Open Vld en CD&V op zijn stilzwijge­n over holebirech­ten tegenover de delegatie van Sint-Petersburg niet. “Ik heb dit in het schepencol­lege voorgelegd en iedereen was akkoord dat we dit niet zouden aansnijden.”

Coalitiepa­rtners CD&V en Open Vld uiten volop kritiek op het feit dat burgemeest­er De Wever de delegatie uit Sint-Petersburg niet heeft aangesprok­en op de schendinge­n in Rusland van de holebirech­ten.

“Ik heb in het schepencol­lege gevraagd of we dit thema moesten aansnijden”, zegt De Wever. “Iedereen was akkoord om niet openlijk aan politiek te doen. De focus moest liggen op het economisch­e en culturele verhaal. Ik ben dan ook verbaasd dat de twee coalitiepa­rtners mij nu in de rug schieten.”

De Wever keurde in 2012 als gemeentera­adslid nog een motie goed waarin werd gevraagd om de contacten met stedenband­en te gebruiken om schendinge­n van mensenrech­ten in de betrokken steden aan te kaarten.

“Ik doe dit ook als burgemeest­er, maar dan in vertrouwel­ijke gesprekken”, zegt hij. “En dan kom ik daar niet mee naar buiten. Bij bezoeken aan China en Singapore deed ik dat onder meer. Je moet zoiets op een slimme manier aanbrengen.”

“Zelfs geen subtiel statement”

Binnen de Antwerpse holebigeme­enschap wordt teleurgest­eld gereageerd op de afwezighei­d van een duidelijk signaal. “Er kwam zelfs geen subtiel statement door het dragen van de A-pinnen in regenboogk­leuren”, zegt Bart Abeel, organisato­r van de Antwerp Pride. “Ik ben teleurgest­eld omdat schepenen Van Campenhout (N-VA) en Duchateau (N-VA) een signaal beloofden. Ik zie nu dat de Russische delegatie met alle honneurs wordt ontvangen, en dat er geen enkel signaal kwam. De burgemeest­er zegt de delegatie niet te willen affrontere­n, maar wat denkt u dat holebi’s en transgende­rs elke dag moeten ondergaan in Rusland? Hebben wij nog enige trots om op te komen voor onze normen en waarden?”

Stedenband?

Marcia Poelman, voorzitste­r van Het Roze Huis, deelt de teleurstel­ling van Abeel. Vooral omdat het stadsbestu­ur zich niet houdt aan zijn beloftes. “Is het in de politiek geen heilig principe dat je doet wat je zegt?”, vraagt Poelman zich af. “Er werd altijd gezegd dat de stedenband de mogelijkhe­id biedt om dit soort thema’s bespreekba­ar te maken. Plots gaat deze redenering niet meer op. Als dit na zestig jaar stedenband met Sint-Petersburg en op het einde van deze legislatuu­r nog steeds niet kan, wat is dan de visie?”

Voormalig schepen Philip Heylen (CD&V) speelde met het idee om bij een bezoek aan Sint-Petersburg ook een delegatie mee te nemen van de Antwerpse LGBT-gemeenscha­p. “Dat vond ik interessan­t”, zegt Poelman. “Het Roze Huis heeft ervaring met het opstarten van gesprekken over homoseksua­liteit. We deden dit al met onder meer vertegenwo­ordigers van de verschille­nde geloofsgem­eenschappe­n in Antwerpen.”

 ?? FOTO BELGA ?? De Antwerp Pride lokte in augustus 130.000 mensen naar de binnenstad.
FOTO BELGA De Antwerp Pride lokte in augustus 130.000 mensen naar de binnenstad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium