Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze natuur verdient beter dan kruimels die er niet zijn”

Natuurpunt klaagt gebrek aan aandacht voor ecologie in eerste overkappin­gsfase aan

-

“Hoe groen wordt de overkapte Ring écht?”, vraagt Natuurpunt Antwerpen Stad zich af in haar ledenblad dat deze week verschijnt. De organisati­e uit haar teleurstel­ling over de weinige aandacht die ecologie in de eerste fase van de overkappin­g krijgt.

Van de zeven prioritair­e ecologisch­e projecten die de ‘expertengr­oep ecologie’ had geselectee­rd, is er slechts een terug te vinden in de achttien projecten die in de nabije toekomst zullen worden uitgevoerd. “Ingrepen zoals enkele ecobruggen op strategisc­he plaatsen of belangrijk­e ‘natuurhubs’, waaronder de Konijnenwe­i tot zelfs het Landschaps­park Linkeroeve­r – een ecologisch paradepaar­dje – zijn tot vlak voor de definitiev­e beslissing weerhouden. Maar op het allerlaats­te moment zijn ze er alsnog door de politieke verantwoor­delijken uitgehaald”, zegt Koen Van Keer, beleidsver­antwoordel­ijke van de stadsafdel­ing

Koen Kennis Schepen van Mobiliteit (N-VA) “We zullen sommige projecten in de volgende fase meenemen.”

van Natuurpunt.

Sommige van die projecten, waaronder het Landschaps­park, staan in ‘reserve’. “Dat wil zeggen dat ze enkel worden uitgevoerd wanneer er overschott­en zijn op het budget. Maar hoe realistisc­h is dat?”, vraagt Van Keer zich af. “Wij geloven daar niet in.”

De organisati­e is dus sterk teleurgest­eld. “Want de Ringzone vormt een cruciale ecologisch­e verbinding voor alle natuur rondom de Ring. Met de overkappin­g zou daaraan gewerkt worden. Hoe groen wordt de overkappin­g nu écht? De natuur verdient beter dan de kruimels die er niet zijn. Het is schrijnend hoe slecht onze beleidsmak­ers beseffen dat het lokale ecosysteem ook in een stad goed moet kunnen functioner­en. In Nederland bijvoorbee­ld is dat politieke bewustzijn veel groter. De budgetten die daar voor de natuursect­or worden vrijgemaak­t, liggen ook een stuk hoger dan bij ons.”

Transparan­tie

“Dat sommige projecten er in de eerste fase niet bij zijn, is geen keuze om ze niet te realiseren, wel om ze in een volgende investerin­gsfase mee te nemen”, reageert schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “De meeste leefbaarhe­idsproject­en liggen in het projectgeb­ied van de Oosterweel­verbinding. Dat betekent dat ze tegelijk of onmiddelli­jk gerealisee­rd kunnen worden door ze op te nemen in de bouwvergun­ning voor rechteroev­er, die in 2019 wordt ingediend.”

Dat Natuurpunt met de vinger naar de politiek wijst als eindverant­woordelijk­e voor het opschuiven van de ecologisch­e projecten, vindt Kennis onterecht. “De selectie van de leefbaarhe­idsproject­en is in handen gelegd van de intendant. Die heeft verschille­nde criteria in beeld gebracht die tot een keuze moesten te leiden. De Vlaamse regering en de stad Antwerpen hebben in volle transparan­tie met de burgerbewe­gingen die keuze gemaakt. En daarin heeft de leefbaarhe­id van de inwoners inderdaad doorgewoge­n”, zo reageert hij.

Ook het verwijt dat er te weinig aandacht aan ecologie wordt besteed in deze eerste fase klopt niet, vindt Kennis. “De achttien geselectee­rde leefbaarhe­idsproject­en dragen allemaal rechtstree­ks of onrechtstr­eeks bij tot een beter ecosysteem in en rond de stad. Vlaanderen investeert de volgende jaren bovendien meer dan 5 miljard euro om de Antwerpse Ring beter in de stedelijke en natuurlijk­e omgeving in te passen. Zelfs een fractie van dat budget is nog altijd een astronomis­ch bedrag. Ik hoop dat Natuurpunt daar zijn neus niet voor ophaalt.”

 ?? FOTO BUREAU OMGEVING ?? Een simulatie van het ecoduct, een onderdeel van het Landschaps­park Linkeroeve­r, dat er voorlopig niet komt.
FOTO BUREAU OMGEVING Een simulatie van het ecoduct, een onderdeel van het Landschaps­park Linkeroeve­r, dat er voorlopig niet komt.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium