Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We praten niet over politiek op familiefee­stjes, het moet plezant blijven”

Luc Van der Schoepen (51) komt op voor Vlaams Belang, broer Dirk (57) staat op PVDA-lijst

- JAN BRYS

Luc (51) en Dirk (57) Van der Schoepen zijn twee broers uit Brasschaat. Allebei staan ze op een lijst voor de gemeentera­adsverkiez­ingen op 14 oktober. Luc staat op de derde plaats bij Vlaams Belang en Dirk op de 29ste plaats bij PVDA, twee uitersten zeg maar.

Toch komen de broers best overeen. Ze zijn geboren en getogen in Brasschaat. Vader Wilfried Van de Schoepen had in Maria-ter-Heide fotowinkel Foto Ter Heide. “Hij verkocht ook muziek, singles en elpees en zo. Het was de periode dat alles van Elvis Presley over de toog vloog”, herinnert Luc zich.

Vader Van der Schoepen was ook sportjourn­alist bij Gazet van Antwerpen en richtte de Brasschaat­se afdeling van WOW op, Waardig Ouder Worden.

“Politiek zit bij ons wel een beetje in de familie. Ikzelf las de stukjes die mijn vader in zijn satirisch blad Het Tierelanti­jntje schreef en kreeg zo ook zin om allerlei dingen op papier te zetten. Mijn vader ging op een bepaald ogenblik bij het Vlaams Blok. Ik geraakte ook geïnteress­eerd en in 2012 stond ik voor het eerst op de lijst. Ik wilde eerst voldoende geïnformee­rd zijn”, zegt Luc.

Bij Dirk klinkt een ander verhaal. “Ik ben nooit in politiek geïnteress­eerd geweest. Maar met het ouder worden, begon ik na te denken over mijn pensioen. Op een bepaald ogenblik werd ik uitgenodig­d om naar een vergaderin­g van PVDA te komen. Dat heb ik gedaan en ik kon me wel vinden in hun ideeën. Als ik hoor dat een kamer in rusthuis Vesalius meer dan 2.000 euro per maand kost, dan vraag ik me af hoeveel mensen dat kunnen betalen. Daar kan ik me druk in maken. Ik hoorde PVDA-lijsttrekk­er Rob Eeman praten en ik begon na te denken. Ik ben bij geen enkele andere partij gaan luisteren. Het is PVDA geworden. Ik zou mezelf wel eerder omschrijve­n als links noch rechts, ik ben eerder recht vooruit. Ik weet niet hoe het er over zes jaar zal voorstaan. Zal PVDA dan nog opkomen in Brasschaat? We zullen wel zien”, zegt Dirk die op een niet-verkiesbar­e plaats staat.

Luc stond in 2012 op de derde plaats en kreeg voldoende stemmen voor een zitje in de gemeentera­ad. Nu staat hij opnieuw op de derde plaats.

Luc Van der Schoepen Vlaams Belang “In de lokale politiek gerold dankzij vader.”

Dirk Van der Schoepen PVDA “Nooit in politiek geïnteress­eerd geweest eigenlijk.”

Wel/niet Vlaamsgezi­nd

De broers komen bijzonder goed overeen. “Ik vind zelfs dat er heel wat raakpunten zijn. Vooral als het gaat over de zorgsector, dan liggen onze ideeën zeer dicht bij elkaar. Het verschil zit hem vaak in de details. Ikzelf ben niet Vlaamsgezi­nd, maar op andere vlakken kan ik mijn broer best volgen. Ik weet dat ik niet verkozen zal worden. Maar ik heb voor PVDA gekozen omdat die partij iets aan de pensioenen wil doen. Ik weet ook wel dat het leven in Brasschaat niet slecht is. Maar het kan zeker beter. Soms denk ik aan migratie. Mocht ik geen gezin hebben, dan woonde ik al in Spanje, veel goedkoper en altijd goed weer”, zegt Dirk.

Bij familiefee­stjes gaat het er altijd vriendscha­ppelijk aan toe. “Familiefee­stjes vinden meestal plaats bij onze moeder. Uit respect voor haar, houden we de politiek daar buiten. Dat doen we bewust, het moet plezant blijven. We weten van elkaar dat we lange tenen hebben”, voegt Luc eraan toe.

De twee broers hebben drie kinderen, wonen in elkaars buurt en zijn allebei chauffeur. Luc bij De Lijn, Dirk zit in het internatio­naal transport.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Luc (51, links) en Dirk (57) zijn politieke tegenpolen.
FOTO JORIS HERREGODS Luc (51, links) en Dirk (57) zijn politieke tegenpolen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium