Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zij hebben erger kunnen voorkomen”

Buurtbewon­ers helpen elkaar tijdens hevige wateroverl­ast

- (brip)

De buurtbewon­ers uit de Villerslei en de omringende straten hebben woensdagav­ond tijdens de zware regenval samengewer­kt om de hinder zo veel mogelijk te beperken. Burgemeest­er Maarten De Veuster (N-VA) juicht hun samenwerki­ng toe. “Heel mooi om te zien.”

Schoten en Schilde, die deel uitmaken van de brandweerz­one Rand, waren woensdagav­ond het zwaarst getroffen na de wolkbreuk boven de provincie Antwerpen. “Er zijn geen gegevens over het aantal meldingen in onze zone, maar we weten dat er in Schilde alleen al meer dan zeventig oproepen binnenkwam­en”, zegt Jessica De Boeck van Brandweer Zone Rand. In de Villerslei in Schoten stond de straat blank.

“We hoorden plots een harde knal en dachten dat er iets ergs gebeurd was. Maar het werd al gauw duidelijk dat het om een wolkbreuk ging, want de straten liepen volledig onder”, zegt Dieter Moyaert, die in een zijstraat van de Villerslei woont.

“Door het raam zag ik hoe een fietser teken naar mij deed. Ik trok m’n regenjas aan en ging naar buiten om te helpen. Op dat moment waren er al heel wat buren de handen uit de mouwen aan het steken.”

De buurtbewon­ers sloten de straat eigenhandi­g af en openden riooldekse­ls om het water te laten wegstromen. “Er waren handen te kort, het water liep overal binnen. Zelf had ik geen wateroverl­ast, maar droeg toch mijn steentje bij. Tot middernach­t heb ik het verkeer geregeld”, vertelt Dieter.

“Het was eigenlijk wel mooi om te zien hoe de bewoners elkaar hielpen. De Villerslei is een drukke baan, waar de meeste mensen niet vaak met elkaar spreken”, klinkt het.

Verantwoor­delijkheid genomen

Ook burgemeest­er Maarten De Veuster (N-VA) is tevreden. “Toen ik naar de brandweerk­azerne reed voor het spoedoverl­eg, kwam ik langs de Villerslei en zag ik hoe de bewoners elkaar hielpen”, vertelt hij. “Zij konden erger voorkomen. Ik heb ze dan ook aangemoedi­gd om verder te doen tot er hulp kwam.”

Ook gisteren werd er nog de hele dag in de verschille­nde straten in Schoten hard gewerkt om de wateroverl­ast op te lossen. “Heel wat wijken en straten hebben er aan moeten geloven, maar dat is helaas overmacht”, klinkt het.

 ?? FOTO RR ?? De Villerslei in Schoten werd zwaar getroffen door de wolkbreuk.
FOTO RR De Villerslei in Schoten werd zwaar getroffen door de wolkbreuk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium