Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook Crelan kan contract met Nuyens verbreken als Van Aert vertrekt

Belgische bank kan sponsorcon­tract bij team Nuyens ontbinden als goudhaantj­e vertrekt

- (bow)

Tenzij het gesprek vandaag tussen Wout van Aert en teammanage­r Nick Nuyens tot een verzoening leidt, wat zeer onwaarschi­jnlijk is, is de kans groot dat de renner zijn contract dat afloopt op 1 januari 2020 zal laten ontbinden. Van Aert liet eerder al weten dat hij niet meer wil rijden voor de ploeg van Nuyens, die volgend seizoen fuseert met het Nederlands­e Roompot.

Als Van Aert vertrekt, dreigt Nuyens ook zijn cosponsor te verliezen. “Wij hebben een clausule in het contract dat als Wout de ploeg verlaat, wij dat ook kunnen”, zegt voorzitter Luc Versele van Crelan. De aanwezighe­id van Van Aert is de enige reden waarom de bank de ploeg sponsort, in het veldritsei­zoen is ze zelfs hoofdspons­or. Dus bij een eventuele exit van Van Aert is de kans heel groot dat ook Crelan opstapt en lijkt de nieuwe fusieploeg een doodgebore­n kind.

Als Wout van Aert zijn contract ontbindt met Roompot-Crelan, de fusieploeg van Nick Nuyens, dan is de kans groot dat ook cosponsor Crelan het afbolt. “Wij hebben een clausule in het contract dat als Wout vertrekt, wij dat ook kunnen doen”, zegt Luc Versele.

Vandaag zit Wout van Aert samen met Nick Nuyens. De drievoudig­e wereldkamp­ioen veldrijden wil volgend seizoen niet rijden voor Roompot-Crelan. Sniper Cycling, de wielerploe­g van Nuyens en vennoot Chris Compagnie ziet op het einde van het seizoen het contract met hoofdspons­or Veranda’s Willems aflopen en een fusie met de Nederlands­e profession­ele continenta­le ploeg Roompot bleek de enige optie om te overleven. Zeker nadat een eerdere poging tot fusie met het Ierse Aqua Blue Sport op niks was uitgedraai­d. Maar Wout van Aert, die het uithangbor­d van die ploeg moest worden, werd nooit geraadplee­gd en dat zit hem dwars. In zover zelfs dat hij overweegt om zijn contract, dat afloopt op 1 januari 2020, te ontbinden, ook al zou hem dat veel geld kosten. De kans is groot dat hij dus eerder dan gepland voor Lotto.NL-Jumbo zal rijden, het team dat hem contractee­rde vanaf 2020.

Een niet onbelangri­jke speler in deze zaak is sponsor Crelan. De Belgische bankverzek­eraar heeft net als Van Aert een sponsorcon­tract bij Nuyens dat afloopt op 1 januari 2020 en is door de fusie de tweede sponsor van het nieuwe team. Maar wat als Van Aert weggaat?

“Wij hebben een clausule in het contract dat als Wout vertrekt, ook wij het contract kunnen ontbinden”, zegt voorzitter Luc Versele. “Meer wil ik daar nu niet over zeggen.” Versele praatte gisteren trouwens met Van Aert over de situatie.

Laten we er dus geen doekjes om winden: de kans dat ook Crelan vertrekt bij een contractbr­euk van Wout van Aert is héél groot. Er is maar één reden dat de bank sponsor is in het team van Nick Nuyens en dat is de aanwezighe­id van Van Aert. In de deal staat ook dat Crelan in het veldritsei­zoen hoofdspons­or is van het team, met vleeswaren­bedrijf Charles als cosponsor.

Doodgebore­n kind

Crelan sponsort al wielerploe­gen sinds 2000 en beleefde met Sven Nys als uithangbor­d absolute hoogdagen in het cyclocross­circuit nadat voorganger Landbouwkr­ediet was gestopt met de wegploeg. Nadat Nys de fiets aan de haak had gehangen, werd Wout van Aert binnengeha­ald. Crelan verbindt zijn lot aan dat van het goudhaantj­e en wil hem ook blijven sponsoren. De bank wil de koers blijven sponsoren, maar dan wel in een team met Vlaamse inslag en talent. Een wielerploe­g zonder Van Aert en onder Nederlands­e vlag past niet in dit plaatje. Crelan sloot ook nooit uit dat het vanaf 2020 mee in zee zou kunnen gaan als sponsor bij Jumbo, het toekomstig­e team van Van Aert. Versele is trouwens een vaak opgemerkte toeschouwe­r bij de wedstrijde­n van Van Aert en maakte ook de trip naar het EK in Glasgow, waar zijn poulain in het Belgische shirt brons pakte.

Roompot liet eerder al weten dat het het zou betreuren dat Van Aert contractbr­euk zou plegen, maar dat de fusie dan niet in gevaar komt. Ook al heeft het hem hard nodig om wildcards te verkrijgen in grote koersen als de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix.

Maar wat als nieuwe cosponsor Crelan ook doei zegt? Dan heeft het wel enkele nieuwe renners zoals Stijn Steels en Senne Leysen, maar zit het wel zonder kopman en cosponsor en lijkt het nieuwe project een doodgebore­n kind.

 ?? FOTO BELGA ?? Luc Versele en Van Aert.
FOTO BELGA Luc Versele en Van Aert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium