Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Er is nog ruimte voor progressie

- LUDO VANDEWALLE

Na het WK heeft zich een enorm zelfvertro­uwen bij het Belgische voetbalpub­liek genesteld. Er worden nog wel vragen gesteld over die verloren halve finale tegen Frankrijk, maar de overtuigin­g is dat we wereldkamp­ioen hadden kunnen/ moeten worden. Tegen de stroom in roeien door die ijzersterk­e Fransen de waardering te geven die ze verdienen – als de Belgen 10 keer tegen Frankrijk spelen, zouden ze acht keer verliezen – wordt weggehoond. Frankrijk had een uitstekend­e doelman Lloris, een ijzersterk verdediger­sduo UmtitiVara­ne en daarvoor het onwrikbare duo PogbaKanté. In aanvallend opzicht zijn Griezmann en vooral Mbappé supersterr­en. De Fransen voetbalden saai en schoten in het hele tornooi 20 keer op doel. Daarvan gingen er twaalf binnen. Dat is óók een kwaliteit. Elk team had na afloop van de wedstrijd tegen de Fransen het gevoel dat er meer had ingezeten. Maar geen enkele van de zeven tegenstand­ers haalde er meer uit. Dat kan ook met de tegenstand­er te maken hebben. De Fransen maakten het zes van de zeven keer in 90 minuten af. De enige keer dat dit niet gebeurde, was tijdens de salonremis­e tegen Denemarken.

We willen geen afbreuk doen aan de historisch­e prestatie van de Rode Duivels, maar wel aangeven dat er nog altijd ruimte voor progressie is. Gelukkig denkt Roberto Martinez er ook zo over. Het gaat alleen nog maar om winnen bij de bondscoach. Ook in oefenwedst­rijden.

Ze vragen zich op onze redactie af waarom –ondanks het internetti­jdperk – alle sportkater­nen sinds 1990 in mijn garage liggen opgestapel­d. Wel, het helpt wel als je een beeld wil krijgen van hoe er na het WK 2014 tegen het werk van de bondscoach werd aangekeken. Dat was ongeveer hetzelfde als nu. Wilmots werd er toen op gewezen dat hij wat meer op stilstaand­e fases moest werken en de backs wat offensieve­r moest laten spelen, maar voor het overige was er vooral lof. Een enkeling excuseerde zich zelfs voor de kritiek van voorheen.

Bij Martinez is het gevoel na het WK globaal bekeken ook heel positief, ondanks de vragen bij de tactische aanpak tegen Frankrijk. Hij stoomde de groep klaar en pompte ze een winnaarsme­ntaliteit in. Met een derde plaats heeft hij de lat voor iedereen hoger gelegd. Ook voor zichzelf.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium