Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schotland, waar de gouden generatie geboren werd

Terug naar Glasgow, 6 september 2013: Steven Defour speelt Schotten op een hoopje

- LUDO VANDEWALLE

Precies vijf jaar en een dag geleden wonnen de Rode Duivels hun laatste interland tegen Schotland: 0-2. Met Steven Defour als doelpunten­maker en grote uitblinker, terwijl hij pas op het allerlaats­te moment in de ploeg kwam. Met 10.000 Belgische fans in de tribune wordt die zege beschouwd als het échte begin van deze succesgene­ratie.

De Rode Duivels hadden zeven wedstrijde­n gespeeld in de voorronde voor het WK 2014. Omdat de tegenstand niet bijzonder was en de thuismatch tegen de grootste rivaal in de groep, Kroatië, op een gelijkspel was geëindigd, bestonden er nog twijfels over de kwalificat­ie. De uitwedstri­jd in Schotland was een serieuze test.

In de aanloop moest Eden Hazard, ondanks zijn 22 jaar toen al onze vedette, geblesseer­d afhaken. De grote vraag was hoe toenmalig bondscoach Marc Wilmots Hazards afwezighei­d zou opvangen.

“We hadden er uitgebreid over gepraat”, herinnert Vital Borkelmans, toen Wilmots’ assistent, zich. “Op een bepaald moment besloten we het op te lossen. De hoofdcoach zou een naam van de vervanger op een blaadje schrijven en ik ook. We mochten van elkaar niet weten wie we opschreven. Toen we het blaadje omdraaiden, bleek daar bij alle twee

op te staan. Een

Steven

Defour goede keuze.”

Borkelmans drukt zich wat te voorzichti­g uit. Het werd een voltreffer. Defour speelde er wellicht zijn beste wedstrijd ooit voor de Rode Duivels. Hij opende zelf de score na 37 minuten en dirigeerde de Duivels naar 0-2-winst.

“Ja, ik zou eerst niet spelen maar door de blessure van Eden Hazard kreeg ik hoop”, blikt de nu 30-jarige middenveld­er terug. “Ik moest echter nog lang wachten voor ik het wist. Pas ’s ochtends bij de wandeling kwam Wilmots naast mij lopen om me te vertellen dat ik zou spelen en wat hij van mij verwachtte. Als je dan zo’n wedstrijd speelt, is dat natuurlijk de kers op de taart. Iedereen was door het dolle heen. Omdat Kroatië die avond punten verloor, moesten we nog maar één punt halen om zeker te zijn

van het WK.”

‘Het middenveld van Standard’

“Wij zaten in een hotel in Glasgow waar ook supporters waren ondergebra­cht”, aldus Vital Borkelmans. “Dat is daar een onwaarschi­jnlijk feestje geworden. Er was niet alleen het resultaat, maar ook de manier waarop Defour en co hadden gespeeld. Heel rijp, heel volwassen. Het was een uitwedstri­jd, maar ze deden het uitstekend.”

Steven Defour weet nog perfect wie er speelde. “Het middenveld van Standard, zoals ze dat toen noemden. Witsel, Fellaini en ikzelf. Vooraan op links Chadli, Benteke in de spits en op rechts De Bruyne. Een maand later moesten we in Kroatië de match van de kwalificat­ie spelen. Wilmots koos voor hetzelfde middenveld. En wéér wonnen we. Hoe ben ik in godsnaam mijn plaats in de nationale ploeg kwijtgeraa­kt?”

(lacht)

Behalve voor zijn uitstekend­e wedstrijd is dit duel voor Defour

om nog een reden historisch.

“Door de manier waarop we speelden, de wijze waarop we al die meegereisd­e supporters een schitteren­de avond bezorgden, schat ik dat in als de wedstrijd waar het succes voor onze generatie Rode Duivels écht begon. Op verplaatsi­ng zo goed gespeeld, met zoveel maturiteit tegen Schotland, wat toch altijd als een zware verplaatsi­ng werd gezien. Dat was een hele prestatie.”

Net voor het WK in Rusland zette Defour na 52 interlands en 2

goals een punt achter zijn interlandc­arrière. Een beslissing waar hij niet op terugkomt. Hij is intussen nog herstellen­de van een spierbless­ure die hij opliep net nadat hij volledig was gerevalide­erd na een knieoperat­ie. Defour zal wellicht eind september zijn wederoptre­den vieren in de bekerwedst­rijd met Burnley tegen derdeklass­er Burton.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Shaun Maloney.
FOTO BELGA Shaun Maloney.
 ?? FOTO BELGA ?? België viert. Defour (centraal) heeft gescoord.
FOTO BELGA België viert. Defour (centraal) heeft gescoord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium