Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schots voetbal leeft weer op hoop

Klein broertje van Engeland is al 20 jaar niet meer op WK of EK

- LUDO VANDEWALLE

De Schotten en hun innige band met de supporters, dat is een terugkeren­d verhaal. Die band is de jongste 20 jaar al veel op de proef gesteld, want sinds 1998 speelde Schotland niet meer op een WK of een EK. Maar de Schotten blijven hopen. Ook nu weer, het is nog eens een nieuwe start onder bondscoach Alex McLeish (ex-RC Genk).

In Schotland zijn ze ervan overtuigd: hun voetbal herleeft. En dat niet alleen omdat de Schotse vrouwen zich deze week rechtstree­ks voor het WK van volgend jaar in Frankrijk kwalificee­rden. Ook voor de mannen is er na veel te lange tijd in de woestijn weer optimisme. De passie en gedrevenhe­id druipen er weer aan alle kanten af. De hoop op een ticket voor het komende EK en zeker voor het WK 2022 in Qatar is bijzonder levendig. De ploeg van bondscoach Alex McLeish, ex-coach van Genk, is jong maar heeft recent enkele impulsen gekregen.

Het is vooral het jong, aanstormen­d talent dat de Tartan Army, zoals de Schotse fans genoemd worden, zo enthousias­t over de toekomst stemt. Bij Liverpool speelt Andy Robertson (24) als linksachte­r en het is voor het eerst in jaren dat er nog eens een Schotse voetballer een basisplaat­s heeft bij een topclub als Liverpool. De tijd van Billy Bremner, Peter Lorimer, Joe Jordan, Gordon McQueen, Archie Gemill, Gordon Strachan, Kenny Dalglish, Graeme Souness, Alan Hansen, Dennis Law,… ligt ver achter ons. In de jaren 70 en nog een stuk in de jaren 80 speelde bij elke Engelse topclub wel een Schotse voetballer die bepalend was. Dat is al jaren niet meer het geval. Vandaar de vreugde om een basisspele­r van Liverpool, ook al is het dan

maar een linksback, ook wel eens de op de keeper na interessan­tste plaats voor een speler met de minste voetbalkwa­liteiten genoemd. Dat was vroeger zo.

Nu wil het toeval dat een van de andere grootste Schotse talenten, de 21-jarige Kieran

Tierney, ook een linksback is. Op de meeste plaatsen in het team is het harken voor internatio­nale toppers maar op de linksachte­r hebben ze er twee. Wellicht zal Robertson als centrale verdediger gaan spelen in dit nieuwe Schotland.

Keuze voor Schotland

Schotland trekt zich ook op aan de keuze van de 21-jarige Scott McTominay. Verre van een basisspele­r bij Manchester United, maar de middenveld­er werd wegens zijn talent wel al gevraagd om voor Engeland te spelen. Ook de Engelse voetbalbon­d ligt op de loer

voor Brits voetbaltal­ent want door de massa buitenland­ers in de Premier League is elk talent dat op de rand van een doorbraak staat bij een topclub razend interessan­t. McTominay moet kiezen want zijn moeder is een Engelse. McTominay weigerde het voorstel van de Engelse bondscoach Gareth Southgate echter omdat hij wel toekomst ziet in en met de Schotse nationale elf. Het stemt de Schotse fans euforisch. Het is immers al even geleden dat een anglo-scott (iemand met roots in beide landen) een uitnodigin­g van Engeland afsloeg.

Er is een verjonging aan de gang en alleen spelers als Craig Gordon (35, keeper), Robert Snodgrass (30, flankspele­r) en Steven Naismith (32, spits) hebben de kaap

van de 30 jaar al gerond.

Schotse competitie

Het is nu al zeven jaar lang interessan­ter om in de tuin je gras te zien groeien dan de Schotse competitie te volgen. Vroeger was het een eeuwige strijd tussen Rangers en Celtic maar sinds Rangers wegen financieel wanbeheer in elkaar stortte, gaat het alleen nog maar over Celtic, dat nu zeven keer op rij kampioen werd. Maar Rangers, nu Rangers FC sinds een naamsveran­dering, heeft Steven Gerrard (exLiverpoo­l) als coach aangesteld en er is weer hoop op strijd.

Positief is alvast dat Celtic en Rangers weer veel Schotse spelers in hun basisploeg hebben. Dat voedt het optimisme, is ook reden om optimistis­ch te zijn over een heroplevin­g. Dat Celtic, met zeven Schotten in de basis, er niet in slaagde zich te kwalificer­en voor de groepsfase van de Champions League is een domper maar niet meer dan dat. Met coaches als Steven Gerrard (Rangers), Brendan Rodgers (Celtic) en Neil Lennon (Hibernian) meent Schotland weer de hemel te kunnen bestormen.

 ?? FOTO RR ?? De Tartan Army.
FOTO RR De Tartan Army.
 ?? FOTO REUTERS ?? Bondscoach McLeish, ex-Genk, met McTominay die een uitnodigin­g van Engeland afsloeg.
FOTO REUTERS Bondscoach McLeish, ex-Genk, met McTominay die een uitnodigin­g van Engeland afsloeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium