Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oranje neemt afscheid van recordinte­rnational Sneijder

-

134 interlands, 31 goals, drie WK’s en drie EK’s: de knappe internatio­nale carrière van noorderbuu­r Wesley Sneijder (34) zit erop.

Met speciale schoenen stond Sneijder gisteren aan de aftrap van zijn allerlaats­te interland (2-1-winst tegen Peru). Nike verwerkte er het getal 134 in – op dat aantal caps klokt de recordinte­rnational af – alsook de namen van zijn vrouw Yolanthe en zonen Jessey en Xess Xava. Een mooi eerbetoon voor de middenveld­er, die van bondscoach Ronald Koeman op het uur ook een applausver­vanging kreeg in zijn Amsterdam ArenA. Waar diezelfde Koeman hem in 2002 als 17-jarig broekje liet debuteren bij Ajax.

“Hij zit erin! Sneijder kopt! Hij is 22 centimeter groot, maar hij komt er gewoon bij!”

Zijn mooiste moment bij Oranje beleefde hij op 2 juli 2010, toen hij eigenhandi­g Brazilië uitschakel­de op het WK. Hij scoorde eerst met een voorzet die in doel dwarrelde en vervolgens met de kop. Hij was toen klaar voor eindwinst, maar de teen van Iker Casillas besliste er in de finale tegen Spanje anders over. “Ik heb die wedstrijd nooit meer helemaal teruggekek­en. Te pijnlijk”, zei hij tegenover de Nederlands­e media.

Geïrriteer­d door ploegmaats

Sneijder debuteerde als internatio­nal onder Dick Advocaat, in dezelfde match als Arjen Robben, en overleefde in totaal acht bondscoach­es. Hij speelde op drie EK’s en drie WK’s en scoorde ook 31 keer. Hij had nog kunnen voortdoen, want hij voetbalt nog bij het Qatarese Al-Gharafa. Maar hij besliste om de fakkel door te geven. De laatste jaren was hij ook vaker geïrriteer­d door ploegmaats dan hem lief was.

“Als sommige spelers last hadden van hun pink of kleine teen, belden ze af. Een paar dagen later zag je hen soms doodleuk bij hun club spelen. Donderstra­al effe op, zeg!”

De nieuwe generatie moet Nederland nu wel opnieuw naar een groot tornooi loodsen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Wesley Sneijder.
FOTO PHOTO NEWS Wesley Sneijder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium