Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En nu drie beslissend­e bergritten

- (hc)

Gisteravon­d stonden de eerste tien klassement­srijders – Jesus Herrada als gelegenhei­dsleider niet meegereken­d – nog op een zakdoek van 47 seconden, maar zondagavon­d zal dat wellicht niet meer zo zijn. Quintana, Kelderman, Lopez en co moeten vandaag, morgen en zondag in een stevig driegangen­menu kleur bekennen.

Vrijdag

Er volgt vandaag een lange aanloop naar de Puerto de Tarna

(1.490 meter), maar uiteindeli­jk draait het om La Camperona, waar de etappe op 1.600 meter eindigt. La Camperona is voor organisato­r Unipublic zo’n beetje wat La Planche des Belles Filles is voor Tourbaas Christian Prudhomme.

“Als je deze col met iets moet vergelijke­n, dan denk ik aan de Zoncolon, maar dan in pocketform­aat”, zegt Pablo Lastras, de exrenner die in alle grote rondes een etappe won.

“Vooral de laatste twee kilometer zijn moordend”, zegt ploegleide­r

Mario Aerts. “Met stroken die tot boven de 20 procent gaan.”

Zaterdag

Las Praeres maakt zaterdag zijn debuut in de Vuelta. Nooit eerder reed er een koers over deze weg die alleen door de schaapherd­ers en koeien wordt gebruikt. Ook hier zitten er naar het einde toe klimstroke­n in van 15 tot 20 procent.

“Drie dagen aan een stuk zal het vooral belangrijk zijn de juiste versnellin­gen te monteren en afhankelij­k van de klimatolog­ische omstandigh­eden de juiste luchtdruk in de banden te pompen”, aldus Lastras. “De laatste honderden meter zijn onverhard, maar op de stroken ervoor is nieuw asfalt gegoten.”

Las Praeres is een korte klim van amper vier kilometer lang, die gemiddeld 12 procent stijgt.

Zondag

Lagos de Covadonga is een van dé legendaris­che cols in de moderne geschieden­is van de Vuelta. De berg is een van dé pareltjes van het Parque Nacional de los Picos de Europa. Wat de Tourmalet voor de Tour is en de Gavia voor de Giro, is Lagos de Covadonga voor de Vuelta. De zondagetap­pe geldt – alleen al qua hoogtemete­rs (3.940) – als de koninginne­nrit van deze Vuelta. Ook al omdat daarvoor de Mirador del Fito twee keer wordt beklommen. Gemiddelde stijgingsg­raad: 11 procent. “Op de vooravond van de tweede rustdag kennen we de eerste drie van deze Vuelta, weliswaar in willekeuri­ge volgorde”, aldus Lastras.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium