Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgen verkwansel­en dé kans op ritzege.

Thomas De Gendt niet opgezet met aanval van ploegmaat Victor Campenaert­s

- Van onze redacteur in Faro de Estaca de Bares-Manon Hugo Coorevits

Thomas De Gendt werd gisteren op het meest noordweste­lijke punt van Spanje naar het podium geroepen voor de prijs van de strijdlust. De renner van Lotto Soudal stond er met een lang gezicht. Hij besefte verdomd goed dat hij naast dé kans gegrepen had om voor het tweede opeenvolge­nde jaar een Vuelta-ritzege te behalen.

Met vier Belgen in een kopgroep van achttien zag het er nochtans lange tijd goed uit voor een Belgische ritzege. Maar het eindresult­aat was om te balen: Dylan Teuns werd vierde, Victor Campenaert­s vijfde, Dries Devenyns achtste en Thomas De Gendt negende. Devenyns en Campenaert­s konden leven met hun dagresulta­at. Teuns – die na de finish viel door een onvoorzich­tige man van de organisati­e – en De Gendt waren ronduit gefrustree­rd.

“Met zulke benen win ik altijd, maar nu zat ik gevangen in het ploegenspe­l met Victor Campenaert­s. Dat werkte meer tegen dan met mij. Dat maakt me bokkig. Zo’n goede benen heb ik maar zelden. En zoveel kansen om te winnen, krijg je niet in een grote ronde.”

Wat was er dan gebeurd? Thomas De Gendt reed op zo’n 24 km van de top op een van de ontelbare knikjes op kop en Victor Campenaert­s plaatste een aanval. “Dat was niet afgesproke­n. Da’s jammer”, zei De Gendt. “Dit zijn foutjes die de zege kosten. Ik zat bij Nibali en vroeg hem om een tegenaanva­l te plaatsen. Ik zei dat ik dan mee zou gaan, maar hij antwoordde me doodeerlij­k: Ik zit zo

dood als een pier.”

“Hopelijk is dit het begin van mijn andere carrière. Ik ben meer dan een tijdrijder alleen, al moet ik straks wel even bijpraten met Thomas.” Victor Campenaert­s

Restte de strijdlust als troostprij­s en een handvol punten voor de bergtrui. “Die Maté staat wel nog ver voor, maar je weet maar nooit.”

Uil op de weg

Wat verder stond Dylan Teuns te balen als een stekker.

“Dit was dé kans. Ik twijfelde een fractie van een seconde te lang. Van Baarle en ritwinnaar Géniez (derde Vueltaritz­ege al

in zes jaar, red.) kwamen van achteruit, en op die veel te smalle weg zat ik meteen ingesloten. Ik kon mijn kansen niet meer verdedigen. Campenaert­s wachtte in de finale iets te lang terwijl Formolo

(de beste man in koers, red.) de bocht verkeerd nam. Daardoor kwam ik ineens aan de leiding met vijf meter voorsprong. Ach, de klok valt niet terug te draaien. En dan staat er na de finish nog een uil op de weg die daar niet moet staan. Geniez reed er los op en Van Baarle vloog erover, net als ik die tegen de dranghekke­n eindigde. Ik wil die derde, vierde en vijfde plaats inruilen tegen één zege. In vergelijki­ng met een week geleden rijd ik stukken beter. Ik denk dat de Teuns van Parijs - Nice terug is. Maar ik wil winnen.”

Dat was ook de bedoeling van Victor Campenaert­s.

“Ik besef wel dat mijn aanval niet zo leuk was voor De Gendt, want ik poefte vanuit zijn gat weg. Ik ga dat wel met Thomas uitpraten, want achteraf gezien had ik mijn aanval beter op een andere moment geplaatst. Nu was het voor De Gendt onmogelijk om mee te zijn. Met twee voorin hadden we wel in een winnende positie gezeten. Al viel het mee, want ook Nibali was niet mee. Hopelijk is dit het begin van mijn andere carrière. Ik ben meer dan alleen maar een tijdrijder.”

“Met deze benen win ik altijd, maar toen viel Victor aan… Dat was niet afgesproke­n en kost ons de zege.” Thomas De Gendt

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Thomas De Gendt maakt tempo. “Zo’n goede benen heb ik maar zelden, maar ik zat gevangen in het ploegenspe­l.”
FOTO PHOTO NEWS Thomas De Gendt maakt tempo. “Zo’n goede benen heb ik maar zelden, maar ik zat gevangen in het ploegenspe­l.”
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Victor Campenaert­s bolt als vijfde over de finish. “Achteraf gezien had ik mijn aanval beter op een andere moment geplaatst.”
FOTO PHOTO NEWS Victor Campenaert­s bolt als vijfde over de finish. “Achteraf gezien had ik mijn aanval beter op een andere moment geplaatst.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium