Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zagen bedrijven vertrekken door regeltjes Vlaams Gewest”

Bedrijvenp­ark organiseer­t debat met burgemeest­ers rond mobiliteit en economie

- KRISTIN MATTHYSSEN

Bedrijvenp­ark Malle bracht donderdaga­vond vijf burgemeest­ers samen voor een groot debat rond mobiliteit en economie. Dat lokale besturen op hun grenzen botsen door structuren en regels van de Vlaamse overheid, bleek bij iedereen een ergernis.

tent was maar voor de helft gevuld, maar dat kwam vooral omdat het geen publiek event was maar enkel contacten van het Bedrijvenp­ark Malle uitgenodig­d waren. Moderator Erwin Van den Sande (VRT) hield zich aan het thema ‘mobiliteit en economie’, belangrijk in de gemeenten van burgemeest­ers Marc Smans (N-VA) van Beerse, Luc Aerts (CD&V) van Brecht, Harry Hendrickx (DBM) van Malle, Luc Van Hove (CD&V) van Zandhoven en Liesbeth Verstreken (N-VA) van Zoersel. Normaal had ook Paul Diels (CD&V) van Lille aan de tafel gezeten, maar hij moest verstek geven omdat hij revalideer­t van een ongeval.

Qua werkgelege­nheid zijn er in Beerse, Malle en Brecht veel meer bedrijvent­erreinen en ambachteli­jke zones dan in Zandhoven en Zoersel. “Het Vlaams beleid bepaalt waar je nijverheid kan krijgen en concentree­rt dit in bepaalde zones, hetgeen de mobiliteit­sproblemen in de hand werkt”, vond burgemeest­er Aerts (CD&V) van Brecht. Burgemeest­er Van Hove (CD&V) van Zandhoven legde uit hoe zijn gemeente afgeDe lopen legislatuu­r heel veel moeite had moeten doen om kmo-zones bij te creëren voor herlokalis­atie van zonevreemd­e bedrijven uit eigen gemeente. “Maar dat gaat langzaam en is beperkt, waardoor we niet konden verhindere­n dat bedrijven vertrokken.”

Volgens burgemeest­er Liesbeth Verstreken (N-VA) zit Zoersel in hetzelfde schuitje als Zandhoven. “Als we ons landelijk karakter willen behouden, zijn die grenzen ook wel terecht, al denk ik dat er langs de autosnelwe­gen nog kansen liggen.”

Burgemeest­er Harry Hendrickx (DBM) zei dat Malle als economisch knooppunt eigenlijk de plicht heeft om verdere bedrijvigh­eid te ontwikkele­n. “Ik zou na 24 jaar eindelijk de spade in de grond willen steken, maar in de gemeente moeten de neuzen in dezelfde richting staan.”

Liesbeth Verstreken verwees naar betere fietsinfra­structuur in Zoersel om inwoners veilig op het werk te helpen. Harry Hendrickx vond dat het Vlaams Gewest zich in Malle niet aan zijn beloften hield. “Wij wachten al jarenlang op een veilig fietspad tussen Westmalle en Sint-Antonius. Het Vlaams Gewest budgetteer­de hiervoor 250.000 euro, terwijl alleen al voor de onteigenin­gen elf miljoen nodig is. Ik vrees dat het geld eerst naar de overkappin­g van de Ring zal gaan. Antwerpen heeft meer kiezers dan Malle.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Van links af: burgemeest­ers Marc Smans, Luc Aerts, Harry Hendrickx met microfoon, Luc Van Hove en Liesbeth Verstreken.
FOTO MIA UYDENS Van links af: burgemeest­ers Marc Smans, Luc Aerts, Harry Hendrickx met microfoon, Luc Van Hove en Liesbeth Verstreken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium