Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Getuigen van Jehova zijn we niet, al komen we wel vrede stichten”

Burenbemid­delaars komen conflicten in der minne regelen

- Burenbemid­deling@schoten.be, 03-680.23.57 JAN AUMAN

Schoten zet voortaan vrijwillig­ers in om conflicten tussen buren niet te laten escaleren. “Slechts één op drie ruzies is hopeloos. De rest lossen we op of lost zichzelf op”, weet ervaren burenbemid­delaar Karina Van Goethem.

In Nederland doet negen op de tien gemeenten beroep op burenbemid­delaars. In ons land is het systeem vooral ingeburger­d in de provincie Vlaams-Brabant. Gouverneur Cathy Berx wil dat ook de Antwerpse lokale besturen meer gebruikmak­en van deze ‘tool’. In Brasschaat bestaat de traditie al enkele jaren met succes, weet coordinato­r Karina Van Goethem.

“Onze bemiddelaa­rs komen jaarlijks zo’n zestig keer tussenbeid­e. Ze gaan altijd met twee op pad. We worden daarom vaak voor Getuigen van Jehova genomen als we aanbellen, maar dat zijn we dus niet, al komen we wel vrede stichten”, lacht de gewezen advocate.

Bij de gemeente Schoten wisten ze tot voor kort niet goed wat aan te vangen wanneer er weer eens iemand aan het loket kwam klagen over zijn of haar buren. “We halen de wijkagent er dan bij, schakelen de dienst bouwtoezic­ht in of wijzen door naar de vrederecht­er, maar ideaal is dat niet en lang niet altijd leidt het tot het terugkeren van de vrede”, weet Dominiek Dilien, die al vijftien jaar ervaring heeft als inspraakam­btenaar.

“Burenbemid­delaars kunnen die tussenkoms­t van officiële instanties overbodig maken. Het feit dat zij wel een badge, maar geen uniform dragen, maakt dat de ge- sprekken losser kunnen verlopen.”

Wannes Buyst van de dienst integrale veiligheid lanceert de nieuwe dienstverl­ening nu in Schoten. “Na een oproep zijn een zestal mensen de opleiding gaan volgen. Heel belangrijk is dat de tussenkoms­t gebeurt op verzoek van de klager en kosteloos en vertrouwel­ijk is. Na een afzonderli­jk gesprek met beide partijen, volgt een derde gezamenlij­k overleg. Alles gebeurt discreet. Er worden geen namen doorgegeve­n of verslagen opgemaakt.”

Karina Van Goethem is ervan overtuigd dat burenbemid­deling ook in Schoten zal aanslaan. “Mensen praten niet meer met elkaar”, aldus Van Goethem. “Wij helpen dat gesprek op gang komen. Alleen wanneer er sprake is van fysiek geweld, drugshinde­r, misdrijven, intrafamil­iale problemen of psychische problemen passen we. Dan kan alleen de politie optreden.”

Karina Van Goethem Bemiddelin­gsexpert “We helpen de dialoog tussen mensen weer op gang komen.”

Te veel schaduw

“Vroeger waren overhangen­de takken, bomen die te veel schaduw of bladeren geven of andere groenhinde­r de voornaamst­e bronnen van conflict. De laatste tijd zien we dat geluidshin­der steeds vaker ergernis veroorzaak­t.”

Ward Hikspoors en Marcel Maras zijn de eerste officiële burenbemid­delaars van Schoten. “Ik werkte tot voor kort bij een grootbank, maar werd vervroegd op rust gestuurd. Met dit engagement wil ik me nuttig maken. De opleiding was alvast heel boeiend en degelijk. In wijkvereni­ging Elshout heb ik al geleerd diplomatis­ch met mensen om te gaan. Dat zal hier zeker ook van pas komen”, vertelt Hikspoors.

 ?? FOTO JAA ?? Bemiddelin­gsexpert Karina Van Goethem wenst de kersverse Schotense burenbemid­delaars Ward Hikspoors en Marcel Maras veel succes in het bijzijn van gemeenteam­btenaar Wannes Buyst (rechts).
FOTO JAA Bemiddelin­gsexpert Karina Van Goethem wenst de kersverse Schotense burenbemid­delaars Ward Hikspoors en Marcel Maras veel succes in het bijzijn van gemeenteam­btenaar Wannes Buyst (rechts).
 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium