Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We vermoeden dat de dief de puppy onder zijn jas heeft meegenomen”

Jong teefje dat nest nog niet mag verlaten gestolen uit dierenasie­l Het Blauwe Kruis

- KRISTIN MATTHYSSEN

Voor de derde keer in zijn bestaan wordt dierenasie­l Het Blauwe Kruis in Wommelgem geconfront­eerd met de diefstal van een hond. Een mix-chihuahua-pup werd dinsdagavo­nd ontvreemd uit het nest. “Wie weet waar ze is, want de tijd dringt?”, vraagt het asiel.

De mix-chihuahua-pup Lingga werd enkele weken geleden samen met haar moeder en vader afgestaan aan het asiel. De moeder is een mix-jack-russel, de vader een mix-chihuahua. De vijf puppy’s zitten samen met de moeder in een hok, in afwachting van dat ze oud genoeg zijn voor adoptie.

Of liever zaten, want sinds dinsdagavo­nd huppelen er nog maar vier hummeltjes rond de moeder. Het kleinste van het nest, een bruin teefje met een iets langere

Vanessa vrijwillig­er Het Blauwe Kruis ‘‘Hopelijk werd Lingga niet als levend aas voor vechthonde­n meegenomen.’’

vacht, werd gestolen.

“We hebben een vermoeden wanneer het gebeurd is”, vertelt Vanessa, die als vrijwillig­er helpt in het asiel en enorm verbolgen is. “Zo’n puppydiest­al mag niet ongestraft blijven. Dinsdag rond 17u kwam een man van vermoedeli­jk Oost-Europese origine uit het Antwerpse zijn hond ophalen. Het dier was gevonden en naar het asiel gebracht.”

Terwijl de eigenaar de papieren invulde aan de receptie, ging een vriend die hem vergezelde achteraan naar de asielhonde­n in de hokken zien. “Toen hij terugkeerd­e, gedroeg hij zich nerveus en hebben ze snel in een vreemde taal wat woorden gewisseld. Wij vermoeden dat die vriend de pup onder zijn jas verstopt heeft.”

Het asiel verwittigd­e de politie. “Maar de man van wie wij de adresgegev­ens hebben, heeft die diefstal niet zelf gedaan. Daarom roepen we mensen die sinds dinsdagavo­nd een kleine bruine teefjespup hebben opgemerkt op ons te verwittige­n. Het diertje is gechipt.” Waarom iemand zo’n pup steelt en niet wacht tot hij het teefje binnen enkele weken voor 210 euro legaal had kunnen adopteren? “Vond hij het hondje zo schattig dat hij er niet aan kon weerstaan? Wou hij het doorverkop­en? Voor zo’n chihuahua-mix-pup kan je 3 à 400 euro vragen. Onze grootste vrees is dat het pupje als levend aas voor vechthonde­n gebruikt zal worden. Hoe gruwelijk het ook klinkt, maar die dingen gebeuren in het echt.”

Zo’n tien jaar geleden werd ook al eens een staffordsh­ire terriër gestolen, en daarna nog eens een staffordsh­ire. “Die hebben we teruggevon­den. De eerste op een hondenwei in Borgerhout, de tweede door de spoorwegpo­litie in Antwerpen. De eerste dief was iemand die zogenaamd de hond wilde uitlaten. Sindsdien vragen we altijd een identiteit­skaart. De tweede bleek een crimineel met penitentia­ir verlof.”

Wie iets weet, wordt opgeroepen om de politie zone Minos te verwittige­n op het nummer 03/451.98.60.

 ?? FOTO KMA ?? Het nest, met de moeder rechts op schoot bij Vanessa. Lingga ontbreekt. Gelukkig dronk ze al geen melk meer bij de moederteef en kan ze al zelfstandi­g eten.
FOTO KMA Het nest, met de moeder rechts op schoot bij Vanessa. Lingga ontbreekt. Gelukkig dronk ze al geen melk meer bij de moederteef en kan ze al zelfstandi­g eten.
 ?? FOTO KMA ?? De gestolen pup leek sterk op haar broertje hier op Vanessa’s schoot, maar is wel nog kleiner van gestalte.
FOTO KMA De gestolen pup leek sterk op haar broertje hier op Vanessa’s schoot, maar is wel nog kleiner van gestalte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium