Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Van ons dorp bleef niet veel meer over”

Tentoonste­lling Eerste Wereldoorl­og in aanloop naar 11 november

- FILIP SPOELDERS

Als de Last Post heeft geklonken. Dat is de naam van de tentoonste­lling waarmee de heemkundig­e kring Eugeen Goeyvaerts Lintenaren informeert over de situatie en de gevolgen voor hun gemeente tijdens de Eerste Wereldoorl­og.

Op 11 november is het honderd jaar geleden dat Wereldoorl­og Een ten einde kwam. Verschille­nde heemkundig­e kringen en gemeenten maken van dit moment een hoogtepunt na vier jaar van herdenking­sactivitei­ten. Ook in Lint zal de heemkundig­e kring Eugeen Goeyvaerts op 11 november een apart moment organisere­n.

De aanzet, de tentoonste­lling Als de Last Post heeft geklonken, kan tot dan al enkele keren worden bezocht.

“Het eerste deel vormt een herinnerin­g aan de Lintse strijders tijdens deze oorlog. Veel informatie komt uit familiearc­hieven. Dankzij een opleidings­boekje van Lintenaar Clement Voet, die ambulancie­r was in het ziekenhuis L’Océan in De Panne, kwamen we veel te weten over de dagelijkse werking daar. Hij had veel namen van zijn collega’s in het boekje doorstreep­t omdat ze overleden waren. Van enkele andere strijders hebben we geen naam of gegevens. We hopen dat de bezoekers ons nuttige informatie kunnen geven”, vertelt Wannes De Vleeschouw­er, voorzitter van de heemkundig­e kring.

In het tweede deel ontdekken de bezoekers oorlogsres­ten zoals munitie en helmen die onder meer op de grens met Lier werden opgegraven. De gevolgen voor Lint na de oorlog komen eveneens aan bod.

“We tonen unieke foto’s van na de oorlog. Hierop is te zien dat er niet veel meer overbleef van onze gemeente. We hebben het ook over de opstart van de soepbedeli­ng en de Lintse Bevrijding­sstoet die in 1919 werd gehouden.”

Met een opstelling van een verpleegst­er aan een authentiek verzorging­sbed wordt eveneens de zorg en de verpleging aangehaald. “Een maquette over hoe de loopgraven er tussen 1914 en 1918 uitzagen, sluit de rondgang af”, besluit Wannes.

De expo is nu zondag te bezoeken, tijdens de jaarmarkt van dinsdag, op de tweede zondag van oktober en op 11 november.

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? De Vleeschouw­er toont een kopje met een kogelinsla­g.
FOTO FILIP SPOELDERS De Vleeschouw­er toont een kopje met een kogelinsla­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium