Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Royersslui­s moet in 2024 meer containers aankunnen

Investerin­g van 200 miljoen maakt doorgang naar Albertkana­al mogelijk voor grotere schepen

- CHRISTOPH MEEUSSEN

De Royersslui­s, een belangrijk­e verbinding voor de scheepvaar­t, moet in 2024 klaar zijn. Voor het eerst is nu ook een beeld uitgegeven van de toekomstig­e situatie.

Royersslui­s vormt een verbinding tussen de Schelde en de Antwerpse haven op de rechteroev­er. Ze ligt via het Straatsbur­gdok ook vlakbij de ‘monding’ van het Albertkana­al en is daarom een belangrijk­e toegang voor de binnenvaar­t.

Momenteel worden op dat kanaal de bruggen verhoogd, zodat schepen met vier lagen containers kunnen varen in plaats van drie. Om die reden moet ook de flessenhal­s die de sluis uit 1907 is, worden aangepakt. Die meet nu 182 bij 22 meter, en ze is ook ronduit versleten.

Breder en langer

“Die breedte zorgt ervoor dat vierbaksdu­wvaart – één boot die vier platformen met extra vracht voortduwt – er momenteel niet door kan. Door de sluis te verbreden naar 36 meter en te verlengen naar 235 meter wordt vierbaksdu­wvaart tussen de Schelde en het Albertkana­al mogelijk”, zegt projecting­eni- eur Sofie Nullens. “Dat geeft expediteur­s de kans om veel meer containers via het water op hun bestemming te krijgen.”

Huzarenstu­kje

Volgens haar was het een huzarenstu­kje om de sluis in de omgeving in te passen. “De droogdokke­n liggen vlakbij en die zijn erfgoed, daar mochten we geen meters van innemen. Naar het noorden toe respectere­n we de Hogere Zeevaartsc­hool. Ondanks de weinige ruimte zal het resultaat de omgeving veel opener maken, en de kades veel breder.”

Zowat de hele sluis moet volledig worden vernieuwd. De ingenieurs maken zich sterk dat een snellere doorsluist­ijd mogelijk is van twintig minuten.

200 miljoen

De kostprijs van het project werd eerder nog geraamd op 200 miljoen euro. Al moet elke financiële beslissing politiek gesteund worden. “De verkiezing­en zullen bijgevolg een rol spelen”, klinkt het nog.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? De situatie aan de sluis vandaag.
FOTO WALTER SAENEN De situatie aan de sluis vandaag.
 ?? FOTO RR ?? De Royersslui­s zoals ze er in 2024 moet uitzien.
FOTO RR De Royersslui­s zoals ze er in 2024 moet uitzien.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium