Gazet van Antwerpen Stad en Rand

27 miljoen geïnvestee­rd in suikerterm­inal

Extra capaciteit zorgt voor dertig jobs bij Euroports

- (cm)

Bij Euroports in de Antwerpse haven was het gisteren feest. Na 27 miljoen euro te hebben geïnvestee­rd in hun suikerterm­inal is men helemaal klaar voor het nieuwe ‘suikerseiz­oen’.

Door het uitzonderl­ijke weer is het iets later dan vorig jaar. Maar op 18 september start wellicht de Belgische ‘suikercamp­agne’, de oogst en verwerking van de vele suikerbiet­en. In heel Europa wordt naar schatting 18 miljoen ton bietsuiker geproducee­rd. Het leeuwendee­l is bedoeld voor de lokale markt.

Sugar belt

“België ligt met de buurlanden in een ware Europese ‘sugar belt’”, zegt Geert Gekiere, de topman van Euroports Belgium. Dat logistieke bedrijf heeft aan het Kanaaldok op de rechteroev­er een termiDe nal speciaal voor suikerbeha­ndeling. “Europa heeft de markt vrijgemaak­t en nu kan er zonder beperking worden uitgevoerd. De doorvoer moet daarom veel sneller. We hebben daarom 27 miljoen euro geïnvestee­rd. De afvoer is nu ook flexibeler. Het kan zowel rechtstree­ks in een bulkschip, in zakken van vijftig kilo, of in containers met de zakken”, luidt het. “We exporteren vooral naar Afrika en het Midden- en Verre Oosten.”

Treinstati­on

Concreet werd met het geld een nieuw en groter treinstati­on gebouwd. Daar kan suiker die per trein werd aangevoerd, nog hygienisch­er rechtstree­ks op een ondergrond­se transportb­and worden gestort. Die band loopt vervolgens naar de tientallen meters hoge silo’s. Trucks kunnen met nieuwe ‘losputten’ efficiënte­r worden leeggemaak­t, en de suiker kan ook sneller weg, via twee extra ‘dino’s’. Officieel containerz­akladers: aanvoerlij­nen waarmee havenarbei­ders de zakken suiker gemakkelij­k kunnen stapelen in containers.

De behandelin­g van suiker op de terminal bij Euroports, is gestegen. Dat betekent dat er nu voor een tachtigtal werknemers en havenarbei­ders werk is, tegenover een klein vijftigtal vroeger, zegt commerciee­l manager Frank Geldhof.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De capaciteit voor suiker op de transportb­and ligt nu hoger.
FOTO PATRICK DE ROO De capaciteit voor suiker op de transportb­and ligt nu hoger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium