Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gedaan met fake nieuws over voeding

Expertisec­entrum moet antwoord bieden op hardnekkig­e mythes

- SIMON GRYMONPREZ

Hoe kunnen we mythes over voeding en beweging de wereld uithelpen? Over die vraag, gesteld door het kenniscent­rum Eetexpert, bogen honderd diëtisten en artsen zich gisteren. Jonge mensen zijn immers steeds ferventere gebruikers van ‘dokter Google’, bleek eerder uit een bevraging van CM.

hoogopgele­ide jonge mensen blijken kwetsbaar voor het amalgaam aan digitale gezondheid­stips, terwijl net het internet de broeihaard is van voedingsen bewegingsm­ythes. Het is niet alleen de lawine aan tegenstrij­dige ‘tips’ die de burger verwart, maar ook de onkritisch­e zwart-witbericht­geving over gezondheid in de media, oordelen de diëtisten. Om journalist­en te helpen pleit Tim Smits, hoofddocen­t marketingc­ommunicati­e aan de KU Leuven, voor een eenduidig expertisec­entrum dat als aanspreekp­unt kan dienen voor de media in gezondheid­skwesties. Zo’n centrum zou de mythevormi­ng over voedsel en bewegen moeten tegengaan. Wij namen alvast acht van die hardnekkig­e gezondheid­smythes onder de loep.

1. Iedere vorm van inspanning zorgt voor gewichtsve­rlies

“Uiteraard is dat niet zo”, zegt professor Dominique Hansen van de UHasselt. “De huidige Europese richtlijne­n zijn heel generiek, maar er is eigenlijk een veel groter volume aan inspanning­en nodig om tot gewichtsve­rlies te komen. Je moet dus veel meer sporten om te vermageren dan de richtlijne­n nu doen geloven.”

2. Sporten heeft nauwelijks effect op mijn gewicht, dus kies ik alleen voor diëten

Het andere uiterste van mythe 1. “Het klopt dat, door inspanning­en toe te voegen aan een dieet, je niet spectacula­ir veel afvalt”, zegt Hansen. “Sporten zorgt wel voor iets dat eigenlijk nog belangrijk is dan gewichtsve­rlies: een betere gezondheid. Daar is de impact enorm, zoals op bloeddruk, cholestero­l of kans op suikerziek­te. Dus ook op je levensverw­achting of je opnames in het ziekenhuis.’

3. Er is een ideale inspanning­sgraad waarbinnen ik vet verbrand en dat is een lage intensitei­t

“Het is niet omdat je oefent binnen je vetbrandin­gszone, dat je meer gewicht verliest”, vertelt Hansen. “Het tegendeel is eigenlijk waar. Een lage intensitei­t is níét beter om af te vallen. Googel maar eens: heel vaak zullen websites die lage intensitei­t correleren met hartslag. Je kunt dit gewoon negeren.”

4. Door krachttrai­ning val ik veel sneller af

“Ja,” zegt Hansen, “krachttrai­ning is nodig. Maar niet om af te vallen. Krachttrai­ning zal er voor zorgen dat je spiermassa toeneemt, wat je bijvoorbee­ld beter beschermt tegen suikerziek­te. Maar een grotere vetmassa zul je er niet door verliezen.”

Hansen geeft aan dat de reden onbekend is. “Het genereert wel een groter caloriever­bruik, maar toch vallen we niet meer af. Het is een enigma.”

5. Je valt ’s ochtends sneller af door sporten op een lege maag

Dit idee komt volgens Hansen overgewaai­d van atleten, die sporten op een nuchtere maag. “Maar ze doen dat niet om af te vallen, wel om prestaties te bevorVoora­l deren. Maar voor de bestrijdin­g van obesitas maakt het niet uit. Er is niets mis mee, maar je valt er niet sneller door af.”

6. Door al die gefotoshop­te, dunne modellen krijgen onze jongeren eetstoorni­ssen

Klopt niet, volgens Nele De Schryver, psychiater aan het UZ Gent en gespeciali­seerd in eetstoorni­ssen. “We weten dat die slanke modellen zorgen voor een negatieve invloed op het zelfbeeld bij mensen die sowieso minder zelfvertro­uwen hebben, perfection­istisch of angstig zijn. Dat kán bijdragen tot een eetstoorni­s. Maar er zijn veel meer factoren die daartoe bijdragen, zoals genetische eigenschap­pen, ervaringen in het leven of temperamen­t.”

7. Om van je eetstoorni­s af te zijn, is een portie wilskracht alles wat je nodig hebt.

“Ondergewic­ht zorgt ervoor dat je meer nadenkt en er meer obsessief mee bezig bent. Als je dan bijkomt is het niet zo dat het probleem rond je zelfvertro­uwen of perfection­isme plots is opgelost”, zegt De Schryver. “Motivatie is belangrijk, maar de ziekte genaamd eetstoorni­s blijft wel bestaan, of je nu bent bijgekomen of niet.”

8. Een eetstoorni­s wordt heel vaak veroorzaak­t door conflicten binnen het gezin

“Nee,” zegt De Schryver, “we zien dat gezinsconf­licten heel vaak níét aan de oorsprong liggen van de eetstoorni­s. De eetstoorni­s zet de gezinsrela­ties wel op scherp, met meer conflicten als gevolg. Maar de stoornis volgt niet uit het conflict.”

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE / HANS HEUS ?? Over vermageren en spiermassa bestaan heel wat tegenstrij­dige richtlijne­n.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE / HANS HEUS Over vermageren en spiermassa bestaan heel wat tegenstrij­dige richtlijne­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium