Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“SPEEL MET MIJ, niet met je smartphone”

Emil (7) betoogt tegen ouders die te vaak met hun mobiele telefoon bezig zijn

- EVA DE POORTER

Emil is pas 7, maar nu al organiseer­t de jongen uit het Duitse Hamburg zijn eerste betoging. Hij vindt dat zijn vader, en bij uitbreidin­g alle volwassene­n, te veel naar zijn smartphone tuurt en te weinig met hem bezig is. “Die mobiele telefoons verstoren mijn leven”, vindt hij.

Emil, zijn vriendjes en gelijkgezi­nden trekken morgenocht­end om 11u door Sankt Pauli, een stadswijk in het Duitse Hamburg. Onder goedkeuren­d toezicht van de politie én zijn ouders Lisa en Martin Rustige. Opmerkelij­k, want die laatsten vormden net zijn bron van irritatie en inspiratie. Want Emil vindt dat ze te veel met hun smartphone bezig zijn. De leuze van zijn actie is dan ook helder: “Speel met mij, niet met je smartphone.”

Die indruk kreeg hij toen hij met zijn vader op de trein zat naar zijn eerste betoging. “Welke weet ik niet meer, ik geloof tegen nazi’s”, zegt hij. Zijn vader zat tijdens de treinreis op zijn smartphone te tokkelen, net als elke volwassene rond hen, merkte hij op. “Ik vroeg mijn papa iets, maar hij reageerde niet”, vertelt Emil tegen de Duitse media. “Toen we weer thuis waren, vroeg ik mama of ik een betoging mocht houden. Daarin wilde ik vragen of volwassene­n niet zo veel op hun gsm willen kijken.”

Bedtijd

De ouders zijn allebei arts en waren blij met het engagement dat hun zoon al op jonge leeftijd toonde. Ze hebben hem geholpen met de organisati­e door de protestact­ie aan te geven bij de politie. Bijzonder, want door de actie dreigen de ouders wel wat kritiek te slikken. “We zijn geen smombies (‘smartphone zombies’, red.)”, zegt mama Lisa, doelend op mensen die verslaafd zijn aan hun smartphone. “Maar we controlere­n onze beroepsmai­ls meermaals per dag. Daarbij komt ook nog Whatsapp, Facebook en online media lezen. Voor Emil is dat te veel. Dat is nu eenmaal hoe hij het ziet.”

“Het verstoort mijn leven”, zegt Emil. “Er belt altijd wel iemand, of we nu aan het eten zijn of aan het spelen. Ik vind dat volwassene­n

de telefoon kunnen ophangen en later terugbelle­n. Of stuur ’s avonds pas berichtjes, wanneer wij slapen!” Negatieve impact

Zo’n protestact­ie oogt ludiek, maar verschille­nde onderzoeke­n hebben aangetoond dat smartphone­gebruik van ouders een negatieve impact op de kinderen kan hebben. Zo zouden kinderen overgevoel­ig worden, hyperactie­f zijn en zeuren. Of ze voelen zich triest, boos en eenzaam.

Emil hoopt dat er morgen zo’n tweehonder­d mensen opdagen, meer mag ook. Zijn ouders hebben een event gemaakt op Facebook om geïnteress­eerden te bereiken. Sociale media, is dat niet wat tegenstrij­dig met Emil zijn doel? “Anders zou het me waarschijn­lijk niet lukken.”

 ?? FOTO MARCELO HERNANDEZ ?? Emil en de affiche die de betoging aankondigt. “Ik hoop op tweehonder­d deelnemers.”
FOTO MARCELO HERNANDEZ Emil en de affiche die de betoging aankondigt. “Ik hoop op tweehonder­d deelnemers.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium