Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Droogte zorgt voor stijgende bierprijze­n

Zomer met minder graanopbre­ngsten maakt mout en hop duurder

-

Bierliefhe­bbers mogen rekening houden met stijgende bierprijze­n. De extreme droogte deze zomer heeft gezorgd voor minder graanopbre­ngsten en dus duurdere mout. “Een prijsstijg­ing is verantwoor­d”, aldus Alain De Laet, CEO van Brouwerij Huyghe.

Mout is een belangrijk­e grondstof voor bier. Door de tegenvalle­nde graanoogst als gevolg van de droge zomer is er sprake van prijsstijg­ingen van mout met 20%. Ook hop stijgt in prijs. “Een stijging van de moutprijs met 20% komt overeen met een verlies van 2% op de verkooppri­js. Een prijsstijg­ing is dus verantwoor­d”, legt De Laet uit.

Rendement verliezen

Dat betekent niet dat alle brouwers hun prijzen zullen optrekken, en ook niet dat bier 2% duurder wordt. “Wij gaan alvast de prijzen verhogen”, aldus de topman van brouwerij Huyghe, bekend van onder meer Delirium Tremens. Met hoeveel is nog niet duidelijk. “Wie zijn prijs niet optrekt, zal aan rendement verliezen.”

AB InBev, de grootste brouwer ter wereld en marktleide­r in ons land, laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken over mogelijke prijsstijg­ingen. “Maar wat we wel kunnen zeggen is dat de graanprijs stijgt. En dat heeft een effect op alle spelers”, aldus Philippe Vandeuren van AB InBev.

Meer gedronken door WK voetbal

De voorbije maanden waren in ieder geval positief voor de Belgische brouwers. Voor het eerst in twintig jaar zal dit jaar wellicht de trend van een dalend bierverbru­ik worden doorbroken. De combinatie van een warme zomer en de goede prestaties van de Rode Duivels zorgde ervoor dat we vaker een pintje dronken, aldus de federatie van de Belgische Brouwers.

Het bierverbru­ik in ons land zit al jaren in dalende lijn, onder meer door de bewustmaki­ngscampagn­es rond alcoholver­bruik. Dit jaar is er evenwel sprake van een stabiliser­ing, ondanks de slechte start. De maanden juni, juli en augustus hebben evenwel veel goed gemaakt voor de brouwers. “Dankzij de combinatie van het mooie weer en de goede prestaties van de Rode Duivels”, aldus Jean-Louis Van de Perre van de Belgische Brouwers.

Te warm is evenwel ook niet goed voor de bierverkoo­p. “Boven de 25 graden schakelt men sneller over naar niet-alcoholisc­he dranken”, legt Van de Perre uit.

AB InBev bevestigt de goede verkoop. “De wereldbeke­r en het goede weer zorgden voor een stijgende bierverkoo­p”, aldus Philippe Vandeuren van AB InBev. Vooral pilsbier deed het bij de zomertempe­raturen goed. Net zoals alcoholvri­j bier, dat aan een echte opmars bezig is.

Brouwerij Huyghe, dat vooral exporteert, bevestigt. “In juni en juli verkochten we 30 à 40% meer bier dankzij het voetbal”, aldus De Laet.

 ?? FOTO WDK ??
FOTO WDK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium