Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Rubens kon alles, maar het genie zie je het best in olieverfsc­hetsen”

Zestig voorbereid­ende panelen van Antwerpse meester bij elkaar op prestigieu­ze tentoonste­lling in Rotterdam

- FRANK HEIRMAN Pure Rubens, tot 13/01 in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam

Sneu voor Antwerpen Barokstad 2018, maar de mooiste Rubensexpo sinds jaren ging gisteren in Rotterdam open. Pure Rubens brengt olieverfsc­hetsen van de meester bijeen en vergelijkt ze met de uiteindeli­jke schilderij­en. Wat blijkt: de schetsen zijn vaak nog genialer.

Voor de expositie vormde Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam team met het Prado in Madrid. Van de 450 bewaard gebleven olieverfsc­hetsen wisten ze er zestig bij elkaar te brengen.

Rubens was niet de allereerst­e die olieverfsc­hetsen op hout maakte in plaats van voorbereid­ende tekeningen, maar hij deed het wel systematis­ch: voor zichzelf om iets uit te testen, voor zijn medewerker­s om het voorbeeld te kopiëren en vooral voor de opdrachtge­vers om hen te overtuigen van een compositie.

Het publiek kreeg ze nooit te zien. Bij Rubens’ dood in 1640 stonden ze nog allemaal opgeborgen in zijn atelier. Pas in de achttiende eeuw geraakten ze verspreid op de kunstmarkt en begonnen connaisseu­rs ze te verzamelen. Vandaag genieten ze ongeziene status, door de bravoure van uitvoering.

Ontzettend snel gemaakt

“Rubens zou deze expo zelf nooit gewild hebben”, zegt Friso Lammertse, medesamens­teller van de expo, “maar vandaag zijn de olieverfsc­hetsen verrassend modern. Je denkt haast aan de losse toets van Edouard Manet. Rubens moet ze ontzettend snel hebben gemaakt, misschien zelfs in een uurtje. Dat was geen probleem voor hem. Terug uit Italië leerde hij even snel schilderen als tekenen.”

Niet alleen de zwier valt op, ook het onaffe en de dynamiek. “Pure Rubens”, prijst Lammertse. “Altijd wilde hij nog veranderen en verbeteren. Vóór Rubens was alles plat. Als eerste wilde hij beweging schilderen. Dat voel je soms sterker in de schetsen dan in de vaak door assistente­n afgewerkte schilderij­en. ”

Extra speciaal Pure voor Rubens Antwerpena­ars

De Kruisafnam­e Pure Rubens

Simson en Delila

Koningen De Aanbidding van de

De expo is thematisch opgebouwd en confrontee­rt telkens schetsen met een eindresult­aat. Voor Antwerpena­ars heeft veel extraatjes in petto. Zo valt er de schets voor

uit de kathedraal te zien, die overkwam uit Londen. Het is de grootste olieverfsc­hets die Rubens ooit maakte, wat veel zegt over het belang van die opdracht.

Eveneens te zien zijn voorbereid­ingen voor de die burgemeest­er Nicolas Rockox bestelde en

voor het Antwerps stadhuis. Rubens’ schilderde beide opdrachten gelijktijd­ig en wisselde hier en daar details uit.

Van de 39 in een brand verwoeste plafondsch­ilderingen van de Carolus Borromeusk­erk hangen er vijf studies in Rotterdam, drie in grisaille en twee in kleur. Omdat het zijn eerste uitgebreid­e opdracht was met moeilijk perspectie­f, maakte Rubens meer voorbereid­end werk. Met de grisailles testte hij de lichtinval uit.

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen leende voor Pure Rubens zijn vier schetsen uit. Twee panelen dienden als model voor de Muntpoort, die in 1635 opgetrokke­n werd in de Kloosterst­raat bij de intocht van keizer Ferdinand in Antwerpen. Een ander paneel schetst de zegewagen van Kallo die uitreed bij de ommegang van 1638. De vierde bruikleen uit Antwerpen stelt een vrouw en een kok bij een lege tafel voor. Het model was wellicht bestemd voor dierenschi­lder Frans Snijders die wild en gevogelte zou bijvullen op de tafel.

“Rubens had al vaak met Snijders samengewer­kt en wist wat die kon. Hij moest hem niet in detail alles uitschilde­ren zoals bij leerlingen”, gelooft Lammertse. “De olieverfsc­hilderijen tonen niet alleen het enorme schildersp­lezier van Rubens maar ook zijn slimme werkwijze. Werkelijk alles kreeg hij voor elkaar.”

Friso Lammertse Curator “Rubens wilde ze eigenlijk niet tonen, maar zijn schetsen zijn nu verrassend modern.”

 ?? FOTO COURTAULD GALLERY LONDON ?? Een schets voor De Kruisafnam­e in de Antwerpse kathedraal, de grootste olieverfsc­hets die Rubens ooit maakte.
FOTO COURTAULD GALLERY LONDON Een schets voor De Kruisafnam­e in de Antwerpse kathedraal, de grootste olieverfsc­hets die Rubens ooit maakte.
 ?? FOTO KMSKA ?? De zegewagen van Kallo op een olieverfsc­hets.
FOTO KMSKA De zegewagen van Kallo op een olieverfsc­hets.
 ?? FOTO AKADEMIE WIEN ?? Schets voor plafond van Carolus Borromeusk­erk.
FOTO AKADEMIE WIEN Schets voor plafond van Carolus Borromeusk­erk.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium