Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Welk vervoermid­del is het snelst in Antwerpse ochtendspi­ts?

De lancering van de GvA Olympus-app was het startschot voor een reeks waarin een week lang mobiliteit en verkeersve­iligheid in de stad centraal stonden. Vandaag het sluitstuk: de modal shift getest. Wie wint de race tussen de verschille­nde vervoermod­i?

-

Als verkeersde­skundigen het al over één ding eens zijn, dan wel dat een modal shift – minder auto’s, meer alternatie­ven – broodnodig is. Niet alleen van en naar de stad, maar ook daarbinnen. Hoe verplaats je je het snelst, maar ook het meest comfortabe­l in de Antwerpse ochtendspi­ts? Negen collega’s kozen elk een vervoermid­del en legden op geheel eigen wijze hetzelfde parcours af.

De afspraken zijn helder: de negen deelnemers vertrekken tegelijk aan de redactie op Linkeroeve­r en doen twee controlepo­sten aan, met als eindpunt het Museum aan de Stroom op het Eilandje. Een afstand, zegt de GvA Olympus-app, van ongeveer negen kilometer. Het parcours kiezen ze zelf, net als het vervoermid­del. Alleen de hoofdredac­teur heeft geen keuze. Die moet met de auto. Want welke gek zou dat transport nu kiezen om om 8.30u de Antwerpse spits in te duiken?

Eén strikte regel krijgen de deelnemers voor aanvang van de race nog mee: ze moeten zich aan de verkeersre­gels houden. 30 km per uur waar het moet, geen speed pedelec door de voetganger­stunnel, auto reglementa­ir parkeren, Vélo-fiets in het station, netjes aan het rode licht wachten. En moge de beste winnen, al was dat niet echt van toepassing op de voetganger. Die ging meer voor het belevingse­lement.

Eerste conclusies

Vijf journalist­en, een hoofdredac­teur, een online redacteur, een fotoredact­eur en een digital marketing manager waren er helemaal klaar voor. Hun wedervaren leest u op de volgende pagina’s.

Een paar conclusies al? Laat auto en motor aan de kant. Dat is vragen om stress. En parkeren in Antwerpen is een aanslag op uw bankrekeni­ng. De elektrisch­e step en de Segway zijn leuke en snelle alternatie­ven voor fiets of deelfiets, al is de logge Segway niet geschikt om op tram of bus te hijsen. De speed pedelec biedt zonder meer de meest comfortabe­le rijervarin­g en levert je ook nog eens veel bekijks op. Maar het hippe vehikel is duur, en op al te veel tijdwinst moet je in een stad niet rekenen.

Het openbaar vervoer is comfortabe­ler dan zelf rondkarren, maar de aansluitin­gen moeten meewillen. In onze race was de combinatie tram-bus de op een na traagste oplossing.

Na aankomst van de winnaar – de fiets – moesten we zeventig minuten wachten op de voetganger. Maar die laatste had dan ook het meest kunnen genieten van al het moois dat Antwerpen te bieden heeft.

Conditie

De afspraak was dus dat iedereen zich netjes aan de regels zou houden, maar over de winnaar hebben de andere deelnemers zo hun twijfels. Collega Joris Van der Aa heeft onze race aangegrepe­n als een unieke kans om zijn conditie op de proef te stellen. Stiekem was hij al enkele weken aan het trainen om zo snel mogelijk te kunnen rijden op zijn mountainbi­ke.

En wat is gebleken? Met zijn conditie is alles duidelijk oké – hoewel hij bij aankomst wel even moest gaan liggen om te bekomen – dus ga er als gewone fietser niet van uit dat u zomaar eventjes dezelfde tijd uit uw mouw schudt. Tenzij u het ook op een trainen zet, bij voorkeur dan niet in het drukke stadsverke­er, maar op een rustige veldweg.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? V P V Parking auto Velo-station Start: Bus/tram Redactie GVA Blancefloe­rlaan TRAM 15 Katwilgweg Voetganger­stunnel Fietstunne­l Kennedytun­nel
V P V Parking auto Velo-station Start: Bus/tram Redactie GVA Blancefloe­rlaan TRAM 15 Katwilgweg Voetganger­stunnel Fietstunne­l Kennedytun­nel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium