Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nooit meer kamperen voor schoolpoor­t

Vlaamse regering verplicht digitaal aanmelden voor alle scholen met capaciteit­sprobleem

- JAN STASSIJNS

Ouders die hun kind willen inschrijve­n op de lagere of middelbare school zullen vanaf 2019 nooit meer moeten kamperen voor de schoolpoor­t. De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over nieuwe inschrijvi­ngsregels. Voortaan moeten alle scholen die kampen met een plaatsteko­rt werken met een elektronis­ch inschrijvi­ngssysteem. In Gent, Antwerpen en Brussel geldt dat zelfs voor álle scholen in de stad. “Een eerlijker systeem voor de verdeling van de plaatsen bestaat niet”, zegt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “Het is dat of eerst komt, eerst maalt.”

Secundaire scholen met een capaciteit­stekort zullen voortaan verplicht gebruik moeten maken van een online aanmelding­ssysteem. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist. Er komt ook één inschrijvi­ngsdatum voor heel Vlaanderen. Met de beslissing moet een einde komen aan kamperende ouders aan de schoolpoor­t.

Na jarenlange discussies en politieke debatten heeft de Vlaamse regering een belangrijk­e knoop rond het inschrijvi­ngsdecreet voor zowel het basis- als secundair onderwijs kunnen ontwarren. Vooral voor het secundair onderwijs zijn de veranderin­gen ingrijpend. Zo worden alle secundaire scholen met een capaciteit­stekort verplicht om digitaal te laten aanmelden, komt er één inschrijvi­ngsdatum voor alle secundaire scholen in heel Vlaanderen, worden alle inschrijvi­ngen centraal geregistre­erd en wordt de dubbele contingent­ering afgeschaft.

Digitaal aanmelden?

Het principe van chronologi­e (wie eerst komt, wordt eerst ingeschrev­en), is voortaan niet meer van toepassing voor wie zich wil inschrijve­n in het eerste jaar van het secundair. De Vlaamse regering heeft beslist dat alle secundaire scholen met een capaciteit­sprobleem verplicht gebruik moeten maken van een online aanmel- dingssyste­em. In de steden Antwerpen, Gent en Brussel geldt de verplichti­ng voor alle scholen. Loting wordt daarbij het leidende principe.

Vorig schooljaar werd in de stad Antwerpen al een dergelijk systeem voor het secundair onderwijs (Meld je Aan) ingevoerd, in navolging van het basisonder­wijs waar het al acht jaar loopt. Toch konden scholen toen niet worden verplicht om deel te nemen. Het feit dat twintig scholen kozen om niet mee in Meld je Aan te stappen, zorgde voor veel verwarring en onrust bij ouders en kon kamperende ouders bij enkele van die scholen niet tegenhoude­n.

Is dit het einde van kamperen aan de schoolpoor­t?

“Ja”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “Het nieuwe inschrijvi­ngsrecht gaat vanaf dit schooljaar in. Scholen krijgen tot 15 januari de tijd om te laten weten of ze al dan niet leerlingen willen weigeren en dus met een online aanmelding­sprocedure willen werken. Scholen die dat niet doen en waar dus geen plaatsteko­rt is, zijn decretaal verplicht om iedereen die zich aandient in te schrijven, van de eerste tot de laatste. Kamperen heeft dus helemaal geen zin.”

Eén inschrijvi­ngsdatum

Er komt in heel Vlaanderen en Brussel één inschrijvi­ngsdatum voor alle middelbare scholen. Voor het secundair onderwijs start het aanmelden op 1 april 2019. De inschrijvi­ngen beginnen op 29 mei 2019. Ook scholen die niet digitaal laten aanmelden, moeten de tijdlijn respectere­n. Voor basisschol­en geldt de inschrijvi­ngsdatum alleen voor zij die zich aanmelden (zie kader). “Door met één startdatum te werken voor de inschrijvi­ngen en ze centraal te registrere­n, vermijden we dubbele inschrijvi­ngen”, legt Crevits uit. “Zodra iemand zich inschrijft in een school wordt dat geregistre­erd. Als diezelfde leerling in een andere school wordt ingeschrev­en, dan vervalt de eerste inschrijvi­ng. Dat moet ook de planlasten voor scholen vermindere­n.”

Dubbele contingent­ering

De dubbele contingent­ering, een complexe verdeelsle­utel die de sociale mix in scholen moest garanderen, wordt afgeschaft in het secundair onderwijs. In de plaats krijgen scholen de mogelijkhe­id om 20% van hun vrije plaatsen voor te behouden aan onderverte­genwoordig­de groepen. De voorrangsr­egels voor broers, zussen en kinderen van personeel blijven. In Brussel wordt de voorrang voor Nederlands­talige leerlingen in de Nederlands­talige scholen opgetrokke­n van 55 naar 65%. “Dit nieuwe inschrijvi­ngsrecht is een belangrijk­e beslissing”, zegt Crevits. “Het maakt een einde aan het kamperen, maximalise­ert de keuzevrijh­eid van ouders en stimuleert tegelijker­tijd een evenwichti­ge sociale mix. Een eerlijker systeem voor de verdeling van de plaatsen bestaat niet.” Antwerps schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) is erg tevreden met de beslissing. “Het heeft lang geduurd, maar de knoop werd dan toch doorgehakt. Het gelijktijd­ige bestaan van twee systemen, digitaal aanmelden en chronologi­sch inschrijve­n aan de schoolpoor­t, was een slechte zaak. Het is goed dat we daar vanaf zijn.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? In april van dit jaar kampeerden ouders nog aan het OnzeLieve-Vrouwinsti­tuut Pulhof in Berchem.
FOTO PATRICK DE ROO In april van dit jaar kampeerden ouders nog aan het OnzeLieve-Vrouwinsti­tuut Pulhof in Berchem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium