Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Simpel klusje

Slappe Schotten kanonnenvl­ees in oefenmatch met vooral aangename vaststelli­ngen

- Van onze redacteur in Glasgow Ludo Vandewalle

Het is ook voor dit soort oefenwedst­rijden waarin het verschil tussen de twee teams te groot is dat de Europese voetbalbon­d UEFA de Nations League - waarin het wel om competitie gaat - in het leven riep. Schotland is jong en nog lang niet rijp om een team als dat van de Rode Duivels echte moeilijkhe­den te bezorgen. Het duurde even, maar na de 0-1 was het hek van de dam. Pas in de slotfase gaven de Belgen wat kansen weg, maar dan stond Thibaut Courtois pal. Op het niveau van het WK, net als zijn ploegmaats als het echt moest. Nog eens: de slappe Schotten hielpen wel mee.

Castagne maakt goed debuut

Het was een verrassing dat Roberto Martinez Timothy Castagne van in het begin opstelde. Na een aarzelend begin was de 22-jarige flankverde­diger van Atalanta Bergamo steeds meer aanwezig. Defensief bleef hij overeind tegen Liverpool-speler Robertson, de beste Schot tussen de lijnen. Op de duur ging Castagne ook nog aanvallen. Een strafschop­fout op hem werd niet gefloten en een voorzet was net te hoog en te hard voor Lukaku. Het heeft de bondscoach een betere nachtrust bezorgd. Het gat achter Meunier is toch weer wat kleiner geworden.

Ook voor Hans Vanaken, die op links Eden Hazard kwam vervangen, werd het een leuke avond om te debuteren. Hij maakte de 0-4 nog mee en hees zich op het niveau van zijn ploegmaats. Birger Verstraete mocht ook nog meedoen, maar dat was bijzonder kort.

Dembélé herpakt zich

We kunnen er niet aan doen, maar onze laatste herinnerin­g aan Dembélé was niet goed. Die halve finale op het WK ging de mist in. Maar gisteren stond hij er weer. Helemaal terug. Balvast, slim positie kiezend, altijd klaar met een oplossing en scherp in de duels. Zo lag hij ook aan de basis van de 0-1, waar hij door uitstekend storingswe­rk en een mooie eindpass Hazard en uiteindeli­jk Lukaku de openingstr­effer op de voet legde. Dembélé twijfelde na het WK of hij wel zou doorgaan als Duivel. Doén! Want hij behoort nog steeds tot de beste twintig Belgische voetballer­s op deze planeet.

Goede test voor IJsland

In de eerste helft dan toch. Toen gingen de Schotten de strijd nog aan. Dat wil zeggen: ze gingen met negen voor het eigen doel staan. Goed georganise­erd noemt men dat wel eens, zeker als het straks over het sympathiek­e IJsland gaat. Ooit voetbaldwe­rg hebben de IJslanders zich op die manier naar de Divisie A van de Nations League gewerkt. De Rode Duivels speelden dan te traag en moesten vooral rekenen op schoten uit de tweede lijn. Het enige doelpunt kwam er na een fout van de Schotse doelman Gordon. Dinsdag tegen IJsland in de Nations League zal het sneller moeten. Die zijn hardnekkig­er, koppiger en harder in hun verzet. Uiteindeli­jk zijn de Duivels altijd in staat zuiver op talent nog het verschil te maken. Maar een keer zal dat niet lukken.

Spitsen zijn doelpunten­machines

Romelu Lukaku soorde weer: 41 doelpunten in 76 interlands. Qua speelminut­en komt de spits van Manchester United aan een doelpunt per 107 minuten. Invaller Michy Batshuayi maakte er twee: hij komt nu aan tien goals in twintig interlands. Hij scoort in het shirt van de Rode Duivels een doelpunt om de 71 minuten. Dat zijn cijfers die we nooit hebben meegemaakt bij de nationale ploeg. Iedereen weet dat voetbal draait om het scoren van doelpunten. Altijd goed als dat lukt, zeker tegen een

Arme Schotten. Ze werden in de vernieling gespeeld door zeventien Rode Duivels die niet eens diep het gaspedaal dienden in te drukken, maar op de juiste momenten hun WK-vorm etaleerden. Geen garantie voor een dergelijke grote zege in IJsland komende dinsdag, maar wel goed genoeg voor vier verheugend­e vaststelli­ngen. En ook een minder aangename.

gesloten spelende tegenstand­er als dinsdag in Reykjavik.

...en toch missen we De Bruyne

Hier en daar werden er wat vragen gesteld bij het niveau dat Kevin De Bruyne op het WK haalde, maar gisteren werd duidelijk dat de Rode Duivels hem nodig hebben. Eden Hazard kwam de bal overal opvragen, waardoor hij minder in de zone van de waarheid - dichter bij of in het strafschop­gebied - zijn acties kon opzetten. Het kan raar klinken over zo een klasbak, maar Eden Hazard was in de eerste helft... té aanwezig. Hij moet nog even wachten met spelmaker te worden. Eens hij de dertig gepasseerd is misschien. Als de snelheid wat afbot en de individuel­e acties minder zijn geworden. We willen hem zoals bij die 0-2: snelle actie en een schot binnen. Ook de assist voor de 0-3 kwam er na zo’n actie. Maar goed, gisteren was Kevin De Bruyne er niet bij, dinsdag spijtig genoeg ook niet. Daardoor voelde hij zich wellicht geroepen om ook nog het spel te maken. Daardoor kwam Tielemans ook niet uit de verf, want hij zou de rol van De Bruyne hebben moeten opnemen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SCHOTLAND: Gordon, Souttar, Mulgrew, Robertson, Fraser, McGinn, McDonald, Tierney, McGregor, Griffiths, Armstrong. BELGIË: Courtois, Boyata, Kompany, Vertonghen, T. Hazard, Dembélé, Tielemans, Castagne, E. Hazard, Lukaku, Mertens. VERVANGING­EN SCHOTLAND: 46’ Griffiths door Naismith, 53’ Armstrong door Snodgrass, 53’ McDonald door Jack, 68’ McGregor door Russell, 68’ Mulgrew door O’Donnell, 73’ McGinn door Shinnie. VERVANGING­EN BELGIË: 46’ Mertens door Carrasco, 46’ Lukaku door Batshuayi, 46’ Castagne door Meunier, 46’ Kompany door Vermaelen, 56’ E. Hazard door Vanaken, 85’ Dembélé door Verstraete. DOELPUNTEN: 28’ Lukaku (T. Hazard) 01, 46’ Hazard (Carrasco) 02, 52’ Batshuayi (E. Hazard) 03, 60’ Batshuayi (Tielemans) 04. GELE KAARTEN:  RODE KAARTEN:  TOESCHOUWE­RS: 20.196 SCHEIDSREC­HTER: Banti
SCHOTLAND: Gordon, Souttar, Mulgrew, Robertson, Fraser, McGinn, McDonald, Tierney, McGregor, Griffiths, Armstrong. BELGIË: Courtois, Boyata, Kompany, Vertonghen, T. Hazard, Dembélé, Tielemans, Castagne, E. Hazard, Lukaku, Mertens. VERVANGING­EN SCHOTLAND: 46’ Griffiths door Naismith, 53’ Armstrong door Snodgrass, 53’ McDonald door Jack, 68’ McGregor door Russell, 68’ Mulgrew door O’Donnell, 73’ McGinn door Shinnie. VERVANGING­EN BELGIË: 46’ Mertens door Carrasco, 46’ Lukaku door Batshuayi, 46’ Castagne door Meunier, 46’ Kompany door Vermaelen, 56’ E. Hazard door Vanaken, 85’ Dembélé door Verstraete. DOELPUNTEN: 28’ Lukaku (T. Hazard) 01, 46’ Hazard (Carrasco) 02, 52’ Batshuayi (E. Hazard) 03, 60’ Batshuayi (Tielemans) 04. GELE KAARTEN: RODE KAARTEN: TOESCHOUWE­RS: 20.196 SCHEIDSREC­HTER: Banti

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium