Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ontslagen en ongenoegen: malaise bij Nieuwsdien­st VTM

Een reconstruc­tie van twee bewogen dagen bij de nieuwsdien­st op de Medialaan

- BENJAMIN PRAET, TOM DE LEUR EN DENNIS VAN GOETHEM

Een uitgelekte, scherpe brief aan de directie, als kookpunt van een jarenlange machtsstri­jd op de redactie. Met twee ontslagen hoofdredac­teurs tot gevolg, en de kijker die vrijdag ineens ingekort ‘noodnieuws’ kreeg op tv. Geroep en gescheld op de werkvloer, en schaamte ook, om de geleden imagoschad­e. Het is duidelijk: VTM Nieuws zit in een malaise. En zeggen dat het allemaal begon met één mailtje.

Donderdag 6u

“De onderwerpk­euze zit niet goed (meer ongevallen, branden en weer, minder politiek en buitenland), de nieuwshiër­archie is verkeerd (de hittegolf of de Rode Duivels zitten te vaak eerst, de politieke crisis in Italië werd onderschat) en in de reportages is er meer aandacht voor de vorm dan voor de inhoud.”

Een scherpe brief van dertien VTM-journalist­en aan de directie van Medialaan, om de gang van zaken op de nieuwsreda­ctie te hekelen, komt naar buiten in de krant De Morgen. Getekend: onder anderen misdaadjou­rnalist Faroek Özgünes en nieuwsanke­r Elke Pattyn. Zonder hem bij naam te noemen, moet één man zich geviseerd voelen: hoofdredac­teur Nicholas Lataire, al acht jaar aan boord.

Donderdag 10u

“Het is een schande voor ons merk.” Niemand van de nieuwsdien­st wil on the record iets kwijt. Maar er is hartzeer op de redactie, hartzeer omdat het imago van VTM Nieuws schade lijdt doordat de mail in de openbaarhe­id is beland. Zeker bij de anciens, sommigen zijn er echt niet goed van. Eerlijk: het gaat niemand om de inhoud van die mail. Er is geen sprake van een motie van wantrouwen, het is een politiek spel. Iedereen kijkt meteen in één richting: het is een actie van oudhoofdre­dacteur Kris Hoflack, die zijn vertrouwel­ingen inzet voor zijn eigen gewin. Lees: de huidige hoofdredac­teur in diskrediet brengen. Hoflack heeft het kliekje rond hem gevraagd om die brief te tekenen, volgens verschille­nde betrokkene­n zelfs “zonder dat iedereen de tekst had gelezen”. Samengevat: een machtsstri­jd, dus. Kris Hoflack was zes jaar lang algemeen hoofdredac­teur van de VTM-nieuwsdien­st en klom dit voorjaar op tot directeur Nieuws. Opmerkelij­k: zo kreeg hij ook De Morgen onder zich, die met het lekken van de brief een deel van het eigen bedrijf op de helling zette. En, Hoflack ligt al jaren op ramkoers met Nicholas Lataire, die instaat voor de dagelijkse leiding van VTM Nieuws. Over de richting die het programma uit moet. En naar verluidt ook omdat ze elkaar persoonlij­k niet erg mogen. Begin 2017 stapte Lataire nog met enkele journalist­en naar de directie om het vertrouwen in Hoflack op te zeggen.

Donderdag 12u

Van de dertien personen die de brief onderteken­den, beginnen er steeds meer zich ervan te distantiër­en. Onder hen ook oorlogsver­slaggever Robin Ramaekers. Ze wilden aanvankeli­jk met hun krabbel een discussie over de inhoud van VTM Nieuws opstarten, beweren ze, maar nooit de aanzet geven tot het ontslag van Lataire. “We voelen ons er ingeluisd”, zeggen ze, en “de clan Hoflack”, zoals die wordt genoemd, krimpt.

Lataire geniet dus steun bij het overgrote deel van de vloer. Wie Hoflack wel nog bijtreedt, wordt weggezet als “niet representa­tief”. Intussen berichten alle media over de malaise en de breuklijn bij VTM Nieuws. In het verleden werden de plooien zonder veel ruchtbaarh­eid gladgestre­ken, maar iedereen weet dat de directie dit keer niet anders kan dan daadkracht­ig optreden. De kans is verkeken, een van beide zal moeten opstappen.

Donderdag 18u

De directie heeft de knoop doorgehakt: er wordt beslist om enkel Kris Hoflack te laten gaan. Tot één directieli­d alsnog ingrijpt, omdat hij Hoflack voelt natrappen, en ook Nicholas Lataire moet wijken. “Om de verscheuri­ng op de redactie tegen te gaan en met een schone lei te beginnen”, klinkt het.

Donderdag 21u

Langzaam raakt het nieuws verspreid dat ook Nicholas Lataire is ontslagen, en dat valt bij velen slecht. Twee andere figuren uit de redactieto­p stappen naar de directie. “Wij willen niet voort onder de huidige omstandigh­eden”, zeggen ze. Ze bieden hun ontslag aan, uit steun aan Lataire.

Donderdag 23.30u

Medialaan stuurt een persberich­t om officieel bekend te maken dat “directeur Nieuws Kris Hoflack en hoofdredac­teur Nicholas Lataire het bedrijf verlaten”. Dat “Hoflack zelf het initiatief neemt om afscheid te nemen van de nieuwsdien­st”, zo staat het geformulee­rd. Zoals dat dan gaat: zowel Hoflack als Lataire krijgt in het bericht nog de ruimte om met een goed gevoel en veel trots terug te blikken op de voorbije jaren. En er is lof van CEO’s ad interim Erwin Deckers en Dirk Lodewyckx: “We zijn hen beiden zeer dankbaar en wensen hen ongeloofli­jk veel succes in alles wat ze ondernemen.”

Tegelijk wordt gemeld dat An Goovaerts, tot nu hoofdredac­teur van de krant De Morgen, tijdelijk de leiding van VTM Nieuws zal overnemen.

Vrijdag 9.30u

Nicholas Lataire komt naar de redactievl­oer. Hij wil iedereen nog eens in de ogen kijken. Het getuigt van trots en loyaliteit. Het wordt een emotioneel moment. Net voor de redactieve­rgadering vertrekt hij alweer.

Vrijdag 10u

Op de nieuwsdien­st start een vergaderin­g met de hele vloer. De sfeer wordt snel bits. Er wordt geroepen, getierd en gedreigd om geen nieuwsuitz­ending te maken. CEO’s Deckers en Lodewyckx krijgen de wind van voren, het is een ongeziene sneer naar de redactie. “Ik heb beslist om niet voort te gaan zonder Lataire”, zegt een vooraansta­and redactieli­d. Hij krijgt applaus alom. De eis van het overgrote deel van de redactie is dan ook duidelijk: het ontslag van Lataire moet worden teruggedra­aid, desnoods in een duo-

baan met An Goovaerts. De directie is evenwel niet geneigd daarop in te gaan. Nieuwsanke­r Stef Wauters onderbreek­t een speech van CEO Deckers over “begrip van de directie voor de woede”. Dat het helemaal niet om woede gaat, laat Wauters weten, maar om een diepgewort­eld wantrouwen jegens de directie. Deckers betreurt de woorden en verlaat samen met collega Lodewycks de redactie. Er vloeien tranen, veel tranen. Ook dat is ongezien.

Drie personen blijven intussen achter de brief staan en komen in het vizier van de andere redactiele­den: nieuwsanke­r Elke Pattyn en reporters Julie Colpaert en Romina Van Camp.

Vrijdag 12u

En petit comité wordt de sfeer een pak grimmiger. “Ik werk niet meer samen met die trut”, zo vat een redacteur de patstellin­g samen.

Vrijdag 13u

“Dit middagnieu­ws zal een kort nieuws zijn, omdat het overgrote deel van de redactie van VTM Nieuws het fundamente­el oneens is met de manier waarop de directie de herschikki­ng van de hoofdredac­tie aanpakt.” Met die woorden start anker Freek Braeckman de uitzending van 13u. Na twaalf minuten zit het er alweer op. Even later wijdt ook Het Journaal op Eén een item aan de verkorte uitzending en de malaise op de nieuwsdien­st van VTM. De nieuwsreda­ctie van VTM vindt dat de kijkers het verdienen om op de hoogte te zijn. “Want niemand ziet het vanDrukke daag echt zitten om te werken.”

Vrijdag 18.45u

Koen Dries van vakbond LBC zegt dat Hoflack zich “deloyaal” heeft opgesteld. “Met de mensen die Hoflack steunen kan je misschien nog wel een Opel Zafira of een Ford Galaxy vullen, maar de overgrote meerderhei­d steunt Lataire.” De socialisti­sche vakbond BBTK treedt hem bij.

Vrijdag 19u

41 minuten, zolang duurt de nieuwsuitz­ending om 19u, gepresente­erd door Dany Verstraete­n. En ja, ook dat is iets korter dan normaal. Al stond dat eigenlijk al zo gepland, wegens de wedstrijd van de Rode Duivels. Maar iedereen vindt het mooi meegenomen. “We zijn allemaal heel moe.” Ook het tempo van de uitzending ligt lager, met minder liveversla­ggeving en minder toeters en bellen.

Vrijdag 20u

Een belronde ’s avonds leert dat de meesten zich de hele dag hebben voortgesle­ept, op automatisc­he piloot. Met een afwachtend­e, maar gespannen houding gaat iedereen het weekend in.

Met de redactie zijn doorheen de dag geen verdere gesprekken meer gevoerd, op directieni­veau was dat naar verluidt wel het geval. Al leverde ook dat vrijdagavo­nd geen nieuwe conclusies op. Voor de nieuwsdien­st is de kous dus nog niet af: “We kijken of we kunnen nadenken over een strijdplan voor de komende dagen.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR FOTO RR ?? Nieuwsanke­r Stef Wauters. Hij onderbrak gisteren een speech van de CEO om het enorme wantrouwen aan te kaarten. Journalist Faroek Özgünes en nieuwsanke­r Elke Pattyn. Zij onderteken­den allebei de brief die het begin van de hetze betekende.
FOTO RR FOTO RR Nieuwsanke­r Stef Wauters. Hij onderbrak gisteren een speech van de CEO om het enorme wantrouwen aan te kaarten. Journalist Faroek Özgünes en nieuwsanke­r Elke Pattyn. Zij onderteken­den allebei de brief die het begin van de hetze betekende.
 ?? FOTO © JONAS PIONTEK FOTO RR ?? Hoofdredac­teur Nicholas Lataire (links) en oud-hoofdredac­teur Kris Hoflack. Beiden verlaten het bedrijf na een bitse machtsstri­jd.
FOTO © JONAS PIONTEK FOTO RR Hoofdredac­teur Nicholas Lataire (links) en oud-hoofdredac­teur Kris Hoflack. Beiden verlaten het bedrijf na een bitse machtsstri­jd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium