Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste Antwerpse Vans komen van ontwerper uit Mariaburg

Ben Boliau uit Mariaburg ontwerpt schoenen met hekwerk van iconisch skateplein

- MAAIKE FLOOR

Voor het eerst heeft het merk Vans een samenwerki­ng opgezet met een Belgische skatewinke­l. Sven Aerts van Lockwood en grafisch designer Ben Boliau werkten samen aan een nieuw model voor Vans, met op de stof het hekwerk van de iconische skateplek Lockwood in Californië, waarnaar de Antwerpse winkel is vernoemd.

Twee jaar geleden al werden de eerste contacten met Vans gelegd. “Het is heel uitzonderl­ijk dat ze met een winkel samenwerke­n. Met het bekende Supreme hebben ze al projecten gedaan, maar verder zijn ze erg selectief bij Vans”, zegt Sven Aerts van skatewinke­l Lockwood. Aerts kwam bij Ben Boliau terecht om de schoen te ontwerpen. Die heeft zelf ook lang geskatet en de skatescene is een van zijn inspiratie­bronnen. “De winkel in Antwerpen is vernoemd naar het iconische skateplein­tje van de bijna mythische Lockwood Avenue Elementary School in Los Angeles. Om daar te gaan skaten, moet je een hek over klimmen. Dat was mijn inspiratie­bron voor het design. Behalve het hekwerk, zie je op de schoen ook de slagschadu­w van het hek die typisch is voor de lage ochtenden avondzon in LA. Het felle blauw past bij de stickers uit de jaren 90, maar ook bij de kleuren van de baseballcl­ub van Los Angeles die daar vlak bij ligt.” Vans was meteen enthousias­t over het ontwerp. Er werden zes samples gemaakt van de stof om de kleur en de print perfect te krij- gen. Daarna werden de prototypes gemaakt. “We waren eigenlijk al langer van plan om nog eens naar Los Angeles af te reizen om daar te gaan skaten”, vertelt Sven Aerts. “Dankzij het ontwerp van Ben was dit hét moment om er nog eens naartoe te gaan, met de prototypes.” Profession­eel skater Yeelen Moens, die gesponsord wordt door zowel Vans als Lockwood, ging mee naar Los Angeles, net als de fotograaf Abel Kleinblatt en een videoploeg. “Skaten op het beroemde schoolplei­n is nog steeds illegaal”, vertelt Ben Boliau. “We zijn er dus al om 6.30u ’s morgens naartoe gegaan. Een uurtje later stond de politie er. De kinderen van de zomerschoo­l begonnen op dat moment ook toe te stromen, maar gelukkig reageerde de politie sympathiek op ons project.”

Nostalgisc­h tripje

Voor Sven Aerts werd het een nostalgisc­he trip. In de jaren 90, toen hij zelf nog fanatiek skatete, trok hij er een aantal keer naartoe. Het was ook daar dat hij besloot om geen profession­eel skateboard­er te worden, maar een shop te openen in Antwerpen, wat hij in 1996 ook deed. “In die periode lag Lockwood in een ruige buurt van LA. Eén skater werd zelfs vier keer neergescho­ten. Zelf ben ik er ook eens bedreigd omdat ze mijn skateboard wilden. Ondertusse­n is het er rustiger en voelde ik me er meer op mijn gemak. Het was heel bijzonder om er nog eens terug te zijn, en dan met die eigen Vans aan mijn voeten. Dat die nu sporen dragen van het skaten op Lock-

wood, maakt het extra speciaal.” De Lockwood-Vans worden vanavond voorgestel­d. Er zijn maar een paar honderd exemplaren gemaakt, in de maten 35,5 tot 48. Met 85 en 90 euro zijn de speciale modellen amper duurder dan de standaard-Vans. Maar zeven winkels in Europa mogen dit model verkopen. Alle zeven krijgen ze slechts twaalf paar.

Vanavond van 20 tot 23u worden de schoenen voorgestel­d in de winkel in de Lange Klarenstra­at 29, net als de foto-expo van Abel Kleinblatt en de video Lockwood goes Lockwood van Willem Vleugels. www.lockwood.be

Sven Aerts Skatewinke­l Lockwood

‘‘Maar zeven winkels in Europa zullen deze schoenen mogen verkopen.’’

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Sven Aerts en Ben Boliau met de speciale LockwoodVa­ns.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS Sven Aerts en Ben Boliau met de speciale LockwoodVa­ns.
 ??  ??
 ?? FOTO ABEL KLEINBLATT ?? Yeelen Moens, Sven Aerts en een cameraman skaten op de illustere skateplek Lockwood in Los Angeles.
FOTO ABEL KLEINBLATT Yeelen Moens, Sven Aerts en een cameraman skaten op de illustere skateplek Lockwood in Los Angeles.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium