Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Straatvink­en bewijst: auto verliest terrein in binnenstad

Resultaten van uw buurt vanaf vandaag online te raadplegen

- REBECCA VAN REMOORTERE

Samen met zo’n 1.400 Antwerpena­ars sloeg u misschien op 24 mei ook aan het ‘straatvink­en’. In de Vervoerreg­io Antwerpen telden buurtbewon­ers het aantal voetganger­s, fietsers, auto’s, bussen en vrachtwage­ns dat in één uur de straat passeerde. De initiatief­nemers van Straatvink­en leiden uit de definitiev­e resultaten opvallende verschille­n tussen de binnenstad en de randgemeen­tes af.

De Vervoerreg­io Antwerpen spreidt zich uit over 33 gemeenten en heeft meer dan één miljoen inwoners. Straatvink­en, een burgerwete­nschapspro­ject van de Ringland Academie, boog zich over die regio en heeft voor het eerst op zo’n grote schaal de verschille­nde vervoermod­i geteld. “Op die manier kunnen we algemene tendensen over mobiliteit in en rond de stad bevestigen of ontkrachte­n”, zegt Sven Augusteyns van Straatvink­en. “Met onze resultaten krijgen we een gedetaille­erd zicht op de drukte en het type verkeer in de straten. Elk jaar tot 2030 meten we opnieuw.” In het Toekomstve­rbond van de overheid met de Antwerpse burgerbewe­gingen is beslist dat tegen 2030 nog maar de helft van de verplaatsi­ngen per auto en vrachtwage­n gebeurt, ofwel een zogenaamde modal split wordt bereikt van 50% gemotorise­erd verkeer en 50% voetganger­s, fietsers en bussen.

Hoe ver die verhouding van auto’s en fietsers, voetganger­s of openbaar vervoer nu al staat, heeft Straatvink­en nauwkeurig geteld. “In de binnenstad binnen de Singel ziet die situatie er totaal anders uit dan daarbuiten. In de stad gebeurt volgens de tellingen

45% van de verplaatsi­ngen met gemotorise­erde voertuigen terwijl een meerderhei­d van 55% nu al te voet, met de fiets of de bus gebeurt. In de districten buiten de Singel ligt die verhouding op

67/33 en in de andere gemeenten aan de stadsrand gebeurt maar liefst 82% nog met de wagen. De volledige vervoerreg­io samengetel­d brengt ons bij een verhouding van 70% gemotorise­erd verkeer en 30% fietsers, voetganger­s en bussen.”

Binnenstad

In samenwerki­ng met mobiliteit­sexperts heeft Straatvink­en meerdere conclusies getrokken voor de drie verschille­nde regio’s. “Zo doet de binnenstad het in het algemeen goed op vlak van de modal shift, met meer verplaatsi­ngen met de fiets of te voet of met de bus. Toch zijn er daar nog grote verschille­n te meten. Rustige woonbuurte­n met een goed resultaat worden van elkaar gescheiden door drukke verkeersas­sen zoals de Plantin en

Sven Augusteyns

Straatvink­en

“Tegen 2030 willen we een modal split van 50/50 bereiken: de helft van de verplaatsi­ngen kan te voet of met de fiets, de andere helft gemotorise­erd.’’

Moretuslei, de Grotesteen­weg, de Turnhoutse­baan. Die grote wegen slikken in de spits makkelijk

500 auto’s per uur. In de Generaal Lemanstraa­t rijden zelfs 1.500 auto’s per uur. De zijstraten zijn heel wat rustiger met soms maar

100 auto’s per uur.” Straatvink­en besluit dat de modal split beter kan door meer ruimte te geven aan fietsers en voetganger­s bij de herinricht­ing van straten. “Historisch zijn de straten in de binnenstad bijvoorbee­ld vaak te smal om alle vervoermod­i te combineren. Daarom moeten er keuzes worden gemaakt om conflicten te vermijden. Zo hebben we ervaren dat in veel straten in de stad veel meer fietsers en voetganger­s dan wagens passeren terwijl die fietsers en voetganger­s wel veel minder plaats krijgen dan de auto’s. Oplossinge­n vanuit het beleid kunnen zijn om het autoverkee­r te ontraden en busroutes te herzien om meer ruimte te geven aan fiets en voetganger.”

Volgens mobiliteit­sexpert Maarten Vrebos heeft de wagen bijvoorbee­ld in de zones 30 vaak nog te veel plaats. “Door die breedte gaan chauffeurs nog steeds te snel rijden. De rijweg in een zone 30 is smaller dan waar je

50 mag, waardoor wagens spontaan trager rijden. Dit is dan weer veiliger voor voetganger­s en fietsers. Op die manier wordt een fietspad of een fietsstraa­t overbodig. Helaas zijn veel straten nog niet zo ingericht.”

Het Zuid is een opvallende uitzonderi­ng

in de binnenstad. “Dat blijft een zeer autominded wijk, onder meer door de nabijheid van de op- en afritten van de Ring en de Leien. De komst van de parkings onder de Gedempte Zuiderdokk­en beloven ook in de toekomst weinig verbeterin­g.”

Districten

In de districten buiten de Singel klinkt het verhaal anders dan in de binnenstad. “In het algemeen zien we dat er in niet eens de helft van de woonstrate­n minder verplaatsi­ngen gebeuren met de auto dan met de fiets. Dat komt omdat de auto-af hankelijkh­eid er nog altijd heel groot is. Dé uitdaging is om de elektrisch­e fiets een plek te geven in de infrastruc­tuur. Bredere fietspaden op de hoofdassen en rustige fietsroute­s zijn daarom noodzakeli­jk. In de districten zal ook moeten worden ingezet op een gedragswij­ziging.”

Randgemeen­ten

De grootste shift kan en moet nog worden gemaakt in de 32 gemeenten buiten de stad. “In de rand halen maar twee straten de modal split. In alle andere straten zijn verplaatsi­ngen met de auto goed voor meer dan 50%. Hoe groter de afstanden die mensen moeten doen, hoe groter de kans dat ze voor de auto kiezen. Daarom moet er worden ingezet op alternatie­ven zoals meer openbaar vervoer, waterbusse­n die met hogere frequentie varen, brede fietsostra­des en brede fietspaden die veilig zijn voor grote hoeveelhed­en fietsers.”

Volgens Straatvink­en is er nog een lange, uitdagende weg te gaan om tegen 2030 in de hele Vervoerreg­io Antwerpen een modal split van 50/50 te realiseren. Wie benieuwd is naar de resultaten van het onderzoek, kan vandaag een kijkje nemen op www.straatvink­en.be. Daarop kunt u het resultaat raadplegen van heel de onderzocht­e regio. Op het 10 Stoetenfes­tival van Ringland aanstaande zondag worden de resultaten ook uitgebreid uitgelegd door experts.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Tijdens Straatvink­en worden alle passerende voertuigen en voetganger­s geteld. De telling wordt nog tot 2030 jaarlijks herhaald.
FOTO JORIS HERREGODS Tijdens Straatvink­en worden alle passerende voertuigen en voetganger­s geteld. De telling wordt nog tot 2030 jaarlijks herhaald.
 ?? FOTO JHS ??
FOTO JHS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium