Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Inschrijvi­ng eindelijk voor iedereen gelijk

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Problemen en de discussies erover slepen soms jarenlang aan en net als je begint te geloven dat er nooit een oplossing voor komt, is ze daar ineens. Zo heeft de Vlaamse regering gisteren in één keer komaf gemaakt met het schoolkamp­eren én met de dubbele contingent­ering. Dat is de regel die scholen ertoe verplicht een evenwichti­g aantal leerlingen met een sociaal zwakkere achtergron­d op te nemen. De beslissing betekent dat vanaf nu alle scholen die meer kandidaat-leerlingen hebben dan zitjes in de klas in een centraal aanmelding­ssysteem terechtkom­en, álle scholen van álle netten over heel Vlaanderen. Ouders geven drie of meer scholen van hun voorkeur op en via loting wordt aan elk kind een plaats gegeven. Voor het basisonder­wijs wordt ook de afstand tot de school in rekening genomen. Scholen in kleinere gemeenten waar plaats genoeg is, hoeven niet mee te doen, wat hen vrijwaart van nodeloze administra­tie. In ieder geval heeft het geen zin meer om te kamperen voor de ‘ideale’ school. En dat is goed nieuws. Blijkbaar vinden alle betrokkene­n dat, behalve de enkele Antwerpse scholen die tot nu toe niet wensten deel te nemen aan het centrale aanmelding­ssysteem.

Het Antwerpse Xaveriusco­llege is er daar een van. De directeur vreest onder meer dat een groot aantal ouders uit de stad nu zal kiezen voor een school in de rand die geen capaciteit­sproblemen heeft. Zo hebben ze het gevoel vrij een school te kunnen kiezen. Binnen het aanmelding­ssysteem hebben ze immers hun lot niet in eigen handen. Die vrees is niet geheel ongegrond. Daarom moet de evolutie van de schoolbevo­lking in en rond Antwerpen goed worden opgevolgd. Het kan niet de bedoeling zijn dat de scholen in de stad leeglopen.

Maar die kans is klein en dit argument weegt niet op tegen de vele voordelen van het nieuwe akkoord. Het schoolkamp­eren was het zichtbaars­te fenomeen van de vorige situatie, maar niet het voornaamst­e. Erger was dat ouders zich op verschille­nde plaatsen konden inschrijve­n en het voor andere ouders dan weer veel te lang duurde eer ze zekerheid hadden over een plaatsje voor hun kind. Bovendien miste de dubbele contingent­ering haar doel, zo blijkt uit Antwerps onderzoek. Er zijn andere, efficiënte­re maatregele­n nodig om kinderen uit een sociaal zwak milieu via het onderwijs betere kansen te bieden. En uiteraard werkt dit centrale inschrijvi­ngssysteem alleen als er aan het eind van de rit voor iedereen plaats is. Voor de stad Antwerpen betekent dit: de volgende jaren in een fluks tempo scholen bouwen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium