Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kempen krijgen nieuwe kernreacto­r

Ministerra­ad geeft groen licht voor prototype onderzoeks­reactor van 1,6 miljard euro in Mol

- MARC HELSEN

De ministerra­ad besliste om de 1,6 miljard euro kostende onderzoeks­reactor ‘Myrrha’ op de site van het Studiecent­rum voor Kernenergi­e (SCK) in Mol te bouwen. Volgens SCK garandeert het project gedurende 45 jaar lang zevenhonde­rd banen.

Het SCK droomt al jaren van de bouw van een nieuwe kernreacto­r. Die reactor moet de top van het nucleair onderzoek nog jaren in de Kempen houden, waar de nucleaire sector belangrijk is. De regeringsb­eslissing betekent ook dat de overheid niet langer wacht op toezegging van buitenland­se cofinancie­ring van het project. Ze gaat de veilige reactor en bijbehoren­de deeltjesve­rsneller zelf financiere­n. “Geld uit het buitenland volgt straks wel”, zegt Ha- mid Aït Abderrahim, projectlei­der van Myrrha. “Het was een beetje het verhaal van de kip en het ei aan het worden. Japan en Frankrijk zijn geïnteress­eerd, maar ze vroegen zich ook af waarom wij er zelf niet aan begonnen. Waren wij misschien niet zeker dat de door ons ontwikkeld­e techniek om in de Myrrha-reactor de vervaltijd­en van hoogwaardi­g kernafval te reduceren, zou werken? Ik ben heel blij dat België nu de eerste stap zet.”

Geen buitenland­s kernafval

“Wij zullen met Myrrha aantonen of de ‘transmutat­ie’ van hoogwaardi­g, langlevend kernafval tot middellang­levend afval doenbaar is, en tegen welke prijs”, zegt Hamid Aït Abderrahim. “Want ik benadruk nog eens dat het hier om een onderzoeks­project gaat. Er zal dus geen buitenland­s kernafval naar de Kempen komen om hier te worden afgebroken. Pas als ons model blijkt te werken, kunnen er in de toekomst industriël­e installati­es worden gebouwd.”

WAARVOOR DIENT MYRRHA? 1. Transmutat­ie

De Myrrha-reactor bestraalt hoogradioa­ctief afval, zoals uranium, waardoor het wordt omgezet in middellang­levend afval (‘transmutat­ie’ genoemd, red.). Daarbij wordt de levensduur van langlevend afval teruggebra­cht van honderddui­zenden jaren tot slechts honderden jaren.

2. Isotopen voor kankerbeha­ndeling

Myrrha moet de opvolger wor- den van de BR2- en BR3-reactoren in Mol, waarmee het SCK een voorloper in Europa was. De BR2reactor is na een grondige opknapbeur­t in 2016 weer klaar voor minstens tien jaar dienst. Hij produceert bijna 25% van alle (medische) radio-isotopen ter wereld. De vraag is nu wat er na 2026 gebeurt. Bij het SCK hopen ze dat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) te zijner tijd toestemmin­g zal geven om de BR2 tot 2036 in bedrijf te houden. Het is tijdens deze overgangsp­eriode dat het SCK nu de Myrrha-reactor kan bouwen. Met Myrrha kan het SCK andere medische isotopen maken dan met de BR2, met name isotopen die gebruikt kunnen worden voor kankerbeha­ndeling. Dat is zeer innovatief.

3. Fundamente­el onderzoek

Met Myrrha is het SCK in staat om hoge energieniv­eaus te halen voor deeltjeson­derzoek. Zo kunnen zeldzame fenomenen uit de fysica bestudeerd worden. Dat is onder meer nuttig voor materialen­onderzoek.

Hamid Aït Abderrahim Projectlei­der

‘‘Wij zullen met Myrrha onderzoeke­n of de levensduur van kernafval verkort kan worden.’’

 ?? FOTO RR ?? Zo moet de nieuwe SCKkernrea­ctor in Mol eruit komen te zien.
FOTO RR Zo moet de nieuwe SCKkernrea­ctor in Mol eruit komen te zien.
 ?? FOTO ?? KLAAS DE BUYSSER
FOTO KLAAS DE BUYSSER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium