Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Te lelijk om nog te kopen

Maggie De Block bant logo’s, kleuren en versiering­en van tabaksverp­akkingen

- JONAS MAYEUR

Hippe logo’s, herkenbare kleuren, grafische fantasietj­es… Tabaksverp­akkingen zien er vandaag nog te aantrekkel­ijk uit. Dus krijgen alle pakjes een en dezelfde kleur. Te lelijk om nog te kopen, hoopt minister De Block.

Voor de tweede keer in een paar jaar tijd worden de regels voor verpakking­en van sigaretten en roltabak een pak strenger. Op vraag van Europa voerde minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) in 2016 al de verplichti­ng in om grotere gruwelfoto’s op de voor- en achterkant te plaatsen. In de loop van volgend jaar voert ons land neutrale pakjes in. Wanneer precies, is nog onduidelij­k. Eerst krijgen de andere lidstaten van de Europese Unie nog de kans om opmerkinge­n te formuleren. Een procedure die tot een halfjaar kan duren.

De huidige verpakking­en zijn een doorn in het oog van gezondheid­sexperts. Ze dragen bij tot het hippe imago van sigaretten, iets waar vooral jongeren gevoelig voor zijn. Neutrale verpakking­en kunnen ervoor zorgen dat er minder nieuwe rokers bijkomen. Jongeren vinden ze onaantrekk­elijk en zijn minder geneigd ze te kopen. De nieuwe bruine achtergron­d vergroot bovendien de impact van de gezondheid­swaarschuw­ingen.

In onder meer Australië en het Verenigd Koninkrijk zijn er al saaie verpakking­en, net als in Frankrijk. Daar daalde het aantal rokers in het jaar van de invoering met één miljoen, al zet de Franse regering ook fel in op prijsverho­gingen. Cimabel, de federatie van sigaretten­producente­n, reageerde gisteren misnoegd en verrast op het akkoord binnen de federale regering. Nochtans wordt er al maanden over onderhande­ld. Een tijdlang wilden CD&V en N-VA dat de minimumlee­ftijd om mogen te roken tegelijker­tijd zou verhogen van 16 naar 18 jaar, maar zover komt het niet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium