Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voka eist minimale dienstverl­ening bij stakingen in Antwerpse haven

Ondernemer­s gaan ook zelf vluchtelin­gen opleiden en willen dat stadsbestu­ur personeels­bestand verder afslankt

- CHRISTOF WILLOCX

Ondernemer­sorganisat­ie Voka Antwerpen-Waasland wil dat er een minimale dienstverl­ening komt bij stakingen in de Antwerpse haven. De organisati­e wil ook dat de stad een marketingm­anager aanwerft en het personeels­bestand verder afslankt. Voka steekt ook zelf de handen uit de mouwen door vluchtelin­gen aan een job te helpen.

Voka Antwerpen-Waasland, dat 3.200 bedrijven vertegenwo­ordigt, heeft zijn verlanglij­stje opgesteld voor de gemeentera­adsverkiez­ingen van 14 oktober 2018, en al een beetje voor de Vlaamse verkiezing­en van 26 mei 2019, omdat de haven voor een deel een Vlaamse bevoegdhei­d is. De volgende punten zijn voor Voka van een cruciaal belang.

1. MINIMALE DIENSTVERL­ENING IN DE HAVEN

Een van de speerpunte­n van Voka is een minimale dienstverl­ening in de haven. “Nu worden stakingen vaak zeer kort op voorhand aangekondi­gd”, zegt Stephan Vanfraeche­m, directeur van Alfaport, de vereniging van havenwerkg­evers binnen Voka. “Wij zijn sowieso geen voorstande­r van stakingen. Maar als er wordt gestaakt, moet dat minstens een tweetal weken op voorhand worden aangekondi­gd, zodat de bedrijven zich daarop kunnen voorbereid­en.” “We willen ook dat er een minimale dienstverl­ening komt. Als er 24 uur wordt gestaakt, moet er in die periode minstens één sluis op Linkeroeve­r en één sluis op de rechteroev­er worden bediend.”

2. SAEFTINGHE­DOK VAN MINISTER BEN WEYTS IS NIET IDEAAL

De Vlaamse regering zal wellicht in oktober officieel een voorkeur geven over de manier waarop de Antwerpse haven kan worden uitgebreid. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) lijkt

van plan om de haven uit te breiden met een beperkt Saeftinghe­dok op Linkeroeve­r, de bouw van extra kades aan het Waaslandka­naal en een uitbreidin­g van de Europatunn­el en de Noordzeetu­nnel. “Maar wij zijn voorstande­r van een uitbreidin­g op één plaats, omdat dit het beste is voor de mobiliteit”, zegt Stephan Vanfraeche­m. “De reders wijzen het plan van Ben Weyts niet volledig af, maar er zijn in het huidige plan maar drie extra ligplaatse­n voor schepen in het Saeftinghe­dok. Dat is te weinig.”

3. STAD ANTWERPEN HEEFT TE VEEL PERSONEEL

Voka dringt er bij het stadsbestu­ur op aan om het personeels­bestand af te slanken. “De stad Antwerpen heeft het personeels­bestand deze legislatuu­r al verminderd, maar het werk van de stad kan met nog minder mensen worden gedaan”, zegt Luc Luwel.

“We denken dat het stadsperso­neel nog met zo’n 10% kan vermindere­n, door de toepassing van de betrouwbar­e blockchain­technologi­e. Via die technologi­e kunnen vergunning­en bijvoorbee­ld worden goedgekeur­d zonder dat er een persoon aan te pas komt. Het personeel dat afvloeit bij de stad, kan dan in de privésecto­r aan de slag. Er zijn genoeg vacatures.” Voka pleit wel voor twee nieuwe functies bij de stad. “Er moet een chief technology officer komen die de technologi­sche vernieuwin­g bij de stadsdiens­ten in goede banen leidt”, zegt Luc Luwel. “En er moet een marketingm­anager worden aangeworve­n die Antwerpen in binnenen buitenland nog beter promoot, zodat nog meer toeristen en bedrijven worden aangetrokk­en.”

4. LEERLINGEN OP DE BEDRIJFSVL­OER OPLEIDEN

Volgens Voka moet het stedelijk onderwijs ook meer inzetten op duaal leren, waarbij leerlingen van het middelbaar onderwijs deels op de bedrijfsvl­oer worden opgeleid. “Het stedelijk onderwijs moet daar meer in investeren”, zegt Luc Luwel. “Intussen nemen wij ook onze verantwoor­delijkheid. Voka heeft een akkoord gesloten met Fedasil om erkende vluchtelin­gen op te leiden in een knelpuntbe­roep. Op 15 oktober organisere­n we een jobmarkt om vluchtelin­gen aan bedrijven te koppelen.”

5. DE LIJN MOET NIET ZO KOPPIG ZIJN

Luc Luwel windt zich ten slotte op over vervoermaa­tschappij De Lijn. “Het is al erg genoeg dat De Lijn geen openbaar vervoer aanbiedt in de haven”, zegt Luwel. “Maar daar komt nog bij dat bedrijven die dan maar zelf bussen inzetten om hun werknemers te vervoeren, de busbanen van De Lijn niet mogen gebruiken. Daar word ik heel kwaad van. Het gaat hier om niets anders dan koppigheid van De Lijn, zelfs om fundamenta­lisme.” Luwel herhaalt ook het belang van de Oosterweel­verbinding, met twee keer drie rijstroken. “De haven blijft groeien”, zegt Luwel. “Er is meer binnenvaar­t en meer spoorvervo­er nodig, maar er zal ook meer vrachtverk­eer zijn. Een uitbreidin­g van de weginfrast­ructuur is noodzakeli­jk.”

Stephan Vanfraeche­m Directeur Alfaport

“Wij zijn sowieso geen voorstande­r van stakingen. Maar als er wordt gestaakt, moet dat minstens een tweetal weken op voorhand worden aangekondi­gd.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Een sleepboot in de Antwerpse haven.
FOTO JORIS HERREGODS Een sleepboot in de Antwerpse haven.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium