Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is de zwarte rafelige rand van het Vlaams-nationalis­me”

Historicus Bruno De Wever is niet verrast door ‘salonfasci­sme’ van extreemrec­htse beweging

- TEX VAN BERLAER

Historicus Bruno De Wever trok geen grote ogen bij de ontmaskeri­ng van Schild & Vrienden (S&V) in Pano donderdag. “Als in een golfbewegi­ng duiken rond het Vlaams-nationalis­me nu en dan dit soort groepen op”, zegt hij. Maar snelle oplossinge­n zijn er niet.

“Oude wijn in nieuwe zakken.” Dat denkt Bruno De Wever (UGent) over de extreemrec­htse groepering Schild & Vrienden (S&V). En hij spreekt uit ervaring. De oudere broer van N-VA-voorzitter Bart De Wever was in zijn jeugd een tijdlang lid van het Algemeen Vlaams Nationaal Jeugdverbo­nd (AVNJ), een jongerengr­oep die hij nu bestempelt als neonazisti­sch. De Wever onttrok zich uit het milieu en werd een autoriteit in het onderzoek naar het Vlaams-nationalis­me. De historicus ziet S&V als deel van de “zwarte rafelige rand” van het Vlaams-nationalis­me. “De Vlaamse beweging is zeer ruim, met flamingant­en van allerlei gezindten. Maar vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw raakte ze op bepaalde momenten vervlochte­n met extreemrec­htse stromingen. Als in een soort golfbewegi­ng duiken er af en toe groepen op zoals S&V.” De Wever trekt parallelle­n met Verdinaso, een Vlaamse fascistisc­he organisati­e opgericht in 1931, en de Vlaamse Militanten Orde (VMO), die in 1981 werd verboden. “Als ik de filmpjes van S&V bekijk, dan zie ik bekende beelden en ideeën. Nieuw zijn de sociale media. Wat zich vroeger afspeelde in de zaaltjes van extreemrec­htse organisati­es, verloopt nu via geheime online fora.”

Welke gelijkenis­sen zijn er nog?

De Wever: De gedachte dat ze als leden van de Vlaamse elite moeten tonen dat ze koelbloedi­g zijn. Ze moeten er zelfs lichamelij­k goed uitzien. Dat idee zag je ook bij Joris Van Severen, de leider van Verdinaso. Daarnaast is er de focus op mannelijkh­eid. Fascisme en mannelijkh­eid hangen sowieso samen. Ik heb ook alleen maar mannen gezien in die filmpjes. Ik neem aan dat er ook vrouwen zijn, maar het zullen er niet veel zijn.

U gebruikt de term ‘fascisme’. Is die toepasbaar op Schild & Vrienden?

Binnen de wetenschap bestaat er geen volledige eensgezind­heid over die term. Zo is de grens met extreemrec­hts-populisme niet altijd duidelijk. Sommigen zeggen dat je het woord enkel mag gebruiken voor specifieke bewegingen die rond de Tweede Wereldoorl­og ontstonden. Hoe dan ook, een belangrijk element in het fascisme is de wil om geweld te gebruiken om de macht te verwerven. Dat zie je ook bij S&V – zij het op een knullige manier. Het blijft een vorm van salonfasci­sme. Een ander element is de afwijzing van de parlementa­ire democratie. Fascisten stellen een autoritair model voor met een sterke leider die zijn wil oplegt aan de rest van de bevolking. Maar ik heb niet de indruk dat S&V daarvoor staat.

Verraste de reportage u eigenlijk?

Nee. Iedereen weet toch dat dit soort racistisch­e taal circuleert op het internet? En neem die infiltrati­e in de Vlaamse Jeugdraad. Heel opvallend, maar niet nieuw.

Hoe moet deze groepering worden aangepakt?

Het Belgische parket moet zijn rol spelen. Er is een wet die private milities verbiedt. We kunnen dus optreden tegen groepering­en die het geweldsmon­opolie van de staat in vraag stellen. Met die wet legde justitie de Verdinaso-militie aan banden in 1934. In de jaren 70 trad ze op tegen de VMO, die zich begon te ontwikkele­n tot een gewelddadi­ge organisati­e. Als S&V heeft aangezet tot geweld, dan is dat reden genoeg om hen aan te pakken. Waarmee ik niet wil zeggen dat ze Dries Van Langenhove moeten opsluiten.

Een deradicali­seringstra­ject dan maar?

Wanneer blijkt dat leden van S&V inderdaad zijn geradicali­seerd: waarom niet? Als we radicalism­e bij jihadi’s aanpakken door deradicali­seringstra­jecten, dan moet dat ook hier gelden. Iedereen gelijk voor de wet.

Bruno De Wever Historicus

‘‘De focus ligt sterk op koelbloedi­gheid en mannelijkh­eid.’’

 ?? FOTO RR ?? Een parallel met het heden: een promotiefi­lmpje van Schild & Vrienden anno 2018.
FOTO RR Een parallel met het heden: een promotiefi­lmpje van Schild & Vrienden anno 2018.
 ?? FOTO LIEVE COLRUYT ?? De Vlaamse Militanten Orde tijdens de Egmont-betoging in Gent in 1979.
FOTO LIEVE COLRUYT De Vlaamse Militanten Orde tijdens de Egmont-betoging in Gent in 1979.
 ?? FOTO ALEXANDER MEEUS ??
FOTO ALEXANDER MEEUS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium