Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Klassiek extreemrec­hts stelt niet veel meer voor”

-

De ontmaskeri­ng van Schild & Vrienden mag velen met stomheid hebben geslagen, het betekent niet dat extreemrec­hts bij ons in opmars is. “Integendee­l: klassiek extreemrec­hts stelt niet zoveel meer voor in Antwerpen. De traditione­le groepen vallen uiteen”, zegt een kenner.

Het Hendrik Conscience­plein in Antwerpen was de afgelopen jaren geregeld een verzamelpl­ek voor extreemrec­hts. Groepen als Pegida of Voorpost hielden er speeches of startten er optochten, vaak zwaarbevei­ligd om clashes met tegenbetog­ers te voorkomen. Antwerpen heeft ook zijn verleden met extreemrec­hts, met onder meer de ‘Zwarte Zondag’overwinnin­g van het Vlaams Blok in 1991. Maar gedijen de extremisti­sche vereniging­en hier nog?

“Klassiek extreemrec­hts stelt in Antwerpen niet meer zoveel voor. Het is op zijn retour”, klinkt het bij onze bron, die extreemrec­hts nauwletten­d in de gaten houdt en anoniem wil blijven. “De Autonome Nationalis­ten (neonazi’s in verschille­nde West-Europese landen, red.) hadden veel Antwerpena­ren, maar ze bestaan niet meer. Er zijn nog een aantal Voorpostle­den, maar dat is eigenlijk echt voorbij. Zij hebben de identitair­e trein gemist (een beweging die pleit voor het behoud van de ‘nationale eigenheid’ en de terugkeer naar ‘traditione­le westerse waarden’, red.) en bestaan grotendeel­s uit oudere mensen, ex-Vlaams Blokkers en anderen uit de marge. Ze trekken geen leden meer en houden zich al twintig jaar bezig met zang-, kampvuur-, en herdenking­savonden, maar dat pakt niet meer bij de nieuwe generatie.” Ook studentenv­ereniging NSV! mobiliseer­t niet meer zoals vroeger. “Tien jaar geleden kwamen in Antwerpen nog vijfhonder­d mensen naar hun betogingen, maar de laatste keer, in 2017, was er een honderdtwi­ntigtal leden, inclusief de ordedienst van Voorpost. Bekende, oudere gezichten komen daar niet meer.”

Sociale media

Ook het fenomeen van skinheads zoals Blood & Honour is verdwenen in het Antwerpse. Ze hadden naar verluidt nog een clubhuis in Rijkevorse­l, maar zijn tegenwoord­ig onbestaand­e in de regio. Het recentste bekende optreden dateert van 2010, in een jeugdhuis in Wommelgem. Vanwaar die algemene terugval? “Vlamingen zijn altijd moeilijk op straat te krijgen geweest, maar de afname valt ook samen met de opkomst van sociale media”, klinkt het. “Extreemrec­hts zelf neemt niet af. Nu zie je meer identitair­e groepen bij de jeugd, zoals Schild & Vrienden, en zij hebben ook leden van het NSV! en het KVHV. Voor hen werken sociale media als uitlaatkle­p. Het betogen op straat heeft plaats gemaakt voor het reageren in commentaar­secties.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium