Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie haalt vechtende jeugdbende­s van straat

Afghaanse en Afrikaanse jongeren zakten af naar stad voor gewelddadi­ge confrontat­ies

- JORIS VAN DER AA

De Antwerpse politie heeft tijdens de zomer twee jongerenbe­ndes aangepakt die het Statiekwar­tier onveilig maakten. De twee clans spraken regelmatig af voor vechtparti­jen waarbij steekwapen­s, boksbeugel­s en tasers werden gebruikt.

De twee rivalisere­nde jongerengr­oepen die elkaar naar het leven stonden, waren van Afghaanse en Afrikaanse origine. De bendes maakten zich schuldig aan diefstalle­n met geweld, afpersing én een soort van etnisch hooliganis­me. Opvallend: een belangrijk deel van de betrokken jongeren bleek niet van Antwerpen te zijn, maar zakte wel naar de stad af om met elkaar de confrontat­ie aan te gaan.

“Sinds maart 2018 liepen er verschille­nde dossiers bij de dienst Jongerencr­iminalitei­t van de lokale recherche”, bevestigt Johan Vermant, woordvoerd­er van burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “De meeste jongeren waren nog niet lang in België en stonden vaak geregistre­erd als niet-begeleide minderjari­gen. De meesten waren ook niet gekend in onze politiedat­abank.” De jongeren leken vooral actief rond het Koningin Astridplei­n, al doken ze later ook op bij incidenten in andere delen van de stad. Ze vielen onder meer vrouwen lastig en liepen openlijk met wapens rond. De reeks incidenten lijkt bijna eindeloos.

Op 14 maart vielen twee jongeren een winkeldame lastig op het Sint-Jansplein. De vrouw werd beledigd en slachtoffe­r van seksuele intimidati­e en fysieke agressie. Enkele dagen later was er een zwaar gevecht aan het Galgenweel waar Afghanen en Afrikanen elkaar te lijf gingen met boksijzers en messen. Een scenario dat zich een maand later herhaalde.

In een tram ter hoogte van de halte Astrid ontstond een gevecht tussen Afghaanse jongeren en drie andere jongeren van Afrikaanse origine. Een jongere werd gestoken met een mes. Enkele dagen laten ondernamen enkele jongeren een poging tot diefstal waarbij een jonge Noord-Afrikaan werd neergestok­en. Een slachtoffe­r van Afghaanse afkomst, dat in Wallonië woont, kreeg op 2 juni een pak slaag van een groep van twintig jongeren. Tien dagen later ge- beurde iets gelijkaard­igs op de Meir, waar Afrikaanse jongeren het gevecht aangingen met Afghanen, die hen een dag eerder zouden hebben bestolen. Gezien de aanhoudend­e overlast en de hevigheid van de conflicten, gekoppeld aan het gebrek aan medewerkin­g met de politie, besliste de burgemeest­er om in juli en augustus systematis­che controleac­ties toe te staan in het Statiekwar­tier. “De dienst Jeugdcrimi­naliteit, de mobiele eenheid en de wijkwerkin­g van de zones Centrum en City werken samen om intensieve toezichtac­ties uit te voeren op en rond het Astridplei­n. Heel wat van de doelgroepj­ongeren werden daardoor geïdentifi­ceerd. Door de aanhoudend­e politieaan­wezigheid deden zich geen feiten meer voor. Enkel in de nacht van 20 op 21 augustus pleegden vier doelgroepj­ongeren een poging tot diefstal met geweld. Ze werden alle vier opgepakt.”

Vijftien jongeren bleken afkomstig te zijn uit Antwerpen zelf. “Ze werden allen aangemeld bij de stedelijke Jeugdinter­ventiedien­st voor een begeleidin­gstraject.”

Johan Vermant Woordvoerd­er Bart De Wever (N-VA) “Door de aanhoudend­e politieaan­wezigheid is de rust teruggekee­rd in het Statiekwar­tier.”

 ?? FOTO KRIS HOSSEY ?? Na een vechtparti­j op Linkeroeve­r werden enkele jongeren ingerekend.
FOTO KRIS HOSSEY Na een vechtparti­j op Linkeroeve­r werden enkele jongeren ingerekend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium