Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Diefstal van motorfiets­en en drugsfeite­n in de lift

Totale criminalit­eitscijfer­s dalen wel sterk tijdens eerste helft 2018

-

Of het door het Antwerpse verkeersin­farct komt, is niet duidelijk, maar het aantal diefstalle­n van motorfiets­en is in de eerste helft van dit jaar opvallend gestegen, met 36%. De globale criminalit­eitscijfer­s blijven wel sterk dalen.

De Antwerpse politie kan opnieuw mooie cijfers voorleggen voor het eerste semester van 2018. De geregistre­erde criminalit­eit daalde met 6,71% ten opzichte van de eerste zes maanden van 2017. De sterkste dalers zijn woninginbr­aken, autodiefst­allen en bromfietsd­iefstallen. Ook de gewapende diefstalle­n blijven sterk dalen, en wel met 38%.

Het aantal diefstalle­n van motorfiets­en stijgt wel. In het eerste semester van vorig jaar ging het om 25 gestolen motors, dit jaar werden er 34 diefstalle­n van motorfiets­en aangegeven. Ook het aantal drugsfeite­n stijgt, maar dat kan verklaard worden door de grootschal­ige acties tegen drugshande­l, onder meer aan het Duinplak, waar het drugsonder­steuningst­eam en de wijkwerkin­g grote hoeveelhed­en drugs heeft aangetroff­en tijdens een speciaal project.

Onveilighe­idsgevoel

Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) hoopt dat de criminalit­eit tegen het einde van legislatuu­r met 30% gedaald zal zijn. “Sinds 2012 zijn de criminalit­eitscijfer­s met 27% gedaald. Het aantal woninginbr­aken is met 32% gedaald en het aantal diefstalle­n met geweld daalde sinds 2012 zelfs met 42%. De meest spectacula­ire daling is die van de handtasrov­en, die met 71% zijn gedaald.” Volgens De Wever voelt de Antwerpena­ar zich ook steeds veiliger in zijn stad. “Uit de Vlaamse Stadsmonit­or van 2018 blijkt dat het onveilighe­idsgevoel in de Antwerpen met 40% gedaald is. Van 20,6% in 2011 naar 13% in 2017.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium