Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Olympiërs op wieltjes

- Andreas Rotty

De skatewinke­ls van Lockwood mogen als eerste de Antwerpse ontwerpen van het merk Vans aan de man brengen. Dat is hét schoeisel bij uitstek voor skaters. En kijk, vandaag vindt het Belgisch Kampioensc­hap skateboard­en plaats op de Jordaenska­ai. Het katapultee­rt me terug naar de tijd dat ik op mijn terras in een stadstuint­je probeerde een ‘ollie’ (sprongetje met alle vier wieltjes in de lucht) te maken met het goedkoopst­e skateboard uit de Decathlon. Amerikaans­e skatelegen­de Tony Hawk was mijn inspiratie­bron. Ik denk dat ik twee centimeter hoog ben geraakt.

Die echte skaters doen adembeneme­nde dingen met hun plank op wieltjes. Na de ‘ollie’ is waarschijn­lijk de ‘kickflip’ de bekendste truc, waarbij je te midden van een sprong met een voetbewegi­ng het skateboard zijdelings laat ronddraaie­n om dan terug op de vier wieltjes te landen. Maar er is veel meer. De website skateboard­here.com lijst meer dan driehonder­d tricks op. Als u nog niet van een ollie of een kickflip hebt gehoord, dan zeker niet van een ‘Roastbeaf Grab’, een ‘Tic-Tac’ of een ‘Caveman’. Ik ook niet. Het is dan ook praktisch onmogelijk om er, door de snelheid van uitvoering, een degelijk onderschei­d in te maken. De skaters die u vandaag aan het werk ziet op de Jordaenska­ai, kunnen hun bord in alle richtingen en manieren laten tollen, er op tien manieren mee glijden op metalen bars en schijnbaar meters hoog mee springen. En weet dat ze voor elk van die trucs waarschijn­lijk een honderdtal keer op hun neus, ellebogen, knieën of alles tegelijk zijn beland. Skaters zijn geharde en getrainde sportmanne­n. Ze hebben talent, maar geen privémasse­ur.

De inzet van het BK skateboard­en is – via een EK en een WK – een ticket voor de Olympische Spelen. Want skateboard­en is bij de komende editie in Tokio voor het eerst een discipline. Wees maar zeker dat de beste skaters van ons land vandaag in Antwerpen zijn en ga ze aanmoedige­n, ze verdienen het. En wie weet ziet u een toekomstig­e medaillewi­nnaar aan het werk. De amateurs en de vrouwen beginnen om 10u ’s ochtends, de profession­als om 17u30. Pak uw plank uit de kelder en vlieg erheen!

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De hele dag kan u op de Jordaenska­ai de beste skaters van ons land bewonderen.
FOTO PATRICK DE ROO De hele dag kan u op de Jordaenska­ai de beste skaters van ons land bewonderen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium