Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“België heeft een hele hoop écht goede skaters”

Drie grote events kronen Scheldesta­d tot skatewalha­lla,

-

Met het Nokia Belgisch Kampioensc­hap Skateboard­en wordt vandaag in de hangars op de Jordaenska­ai de aftrap gegeven van het traject richting de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Voor het eerst is skateboard­en daar een officiële sport. En onze Belgische skaters? Die gaan de strijd aan voor een ticketje richting Japan.

“Noem me gerust de skate-oma van de groep”, lacht Evelien Bouilliart (28), die na ons gesprek fanatiek het skateparco­urs waarop ze zal strijden voor de titel van Belgisch Kampioene verkent. Het Aalterse talent begon achttien jaar geleden aan haar weg naar de top. Toen ze 15 was behaalde ze zilver op wat we de Olympische Spelen voor extreme sporten in Los Angeles mogen noemen.

“Ik reisde de wereld rond, maar bleef tegelijker­tijd naar school gaan. Want een topsportst­atuut voor skaters? Dat bestaat niet in ons land.”

Ondertusse­n werkt Evelien voltijds. “In de bewakingss­ector”, glimlacht ze. “Een ticket voor de Olympische Spelen is mijn laatste doel. Want ik ben niet meer van de jongsten en dat begin ik te voelen.” De komende maanden wil ze dan ook zo veel mogelijk wedstrijde­n winnen. Te beginnen met vandaag. En ook Axel Cruysbergh­s (23) zal op het BK alles uit de kast halen. Cruysbergh­s verhuisde anderhalf jaar geleden naar Californië en maakte er zijn droom als profession­eel skater waar. “Want als je het echt wil maken, dan moet je in Amerika zijn.”

De Olympische Spelen zijn voor hem een haalbare kaart. “Het is nu aan mij om het beste van mezelf te tonen”, vertelt hij. “Ik neem aan zowat alle grote wedstrijde­n in Amerika deel. Hier, in Antwerpen, is het vooral leuk om iedereen terug te zien.” Wat niet wegneemt dat er gevochten zal worden om de titel. “Want voor een klein landje als België hebben wij écht veel goede skaters.”

Skatesport structurer­en

Met het Nokia BK Skateboard­en wordt de aftrap gegeven van een maand die volledig in het teken van deze urban sport staat. “Als stad Antwerpen blijven we investeren in de skatesport”, zegt schepen van Sport Ludo Van Campenhout (N-VA). “We zijn fier dat we het eerste BK dat kans geeft op een deelname aan de Olympische Spelen in Antwerpen kunnen organisere­n.”

Later deze maand, op 16 september, gaat dan de finale van de ‘King of Districts-tour’ door, een wedstrijd waar heel wat aanstormen­d talent aan deelneemt. “De winnaar krijgt een wildcard voor de twaalfde editie van de Nokia Antwerp Skate Contest het weekend nadien”, zegt Anton De Groot van de Belgian Skate Associatio­n. “Een competitie waarvoor nationale en internatio­nale profskater­s naar Antwerpen afzakken.”

En zo wordt er gestaag geprobeerd het skateboard­en als sport te organisere­n en te profession­aliseren. “Want we hebben veel goede

Rony Vanderhoyd­onck Belgische Federatie Roller Sporten

“Skateboard­en moet en kan profession­eler worden in België.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium