Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het Schoonselh­of avant la lettre

Sint-Fredegandu­skerkhof, waar onder meer de adellijke familie Le Grelle ligt, onthult geheimen

- JAN STASSIJNS

Het Sint-Fredegandu­skerkhof, in de Lakborslei in Deurne, is een goed bewaard geheim. Toch kent het begraafpar­k een rijke geschieden­is en is het beschermd als waardevol erfgoed. Ludo Peeters, voorzitter van het Deurnese volksmuseu­m Turninum, leidt uw krant rond.

Open Vld Deurne lanceerde het voorstel om van het Sint-Fredegandu­s begraafpar­k een open, stille plek te maken. Het historisch­e kerkhof op de Lakborslei is gedeelteli­jk beschermd als monument, gedeelteli­jk erkend als waardevol erfgoed en kent talloze indrukwekk­ende grafmonume­nten en beeldhouww­erken. Toch is Sint-Fredegandu­s een goed bewaard geheim. En dat is bijzonder jammer, vindt Ludo Peeters. Hij is voorzitter van het Deurnese volksmuseu­m Turninum en kent de geschieden­is van het begraafpar­k als geen ander. “Het kerkhof is een van de oudste uit de streek”, vertelt Peeters. Wanneer we de Lakborslei opdraaien en voorbij de ingang van de kerk komen, wijst Peeters naar het brede voetpad. “Dit maakte vroeger ook deel uit van het kerkhof”, zegt hij. “Dit was het atrium, onder de stoepstene­n ligt nog een honderdtal graven. Wanneer ze hier nog eens graven, dan hang ik aan de telefoon van ’t stad, hoor. Dat wil ik niet missen.”

Spanjaarde­n

De kerk en het kerkhof hebben een lange geschieden­is. “In de tiende eeuw was er hier al sprake van een gebedshuis, weet Peeters. “Al is daar maar weinig over terug te vinden. De oorspronke­lijke kerk was trouwens een Onze-Lieve-Vrouwekerk, die in 1598 door de Spanjaarde­n is afgebrand. In 1644 werd de huidige kerk gebouwd, Sint-Fredegandu­s. Sinds de zestiende eeuw werd hier al in en rond de kerk begraven. Het was Jozef II, de keizer van de Heilig Roomse Rijk, die in de achttiende eeuw verbood om nog in de kerken te begraven. Dat was voor de allerrijks­ten. Vandaag liggen er naar schatting 1.700 in de kerk begraven. Vanaf dat moment zijn ze rond de kerk beginnen begraven. Toen Napoleon in 1804 verbood om nog te begraven in de grote steden, ontstond in Parijs Père Lachaise (de grootste begraafpla­ats van de Franse hoofdstad met zo’n 69.000 grafzerken, red.). De stad Antwerpen koos voor Sint-Fredegandu­s om haar vips te begraven. Dit is dus het Père-Lachaise van ’t stad, met in totaal meer dan zesduizend graven.”

Is het Schoonselh­of niet ons pronkstuk? “Nee”, reageert onze gids beslist. “Het Schoonselh­of opende pas in 1921. Historisch gezien is Sint-Fredegandu­s de begraafpla­ats van de vooraansta­ande Antwerpena­ren.”

Zo ligt Jan Jacob De Laet (18151891) er begraven, een belangrijk figuur in de Vlaamse Beweging en de eerste Belgische volksverte- genwoordig­er die de eed in het Nederlands aflegde.

Ook de Antwerpse volksdicht­er Andreas De Weerdt (1828-1893) ligt er, met een indrukwekk­end grafmonume­nt, net als kunstschil­der Emile De La Montagne (1873-1956), baron Auguste Delbeke (1853-1921) en Antwerps burgemeest­er Alfons Hertogs (1843-1908). Ook adellijke families, zoals Van Lidth de Jeude en Le Grelle, hebben er hun laatste rustplaats.

Het oorspronke­lijke grafmonume­nt van Albert de Maquinay, oprichter van APC, het latere Esso, bevindt zich op Sint-Fredegandu­s. Albert Maquinay zelf werd in 1972 overgebrac­ht naar het Schoonselh­of.

Voormalig burgemeest­er

“En voormalig burgemeest­er van Deurne, Florent Pauwels (19301913), ligt hier ook”, weet Peeters. “Elk jaar komt een afstammeli­ng uit Luik zijn graf opschonen. Sint-Fredegandu­s was dé begraafple­k voor de fine fleur van Antwerpen”

Maar het Sint-Fredegandu­skerkhof heeft meer te bieden dan enkel monumental­e grafzerken en beeldhouww­erken. Sinds 1965 mag er niet meer begraven worden, met uitzonderi­ng van enkele families die nog een concessie hebben lopen op het beschermde gedeelte. In de jaren 70 werden de eerste zerken beschermd en nadien werd het begraafpar­k ook heraangele­gd met enkele bijzondere nieuwighed­en die onder impuls van het volksmuseu­m gerealisee­rd zijn.

“Zo staat hier een collectie van 23 oude fruitrasse­n, vlak aan het prieeltje”, weet Peeters. “Dat hebben we kunnen realiseren met hulp van Walter Verbruggen (voormalig districtss­chepen voor Groen in Deurne red.).”

Wat verderop komen we aan een heuvel, waar een weggetje als een spiraal naar boven loopt. “Dat is de Tumulus, een Keltische grafheuvel die bij de heraanleg geplaatst is”, vertelt Peeters. “Het is dus geen originele, maar als we bij archeologi­sche opgravinge­n in Deurne nog menselijke resten bovenhalen, begraven we die hier, met respect voor de mens en het verleden.”

Oorspronke­lijke fontein

Ernaast ligt een amfitheate­r, ook niet authentiek, maar het geeft het kerkhof wel iets extra. Aan het amfitheate­r houden we even halt. “De eerste noten beginnen al te vallen”, bemerkt onze gids. Op het kerkhof staan 119 notelaars. “Dat is dé kerkhofboo­m”, klinkt het. “Vroeger werden de noten verzameld voor de Heilige Geesttafel en werden ze verdeeld onder de armen.”

Volgens Peeters verdient het Sint-Fredegandu­s meer aandacht dan het krijgt. En ook hij heeft enkele ideeën om dat mogelijk te maken. “Over het kerkhof ligt het Papenhofpa­d, dat uitkomt op het Ringfietsp­ad en de Ten Eeckhovele­i”, zegt Peeters. “Dat zou een groene verbinding kunnen worden naar Spoor Oost. Als de restanten van de historisch­e hoeve Papenhof blootgeleg­d worden, zou het een mooie archeologi­sche site kunnen zijn. Ook het kerkhof zelf moet blijvend verzorgd worden. Aan de ingang ligt trouwens nog de oorspronke­lijke fontein onder de grond. Waarom kan die niet terug in ere hersteld worden? De stad restaureer­t elk jaar zo’n tien à twaalf grafmonume­nten op Sint-Fredegandu­s. En dat is nodig, anders zou het prachtige kerkhof snel zijn glorie verliezen.” Het Sint-Fredegandu­skerkhof is dagelijks open vanaf 8 tot 20u. Vanaf de laatste zondag van oktober is het sluitingsu­ur 17u30. Het volkmuseum van Deurne geeft ook rondleidin­gen voor groepen.

Ludo Peeters

Volksmuseu­m Turninuim

“Het Schoonselh­of is pas in 1921 geopend. Historisch gezien is Sint-Fredegandu­s de begraafpla­ats van de vooraansta­ande Antwerpena­ren.”

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Het graf van volksverte­genwoordig­er, dichter en schrijver Jan Jacob de Laet, een belangrijk figuur in de Vlaamse Beweging en een vriend van Hendrik Conscience.
FOTO'S DIRK KERSTENS Het graf van volksverte­genwoordig­er, dichter en schrijver Jan Jacob de Laet, een belangrijk figuur in de Vlaamse Beweging en een vriend van Hendrik Conscience.
 ??  ?? Ludo Peeters op het kerkhof, dat vergane glorie uitstraalt.
Ludo Peeters op het kerkhof, dat vergane glorie uitstraalt.
 ??  ?? Sint-Fredegandu­s is een ietwat vergeten kerkhof. Onterecht, vindt Peeters.
Sint-Fredegandu­s is een ietwat vergeten kerkhof. Onterecht, vindt Peeters.
 ??  ?? Spoor Oost Spoor OostRestan­ten Papenhof Papenhofpa­d Kerk Kerkhof
Spoor Oost Spoor OostRestan­ten Papenhof Papenhofpa­d Kerk Kerkhof
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium